Prvé slovenské zlato od roku 2009. Chochlíková kráľovnou v thajskom boxe

Monika Chochlíková.
Monika Chochlíková. (Zdroj: Facebook/Monika Chochlíková - female fighter)
Adrián Mečiar|17. júl 2022 o 17:53 (aktualizované 17. júl 2022 o 20:38)

Slovenská jednotka prinesie domov zlatú medailu.

BRATISLAVA. Slovenská výprava si odnáša zo Svetových hier aj zlatú medailu.

Monika Chochlíková zvíťazila finále thajského boxu žien do 51 kilogramov. V súboji o zlato porazila Meriem El Moubarik z Maroka na body.

Všetci traja bodoví arbitri sa zhodli na skóre 30:27. Pre Slovensko je to prvá zlatá medaila zo Svetových hier od roku 2009.

Chochlíková sa tešila z medailového úspechu na Svetových hrách aj pred piatimi rokmi. Vtedy získala striebro v kickboxe (K1).

Skôr či neskôr to muselo prísť

Vo finále na seba narazili dve majsterky sveta.

Zatiaľ čo Chochlíková ovládla šampionát organizácie IFMA v roku 2021, El Moubarik zvíťazila v roku 2022. Maročanka vyhrala rovnaký titul aj v roku 2016.

Dlhodobo sa pohybuje na špici ženského thajského boxu podobne ako Chochlíková.

Ich prvý vzájomný duel však prišiel až v americkom Birminghame na Svetových hrách v neolympijských športoch. 

"Vo finále sa stretnú tie absolútne najlepšie baby na svete v Muaythai. Bude to neskutočne ťažký zápas, obe ženy sú extrémne komplexné a majú podobný štýl.

Ešte sa spolu nikdy nestretli, ale k tomuto zápasu muselo skôr či neskôr prísť," avizoval pred zápasom Chochlíkovej tréner Tomáš Tadlánek.

Finále v slovenskej réžii

Podobností medzi oboma ženami bolo skutočne viacero. Rovnako ich cesty týmto turnajom spájali spoločné znáky.

Tak isto ako Chochlíková, aj El Moubarik dominovala v semifinále. S prehľadom vyhrala všetky tri kolá.

Vo finále ale ťahala za kratší koniec. Chochlíková diktovala tempo, plnila pokyny z trénerského rohu a súperku takmer k ničomu nepúšťala.

Bodové lístky finálového zápasu medzi Chochlíkovou a El Moubarik.
Bodové lístky finálového zápasu medzi Chochlíkovou a El Moubarik. (Zdroj: IFMA Live)

Bodové lístky po prvom koli vyzerali jednoznačne. 10:9 v prospech Slovenky.

Vo zvyšných trojminútovkach sa zopakoval identický scenár. Chochlíková kontrolovala celý priebeh duelu a napokon mohla spolu s tímom začať oslavovať.

Do priestorov Victory Gymu v Trenčíne pribudne nová prestížna trofej, aj keď to ráno v deň finálového zápasu vyzeralo úplne inak.

"Ráno to nevyzeralo bohvieako. Dve hodiny pred zápasom ma naplo a vracala som. Rozmýšľali sme s tímom, či zápas nezrušíme," prezradila Chochlíková v rozhovore pre olympic.sk.

Napokon sa v tíme zhodli na tom, že do súboja nastúpia napriek problémom.

"Povedali sme si však, že už keď som sa do finále dostala a pre účasť v ňom veľa odtrpela a prešla si náročným obdobím vrátane diét, tak na súboj nastúpim.

Chcela som to risknúť a aj keby ma súperka zdolala, mohla som si povedať, že som urobila pre úspech maximum. Napokon sa však všetko zlé na dobré obrátilo. Vyšlo to, mám zlato," teší sa Slovenka.

Dekorovaná šampiónka

Chochlíková má na konte niekoľko cenných opaskov a medailí.

V lete 2021 sa stala majsterkou sveta WMC. V profi ringu v rámci thajského boxu neexistuje prestížnejší titul.

Monika Chochlíková získala svetový titul WMC.
Monika Chochlíková získala svetový titul WMC. (Zdroj: Instagram/monikachochlikova)

Spomedzi Slovákov ho predtým vyhral iba Vladimír Moravčík, z českých thaiboxerov len Jiří Žák.

Do exkluzívneho klubu sa už pridala i Chochlíková. Doma v Trenčíne porazila Fundu Alkayis z Turecka a získala svetový titul WMC.

Nepríjemný šok

Neskôr v decembri 2021 vyhrala šampionát IFMA. V minulosti sa stala tiež majsterkou sveta v kickboxe podľa pravidiel K1 organizácie WAKO.

V zbierke má tiež európske tituly IFMA a WAKO. A práve na Svetových hrách mala zúročiť svoju komplexnosť.

Ako jediná zo zúčastnených športovcov sa kvalifikovala na záverečný turnaj v dvoch rôznych športoch. Ak v kickboxe, tak aj v thajskom boxe patrila medzi favoritky na zlato.

Vo štvrťfinále K1 však nečakane vypadla v dueli s Češkou Klárou Strnadovou po spornom verdikte.

Slovenský tím nesúhlasil s hodnotením arbitrov. Tí nepripisovali Chochlíkovej body ani po kopoch, ktoré presne zasiahli protivníčku.

Voči výsledku nebolo možné podať protest. Chochlíková tak musela prijať trpkú porážku. 

Následne uviedla, že s najväčšou pravdepodobnosťou ďalej nebude súťažiť na turnajoch organizácie WAKO. Toto rozhodnutie vraj zvažovala už dávnejšie. 

Dominancia v thajskom boxe

Chochlíková bola sklamaná a frustrovaná z výsledku v kickboxe.

Zápas však musela vypustiť z hlavy. Po jednodňovom oddychu ju už v piatok čakal začiatok turnaja v thajskom boxe, kde mohla naďalej pomýšľať na medailu.

Štvrťfinále bolo nakoniec, minimálne z pohľadu bodových lístkov, jej najvyrovnanejším zápasom. Domáca zápasníčka Angela Bahr, aktuálna vicemajsterka sveta, nepredala svoju kožu lacno.

Po výbornom prvom kole dokázala Bahr vyrovnať bodové lístky a Chochlíková musela nakloniť misky váh na svoju stranu až v poslednej trojminútovke. Vďaka tomu postúpila do semifinále.

Tam s prehľadom porazila Rakúšanku Rebeccu Hodl pomerom 30:27. A rovnako ovládla aj finále proti Maročanke Meriem El Moubarik.

„Táto zlatá medaila z thajského boxu je veľká satisfakcia za kickbox. Ten ma veľmi mrzel a bola som sklamaná,“ priznala po finálovom dueli.

Chochlíková si odnáša z USA zlato. Pre slovenskú výpravu ide o prvý zlatý úspech na Svetových hrách po trinástich rokoch.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Prvé slovenské zlato od roku 2009. Chochlíková kráľovnou v thajskom boxe