Radikálne chudnutie ako typ dopingu? Limit v PML bude ešte prísnejší

Tomáš Tadlánek v priestoroch klubu Victory Gym Trenčín.
Tomáš Tadlánek v priestoroch klubu Victory Gym Trenčín. (Zdroj: Archív Tomáša Tadlánka, Autor: Andrej Galica - SOŠV)
Adrián Mečiar|9. dec 2022 o 11:10

Organizácia chce tvrdšie bojovať s radikálnym chudnutím do váhy.

TRENČÍN. Drastické chudnutie do váhového limitu naďalej ostáva veľkým problémom v rámci bojových športov.

Fenomén, o ktorom sa najviac hovorí v MMA, no v menšej miere je tiež súčasťou ďalších športov, predstavuje potenciálne zdravotné riziko. A to v prípadoch bojovníkov, ktorí chudnú príliš veľa a chcú tým získať hmotnostnú prevahu do zápasu.

Prípadne sú si niektorí zápasníci vedomí skutočnosti, že ich súperi chudnú rovnako, a tak naopak nechcú bojovať s nevýhodou.

Zápasníci často chudnú do váhového limitu aj 10 kilogramov, pričom túto hmotnosť následne okamžite po vážení naberajú späť. Takéto chudnutie ale prináša negatívne dopady na zdravie bojovníkov.

V česko-slovenskej organizácii PML, ktorá pôsobí v oblasti thajského boxu a kickboxu (K1), preto prišli so systémom, ktorý má takému radikálnemu chudnutiu zabrániť.

"V PML už od začiatku hovoríme, že sme proti radikálnemu chudnutiu, lebo to škodí samotným zápasníkom a nám ide aj o ochranu ich zdravia v maximálnej možnej miere," hovorí pre SvetMMA promotér PML a hlavný tréner klubu Victory Gym Trenčín, Tomáš Tadlánek.

Pripravené pódium pred prvým vážením na turnaji PML 1.
Pripravené pódium pred prvým vážením na turnaji PML 1. (Autor: Peter Dzurjanin/PML)

V lige tak nastavili jasné pravidlá a tie budú po roku fungovania ešte striktnejšie.

Systém dvoch vážení

Systém organizácie PML je inšpirovaný princípom, aký dlhodobo funguje napríklad na amatérskych reprezentačných podujatiach v thajskom boxe či K1. V profesionálnom ringu je to ale veľká novinka.

V piatok, teda deň pred turnajom, sa koná klasické váženie, tak ako sú na to aj fanúšikovia zvyknutí. Na tomto vážení musia bojovníci splniť limit, v ktorom je zápas dohodnutý.

Tým sa ale celý proces nekončí. V sobotu, v deň zápasu, sa hodinu pred podujatím uskutoční druhé, kontrolné váženie.

Na ňom nemôžu bojovníci presiahnuť hranicu 7% dohodnutého váhového limitu. To by malo zaručovať, že budú zápasiť vo váhovej kategórii, ktorá je čo najbližšia k ich prirodzenej váhe.

"Dvojité prevažovanie považujeme za veľmi jednoduché riešenie, čo môže zabrániť tomuto drastickému chudnutiu, ktoré sa dá považovať aj za určitý typ dopingu. Niektorí zápasníci to využívajú hlavne v MMA, ale stáva sa to aj v postoji," tvrdí Tadlánek.

Na základe výsledkov kontrolného váženia z posledného turnaja PML v Třinci je vidieť, ako tento systém funguje v praxi.

Porovnanie hmotností z oboch vážení na turnaji PML 5.
Porovnanie hmotností z oboch vážení na turnaji PML 5. (Zdroj: PML)

Ak bojovníci presiahnu limit na kontrolnom vážení, čaká ich trest. Jednak finančný, ale rovnako aj športový.

Okrem odovzdania časti výplaty súperovi automaticky nastúpia do zápasu s mínusovým bodom na bodových lístkoch.

Systém 2 vážení v PML

Piatok - Oficiálne váženie

Bojovníci musia splniť dohodnutý limit váhovej kategórie, v ktorej je ich zápas vypísaný (napr. vo váhe do 71 kg je toto limit, ktorý musia splniť v piatok)

Sobota - Kontrolné váženie

Bojovníci nemohli mať doteraz viac než 7% ako je limit váhovej kategórie (v prípade zápasu do 71 kg je sobotný limit v deň zápasu 75,97 kg = 7%)

Pravidlá budú prísnejšie

Promotéri PML však vopred avizovali, že limit v deň zápasu má byť časom ešte nižší, a to na úrovni 5%.

To sa stane skutočnosťou už od začiatku roka 2023, čo bolo potvrdené promotérmi aj v tohtotýždňovej epizóde relácie Týždeň V klietke.

Tadlánek hovorí, že aj na základe ohlasov zo strany bojovníkov naplnia pôvodný zámer a limit znížia na avizovanú hranicu už od ďalšieho podujatia, ktoré sa uskutoční 21. januára v Trenčíne.

"Sedem percent sa nám osvedčilo, bolo to také prípravné číslo, čím sme na to chceli pripraviť aj zápasníkov, keďže je to v profesionálnom ringu vlastne celkovo revolučná novinka. Myslím, že v Európe to v profi ringu nerobí nikto.

Osvedčilo sa to, zo strany zápasníkov máme hlavne pozitívnu spätnú väzbu. Sami sme hovorili, že pôjdeme časom nižšie a tých päť percent je hranica, na ktorú sa chceme dostať a nevidíme prekážku, prečo by sme na túto úroveň nešli už od nového roka," dodal.

Organizácia PML usporiadala v roku 2022 svojich prvých päť podujatí.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Radikálne chudnutie ako typ dopingu? Limit v PML bude ešte prísnejší