Ignorovali opatrenia, na Djokovičovom turnaji sa nakazili štyria ľudia

Novak Djokovič.
Novak Djokovič. (Autor: AP/Darko Vojinovic)
Miloslav Šebela|22. jún 2020 o 12:38

Koronavírus potvrdili u štyroch ľudí z Adria Tour.

BRATISLAVA. Podávali si ruky aj sa objali ako tisíckrát pri bežných zápasoch. A z hľadiska tlieskali svetovým tenistom diváci natlačení jeden vedľa druhého.

Okrem toho si spoločne zahrali futbal, basketbal a ešte pred týždňom si v Belehrade vyrazili aj do nočného klubu. Tešili sa, že život sa vracia späť do normálu a opatrenia sa uvoľňujú.

Lenže nedeľňajšie finále v rámci exhibičnej série Adria Tour v Zadare sa už neodohralo, pretože u bulharského tenistu Grigora Dimitrova potvrdili koronavírus SARS-CoV-2.

Ukončenie turnaja oznámil fanúšikom riaditeľ podujatia Goran Ivaniševič s tým, že ide o ochranu zdravia návštevníkov aj účastníkov podujatia.

Kyrgios: Ignorovali opatrenia

Dimitrov sa necítil dobre už počas zápasu proti Čoričovi, čo potvrdil aj test o pár hodín neskôr.

„Ospravedlňujem sa za nepríjemnosti, ktoré som spôsobil,“ napísal Dimitrov.

Jeden pozitívny prípad by nepriniesol nič dramatické, lenže počas zápasov boli tenisti v celkom úzkom kontakte, čo potvrdili ďalšie testy.

V pondelok už mali ochorenie ďalší traja ľudia - Borna Čorič, kondičný tréner Novaka Djokoviča Marko Panichi a kondičný tréner Dimitrova Kristijan Groh.

Na turnajoch v Zadare a predtým v Belehrade sa predstavili aj Andrej Rubľov, Alexander Zverev, Marin Čilič, Novak Djokovič a ďalší. Po potvrdení ochorenia u Dimitrova sa aalo otestovať 22 ľudí, z nich 19 bolo negatívnych.

„Hrozná hlúposť robiť takúto exhibíciu,“ komentoval Austrálčan Nick Kyrgios podľa BBC. „Takto to dopadne, keď ignorujete všetky bezpečnostné postupy. To nie je vtip,“ dodal.

Exhibičný turnaj v Zadare je príkladom, aké nebezpečné môžu byť aj malé pochybenia pri dodržiavaní opatrení, ktoré majú zabrániť šíreniu vírusu.

Djokovič sa nedal otestovať

Štyri pozitívne testy nemusia byť konečným výsledkom. Rakúšan Dominic Thiem, ktorý sa predstavil na turnaji v Belehrade, necestoval do Zadaru, ale do Francúzska, kde hral uplynulý týždeň na inom turnaji.

A jeden z organizátorov exhibícií Novak Djokovič vyšetrenie nepodstúpil. Nemal vraj žiadne príznaky ochorenia a odletel s rodinou domov do Belehradu.

Organizátori však radia, aby všetci ľudia, ktorí strávili s Dimitrovom viac ako desať minút, boli v dobrovoľnej karanténe aspoň štrnásť dní.

Organizovanie turnajov s nízkymi opatreniami a plným hľadiskom kritizovali už uplynulý týždeň, keď sa hralo v Belehrade. Djokovič reagoval, že on nenesie zodpovednosť za to, aké opatrenia treba prijať.

„Môžete nás kritizovať a tvrdiť, že je to nebezpečné. Ale nie je na mne, aby som súdil, čo je pre naše zdravie dobré a čo nie. Robíme len to, čo nám srbská vláda umožňuje,“ tvrdil pred týždňom Djokovič.

Pre tenis to nie sú najlepšie správy, keďže v auguste by sa mala nanovo otvoriť sezóna a dokonca by sa mal konať aj grandslamový US Open. Viacerí tenisti však vyjadrili obavy a zrejme do New Yorku nepocestujú.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Ignorovali opatrenia, na Djokovičovom turnaji sa nakazili štyria ľudia