Medaily mu ukradli. Olympijský šampión pre SME povedal, prečo víťazil

Kjetil André Aamodt, štvornásobný olympijský víťaz, päťnásobný majster sveta. Jazdil všetky dispciplíny alpského lyžovania.
Kjetil André Aamodt, štvornásobný olympijský víťaz, päťnásobný majster sveta. Jazdil všetky dispciplíny alpského lyžovania. (Autor: SITA/AP)
Kristína Kúdelová|30. jan 2019 o 15:17

Víťaziť sa dá len s istými hodnotami.

BRATISLAVA. Neviem, koľko má doma medailí z olympijských hier a majstrovstiev sveta. Ukradli mu ich pred niekoľkými rokmi rokmi, nórske médiá písali, že to boli pravdepodobne poľskí robotníci, ktorí pracovali okolo jeho domu.

Zjazdár Kjetil André Aamodt vyhral štyrikrát na olympiáde, päťkrát na majstrovstvách sveta, dokopy mal z najvyšších súťaží cenných kovov dvadsať. Prosil Nórov, aby mu ich pomohli nájsť.

Stretla som ho, keď bol už dvanásť rokov na vrchole. Telefónne číslo mi dali v denníku Dagbladet, netvárili sa pritom nijako dôležito. Vytočila som ho a hlas na druhej strane celkom pokojne reagoval.

Rozhovor? Príď za mnou do olympijského centra pri jazere Sognsvan v Oslo, v piatok na obed budem mať voľno.

Hoci v Nórsku je najpopulárnejší šport futbal, Kjetil André Aamodt chodil radšej do hôr, pretože rád sa pozeral na svet z výšky a miloval tam východ slnka. To boli tie šťastné momenty. Ťažkých bolo, samozrejme, viac.

Čo sa stalo, že nie ste prvý?

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Medaily mu ukradli. Olympijský šampión pre SME povedal, prečo víťazil