Tenis: Olympijským víťazom Nadal

Rafael Nadal
Rafael Nadal (Autor: ap)
TASR|17. aug 2008 o 13:54

Španielsky tenista Rafael Nadal získal na olympiáde v Pekingu zlatú medailu v mužskej dvojhre, keď si poradil s Čiľanom Fernandom Gonzálezom v troch setoch 6:3, 7:6 a 6:3.

Peking 17. augusta (TASR) - Španielsky tenista Rafael Nadal získal na olympiáde v Pekingu zlatú medailu v mužskej dvojhre. Dvadsaťdvaročný rodák z Mallorcy, ktorý v pondelok vystrieda Švajčiara Rogera Federera na poste svetovej jednotky, si vo finále poradil s Čiľanom Fernandom Gonzálezom v troch setoch 6:3, 7:6 (2) a 6:3.

Nadal s premiérovým zlatom, González si polepšil

Nadal tak po štvrtom víťazstve v rade na Roland Garros a premiérovom triumfe vo Wimbledone pridal do svojej zbierky ďalšiu cennú trofej. Pre španielsky tenis je to historické prvé zlato pod piatimi kruhmi. González si napriek finálovej prehre v porovnaní s predchádzajúcou olympiádou v Aténach polepšil, pod Akropolou vybojoval v singli bronz. V Pekingu skončil na bronzovej priečke Srb Novak Djokovič, zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu v dueli o tretie miesto zdolal Američana Jamesa Blakea.

Nadal od úvodu zápasu proti Gonzálezovi potvrdzoval úlohu papierového favoritu. Španiel ťažil z dobrého podania, Juhoameričana ničil drvivým forhendom a po rýchlom brejku si v prvom sete vybudoval rodzhodujúci náskok 5:2. V druhom dejstve začal González viac riskovať a pri dlhších výmenách od základnej čiary sa mu darilo dostať Nadala pod tlak.

Zápas sa lámal v 2. sete

Za stavu 6:5 pri podaní súpera mal k dispozícii dva etbaly, no Španiel v náročnej situácii ukázal svoju mentálnu silu. Vďaka zisku štyroch fiftínov v rade si vynútil tajbrejk, v ktorom jasne dominoval, keď Gonzálezovi dovolil uhrať iba dva body.

Nadal sa dostal definitívne na koňa a v treťom sete bol už pánom na dvorci. Vo štvrtom geme po sérii skvelých returnov a obhodení čistou hrou prelomil Gonzálezovo podanie, následne sa ujal vedenia 4:1 a zápas s prehľadom dotiahol do úspešného konca.

Za stavu 5:2 premenil pri vlastnom servise v poradí štvrtý mečbal. Nadal aj v Pekingu potvrdil, že je momentálne najlepším hráčom na svete.

Počas celého turnaja stratil iba dva sety a na mužský trón v pondelok zasadne ovenčený olympijským zlatom. Nadal si v tomto roku pripísal na svoje konto už v poradí ôsmy singlový titul, celkovo ich má na svojom konte 31.

muži - dvojhra - finále:

Rafael Nadal (2-Šp.) - Fernando González (12-Chile) 6:3, 7:6 (2), 6:3

Profil Rafaela Nadala

Dátum a miesto narodenia: 3. júna 1986 v Menacore

Najväčšie športové úspechy: zlatá olympijská medaila vo dvojhre z OH 2008 v Pekingu, štvornásobný víťaz Roland Garros (2005, 2006, 2007, 2008), víťaz Wimbledonu z roku 2008

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Tenis: Olympijským víťazom Nadal