Nehrá bláznivo a získala si rešpekt, vraví tréner. Šramkovej šnúra bola na hrane zdravia

Slovenská tenistka Rebecca Šramková a jej tréner Milan Martinec.
Slovenská tenistka Rebecca Šramková a jej tréner Milan Martinec. (Autor: TASR)
Miroslav Kováčik|4. okt 2024 o 13:15

Rebecca Šramková prežíva najlepšie obdobie tenisovej kariéry.

BRATISLAVA. Mal so sebou iba zopár tričiek, dvoje šortky a plavky. Plán bol totiž taký, že po turnaji v Monastire sa vráti domov a dopraje si aspoň krátky oddych, keďže za celý rok nemal voľný týždeň. 

Český tenisový tréner Milan Martinec však napokon zmenil rozhodnutie. Keď jeho zverenka Rebecca Šramková postúpila v Tunisku do finále, povedal si, že teraz ju v tom nemôže nechať a cestoval s ňou ďalej.

Vtedy netušil, že nasledujúce dni budú pre neho náročné, ale aj radostné. 

Šramková v thajskom Hua Hine získala svoj prvý titul okruhu WTA, no zároveň odohrala v septembri 15 zápasov v troch krajinách v priebehu 20 dní.

"Toto bol strop. Pamätám si, že Kaja Schmiedlová hrala finále proti Erraniovej v Riu de Janeiro a potom sme do Acapulca leteli asi 30 hodín. Meškali lietadlá, vrátili ich pre poruchy. 

Boli sme úplne vyšťavení a v deň príchodu hrala s Kruničovou. Ja som ani nevidel na kurt, ona tiež nie. Myslel som, že to nič neprekoná, ale stalo sa. 

S Rebeccou sme mali jeden voľný deň, aj to sme mali tréning," povedal Martinec počas tlačovej konferencie v Národnom tenisovom centre.

Rebecca Šramková s trénerom Milanom Martincom (vľavo) a kondičným koučom Dávidom Olaszom.
Rebecca Šramková s trénerom Milanom Martincom (vľavo) a kondičným koučom Dávidom Olaszom. (Autor: TASR)

Let, espresso, sprcha a na kurt

Takéto hráčske zaťaženie možno označiť za extrémne. Navyše, keď je spojené s cestovaním, aké musela Šramková so svojim tímom absolvovať.

Vrcholom bola situácia po zisku titulu. Namiesto osláv sa musela ponáhľať na letisko. Od momentu, keď zdvihla trofej nad hlavu v Hua Hine, po začiatok kvalifikácie v Pekingu, ubehlo len približne 20 hodín. 

"Leteli sme ekonomickou triedou o jednej v noci, takže som mala šesť hodín kolená pri ušiach. Keď sme prišli do hotela, všetci sa na nás pozerali, že čo za múmie došli. Asi sme nevyzerali najlepšie. 

Dali sme dvojité espresso, studenú sprchu a išli sme na kurt. Nespala som nič. Dosť sme sa obávali, že ak bude meškať lietadlo, tak nestihnem kvalifikáciu tisícového turnaja," priznala Šramková. 

VIDEO: Najlepšie momenty Rebeccy Šramkovej v Hua Hine

V hlavnom meste Číny to napokon dotiahla do tretieho kola. Martinec si veľmi cenil, ako zvládla úvod kvalifikácie proti Slovinke Zidanšekovej.

"Prehrávala 1:3 v treťom sete. Obe toho mali plné zuby, aj keď súperka bola v Pekingu o deň skôr a na rozdiel od Rebeccy sa aspoň vyspala. "Reba" však vyrovnala na 3:3 a vtedy to vyčerpaná Slovinka skrečovala," povedal.

Aktuálna slovenská tenisová jednotka označila za najťažší súboj počas jej série zápasov finále z Monastiru, v ktorom nestačila na Britku Kartalovú.

"Bola som vyčerpaná a už po druhom geme som si myslela, že vypľujem pľúca. Bolo veľmi teplo a kým ja som hrala trojsetové zápasy, ona bola oddýchnutá, keďže jej súperka v semifinále skrečovala. 

Navyše, počas týždňa som dostala kŕč do nohy, možno tam bola aj menšia trhlinka. Každý deň som strávila 2-3 hodiny u fyzioterapeuta," priznala.

V článku sa dozviete

  • Ktorý zápas označila Šramková za najťažší?
  • Ako sa namiesto osláv ponáhľala na letisko?
  • Bola jej tenisová kariéra v ohrození?
  • V čom vidí tréner najväčší progres?
  • V čom sú Šramková a Schmiedlová rozdielne?
  • Aký je rebríčkový cieľ trénera Martinca?

Je vďačná, že jej stále verili

Šramková neuvažovala nad tým, že by pre nahustený program vynechala nejaký turnaj. Chcela z dobrej formy vyťažiť maximum a momentálne klope na dvere top 50 rebríčka WTA. 

V Pekingu doposiaľ najviac potrápila aj bývalú svetovú dvojku Paulu Badosovú, ktorá sa bez straty setu prebojovala do semifinále turnaja.

VIDEO: Zábery z tlačovej konferencie Rebeccy Šramkovej

So Šramkovou vyhrala 7:5, 7:5, no Slovenka v prvom sete takmer otočila z 2:5 na 6:5 a v druhom dejstve mala pri vlastnom servise dva setbaly. 

"Bola som outsiderkou, mohla som iba prekvapiť. Skôr išlo o to, ako si zvyknem na jej hru, pretože hráčky top 20 sú na inej úrovni ako tie okolo stovky.

Možno je dobré, že to takto dopadlo. Neviem, či by som fyzicky vydržala ďalší súboj proti Pegulovej. Už v deň zápasu s Badosovou som mala zimnicu a bolo mi zle. Bolo to na hrane zdravia," priznala Slovenka.

Podľa webu WTA zarobila Šramková na odmenách v tomto roku vyše 390-tisíc dolárov, čo je vyše tretina z celej kariéry. Finančne to nie vždy bolo ideálne a keby neprišla pomoc, možno by už tenis dnes nemohla hrať. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nehrá bláznivo a získala si rešpekt, vraví tréner. Šramkovej šnúra bola na hrane zdravia