V čom je rozdiel? V mentalite i výdrži. Tenisové matky už nie sú na kurtoch rarita

Caroline Wozniacka pri triumfe na Australian Open 2018.
Caroline Wozniacka pri triumfe na Australian Open 2018. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|7. júl 2023 o 07:00

Bývalá svetová jednotka sa vracia po troch rokoch.

BRATISLAVA. Roger Federer, Andre Agassi alebo Boris Becker spojili úspešnú tenisovú kariéru s rodičovstvom, ale pohľad na tenisové matky bol výnimočný. 

Ešte pred pätnástimi rokmi sedeli v hľadisku prevažne deti tenisových otcov. 

Ako je to teraz? 

Na tenisových turnajoch sa predstavuje čoraz viac žien, ktoré dokázali skĺbiť profesionálnu kariéru a výchovu detí. Pred niekoľkými dňami ohlásila comeback i bývalá svetová jednotka Caroline Wozniacka

Kráľovná návratu

Keď v roku 2009 vyhrala Kim Clijstersová grandslamový titul na US Open, spôsobila značný rozruch. 

Belgičanka zdolala obe sestry Williamsové, ktoré v tom čase dominovali tenisovému svetu a stala sa prvou tenistkou, ktorá získala titul vo dvojhre vo Flushing Meadows vďaka divokej karte. 

Zároveň však bola prvá matka od roku 1980, ktorá získala grandslamové víťazstvo. Odborníci ju označili za kráľovnú návratu. Stalo sa tak iba zopár mesiacov po príchode na kurty. 

Naposledy sa podobný výkon podaril Austrálčanke Evonne Goolagongovej Cawleyovej vo Wimbledone. Odvtedy sa na tenisové dvorce vrátilo iba osem matiek. 

Po úspechu Clijstersovej si kariéru po pôrode obnovili aj iné tenistky – Serena Williamsová, Viktória Azarenková, Tatjana Mariová, Jevgenija Rodinová, Maria Martinezová Sanchezová, Kateryna Bondarenková, Vera Zvonariovová alebo nedávno Jelina Svitolinová. 

Zmena myslenia

Nemka Mariová sa domnieva, že rastúci počet matiek je spôsobený zmenou mentality. 

„Dlho panoval pocit, že ženy môžu hrať tenis a ak majú dieťa, odídu do dôchodku. Nemohli mať oboje. Ľudia si mysleli, že to nie je možné, pretože stratíte najlepšie roky svojej kariéry, alebo budete príliš starý, aby ste sa dostali späť na vrchol,“ vyjadrila sa dvojnásobná matka pre katarský spravodajský portál Al Jazeera. 

Svoj prvý turnajový titul vo dvojhre vyhrala v roku 2018 na Malorke už ako matka. Druhý v Bogote 2022 pridala ako dvojnásobná matka. A svoje prvé grandslamové semifinále si zahrala vlani vo Wimbledone takisto ako dvojnásobná matka.

Doposiaľ bolo pritom jej grandslamovým maximom tretie kolo z Wimbledonu 2015.

Navyše už začiatkom augusta oslávi 36. narodeniny. V rebríčku WTA nie je v prvej svetovej sedemdesiatke ani jedna hráčka, ktorá by bola staršia ako ona.

Odborníci sa domnievajú, že výdrž žien sa po pôrode zvyšuje. Iní majú pocit, že podpora je skôr psychologická. Tenisový svet môže byť neúprosné a izolované miesto. Rodina okolo hráča môže zmierniť aj tie najťažšie prehry. 

„Je ťažké byť na turné, keď ste sami. Keď prehrám a som sama, nie je to ľahké. Ak však mám pri sebe rodinu, som po zápase viac uvoľnená. Vidím svoje dieťa a rýchlo zabudnem na to, ako som prehrala,“ dodala nemecká tenistka. 

Víťazstvá ako droga

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»V čom je rozdiel? V mentalite i výdrži. Tenisové matky už nie sú na kurtoch rarita