Tibor Tóth: Veril som, že Tsitsipasa môžeme zdolať. Pomohlo, že ho chalani držali na kurte

Kapitán slovenského daviscupového tímu Tibor Tóth.
Kapitán slovenského daviscupového tímu Tibor Tóth. (Autor: TASR)
Viktor Kiššimon|17. sep 2023 o 19:10

Daviscupový kapitán verí, že hráči prenesú výkony aj na turnaje.

ATÉNY. Slovenskí tenisti zvíťazili v zápase I. svetovej skupiny nad Gréckom 3:1. Rzhodujúce víťazstvo vybojoval v nedeľu Alex Molčan. Svetovú päťku Stefanosa Tsitsipasa zdolal 7:6 (6), 5:7, 6:3. "Bol to veľmi náročný zápas, veľký boj, bola horúčava aj fúkalo. Ale dobre sme sa na to pripravili a zvládli sme to," hovoril daviscupový kapitán TIBOR TÓTH.

Z Atén píše reportér SME Viktor Kiššimon

Ako ste videli zápas Alexa Molčana so Stefanosom Tsitsipasom?

Bol to fantastický zápas. Psychicky náročný. Alex ukázal, že je skvelý hráč. Využili sme aj to, že Stefanos musel hrať štvorhru a chalani ho podržali na kurte v troch setoch. Ukázalo sa to, že to bolo dobre. Alex zahral fantasticky. Tento zápas a víťazstvo bola ako čerešnička na torte. 

No už Lukáš Klein bol v sobotu blízko k tomu, aby Tsitsipasa zdolal. Dokázal to Molčan. Je to pre vás splnený cieľ? 

Avizoval som už pred zápasom, že Tsitsipasa môžeme zdolať. Veril som tomu. Urobili sme pre to všetko a veľmi sa teším. Bol to veľmi náročný zápas, veľký boj, bola horúčava aj fúkalo. Ale dobre sme sa na to pripravili a zvládli sme to. 

S akými pokynmi ste poslali Molčana proti lídrovi Grékov?

Držať ho na bekhende. Aby Alex využíval svoj ľavácky servis von z kurtu a hral mu viac na bekhend. Aj pri Lukášovi som videl, že si tú stranu viac kryje. Myslím, že taktika bola dobrá. Aj fungovala, no proti takému hráčovi ako je Tsitsipas, si to musíte aj uhrať. 

Molčanov výkon proti Tsitsipasovi nezodpovedal jeho postaveniu v rebríčku. Nepôsobil ako 110. hráč v ATP. 

Určite nie. Jeho postavenie je spojené aj so zraneniami a chorobami, ktoré ho brzdili. Už sa rozbiehal... Potrebuje sa dostať na vlnu a potiahnuť 3 – 4 mesiace, aby sa to prejavilo. Aj Lukáš Klein má na to, aby mal lepší renking. Chalani makajú. Verím, že to príde. 

Vo štvorhre ste mali taktiku hrať skôr na Petrosa ako na Stefanosa? 

Samozrejme. Sledoval som ich predchádzajúce ezápasy. V prvom sete nebol Petros vo svojej koži, podával proti vetru. Potom však zlepšili hru, zdvihli sa. Očakával som ťažký zápas. Som rád, že Igor Zelenay napriek veku podáva takéto výkony a Lukáš Klein bol po sobote pripravený na sto percent. Chalani odohrali výborný zápas. Tento tím má silného ducha. Je to vidno. Chalani bojujú a drú. To platí nielen o zápasoch, ale v celej príprave. Klobúk dolu pred nimi. 

Ako hodnotíte celý víkend a víťazstvo nad Grékmi? 

Nebol to ľahký súper. Veľa to znamená. Bolo dôležité, že sme zvíťazili. Ak by to nevyšlo, spadli by sme nižšie. Takto môžeme znovu hrať o finálovú účasť Davis Cupu. Posledné žreby sme mali ťažké. Dúfam, že teraz budeme mať viac šťastia a podarí sa nám dostať do finále.

Cestujete aj po turnajoch a teraz ste videli výkony slovenských hráčov na Davis Cupe, je v tom rozdiel?

Samozrejme. Ak by sa im podarilo toto preniesť aj na turnaje, všetci by sa posunuli vyššie. Verím, že sa im to podarí. Alexovi by to pomohlo dostať sa do stovky. Nechýba mu veľa. Dúfam, že im tento Davis Cup pomôže. Čím vyššie budú hráči renkingovo, tým silnejší bude aj daviscupový tím. 

Čo by mal urobit Molčan, aby sa vrátil a udržal sa v rebríčku v prvej päťdesiatke? 

Zostať zdravý a tvrdo pracovať ďalej. Verím, že to príde. 

Igor Zeleny naznačil, že zvažuje koniec kariéry. Budete ho prehovárať, aby pokračoval? 

Povedal som mu, aby ešte rok vydržal. Ale je to preňho náročné. Musí hľadať motiváciu hrať challengre, nemá stáleho partnera, klesol v rebríčku, nezarába také peniaze. 

Snažil som sa ho povzbudzovať. V príprave som mu hovoril, že sa každým dňom zlepšuje. Ale neviem, čo bude. Chcel by som, aby sa postupne zapojili a zapracovali mladí hráči, aby sme sa nespoliehali v ďalších rokoch len na Zelenaya.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tibor Tóth: Veril som, že Tsitsipasa môžeme zdolať. Pomohlo, že ho chalani držali na kurte