Je vtipná a nehovorí len frázy. Swiateková je osobnosť, akú tenis potreboval

Iga Swiateková s trofejou za výhru na US Open 2022.
Iga Swiateková s trofejou za výhru na US Open 2022. (Autor: SITA/AP)
Jana Sedláková|11. sep 2022 o 01:50

Iga Swiateková vyhrala na US Open tretí grandslamový titul v kariére.

NEW YORK. Pred turnajom sa sťažovala na to, že s loptičkami na US Open sa nedá poriadne hrať. Že ženy ich majú nezmyselne ľahšie a po chvíli používania "lietajú ako bláznivé," vravela.

Keby jej niekto vtedy povedal, že na záver US Open práve ona v deň finále víťazne spadne na kurt a bude zdvíhať nad hlavu trofej pre víťazku, zrejme by tomu ani neverila.

Veď sa jej príliš nedarilo ani v príprave. V Cincinnati aj Toronte vyhrala iba po jednom zápase. Iga Swiateková však napriek všetkému našla cestu k svojmu tretiemu grandslamovému titulu a ovládla US Open.

"Naučila som sa vyhrávať škaredo, teda v situáciách, keď nehrám na 100 percent, dokážem nájsť cestu k výhre," hovorila po postupe do finále.

Swiateková vo svojom treťom grandslamovom finále tretíkrát vyhrala. Po dvoch tituloch z obľúbeného antukového Roland Garros sa dočkala titulu na tvrdom povrchu.

Vo finále zdolala Ons Jabeurovú z Tuniska 6:2, 7:6 (5).

Tlak na ňu bude už len menší

Poľská svetová jednotka sa vo víťaznom príhovore netajila tým, že na US Open nešla v najlepšej nálade.

"Veľa som od seba neočakávala, bola to veľká výzva. Viem, že som vyhrala Roland Garros, ale musela som získať nové sily, aby som tu vyhrala," povedala.

Zdá sa, že ak sa Swiateková rozohrá a zvládne prvé zápasy, je takmer neporaziteľná.

"Skvele sa pohybuje a tam, kde iní vo finále spomalia, ona sa zlepší. Toto je obrovský rozdiel vo veľkých zápasoch," hodnotila pre Eurosport bývalá svetová jednotka Kim Clijstersová.

VIDEO: Najlepšie momenty z finále US Open medzi Swiatekovou a Jabeurovou

Poľka už vyhrala vo veku 21 rokov tri grandslamové tituly. Každý za iných podmienok. Keď v roku 2020 vyhrala popandemickú jesennú edíciu Roland Garros, bola to senzácia a jej prvý titul na okruhu vôbec.

V roku 2022 získala na Roland Garros titul ako veľká favoritka. A na US Open 2022 zas vyhrala ako svetová jednotka, ktorá nemá ideálnu formu.

"Mám pocit, že s každým titulom bude na ňu nižší tlak. Ona už svoje vyhrala, záležať bude, ako veľmi hladná bude po výhrach. Už vie chodiť vo finálových zápasoch," povedal pre Eurosport Mats Wilander.

Vo finálových zápasoch je Swiateková neuveriteľne suverénna. Doposiaľ vyhrala 10 titulov vrátane troch grandslamových.

Prehrala iba jedno finále. Svoje úplne prvé v Lugane 2019. Odvtedy má unikátnu štatistiku. Ani v jednom zo zvyšných finále nikdy neprehrala ani set.

Opäť vyslala posolstvo

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Je vtipná a nehovorí len frázy. Swiateková je osobnosť, akú tenis potreboval