Slováci prvú šancu nevyužili. Bude to ešte ťažké, myslí si ich kapitán

Sprava Andrej Martin, nehrajúci kapitán Miloslav Mečíř a Igor Zelenay.
Sprava Andrej Martin, nehrajúci kapitán Miloslav Mečíř a Igor Zelenay. (Autor: TASR/Pavel Neubauer)
Ondrej Gajdoš|16. sep 2017 o 23:52

Slovenskí tenisti sú vo dvojhrách favoritmi.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom

BRATISLAVA. Tenisti Poľska zdramatizovali priebeh zápasu so Slovenskom v baráži o záchranu v I. skupine euro-africkej zóny Davis Cupu, dvojica Mateusz Kowalczyk - Lukasz Kubot vyhrala nad domácim párom Igor Zelenay - Andrej Martin 6:7 (3), 6:3, 6:3, 6:2 a znížila stav stretnutia na 1:2.

Slováci môžu rozhodnúť o záchrane v prvom nedeľňajšom súboji Norbert Gombos (85. v ATP) – Kamil Majchrzak (267.), po nich by mali na antuke v Aegon aréne hrať dvojky oboch tímov Andrej Martin (172.) – Hubert Hurkacz (411.).

Slováci po prvom sete poľavili

Poliakom sa v príprave zranil skúsený deblista Maciej Matkowski, nahradil ho nováčik v zostave Mateusz Kowalczyk.

Domáci tak cítili vo štvorhre väčšiu šancu a kapitán Miloslav Mečíř dal príležitosť zohranej dvojici Zelenay – Martin, hoci druhého z nich tak čaká ťažká porcia troch zápasov za tri dni. Rozhodnutie padlo až v sobotu predpoludním.

„Váhal som, či postavím Andreja alebo ho budem šetriť. Nakoniec sme sa rozhodli, že bude hrať,“ povedal Mečíř.

„Výkon našej dvojice v prvom sete ukázal, že mohla uspieť, no potom sa Poliaci zlepšovali a obrátili vývoj vo svoj prospech. Radšej by som chcel po sobote skóre 3:0, avšak reálne odhady viedli k stavu 2:1. Vsádzame na to, že vyhráme dvojhry.“

Dvojica Zelenay – Martin zdolala pred dvoma rokmi v Davis Cupe v zápase s Rumunskom špičkový svetový pár Tecau – Mercea, ale tentoraz slovenskí tenisti nepodali svoje najlepšie výkony.

Davis Cup: SR - Poľsko 2:1

Norbert Gombos - Hubert Hurkacz

6:2, 6:2, 3:6, 6:4

Andrej Martin - Kamil Majchrzak

7:5, 4:6, 6:3, 6:3

Martin, Igor Zelenay - Lukasz Kubot, Mateusz Kowalczyk

7:6 (3), 3:6, 3:6, 2:6

„V úvode zápasu sme boli lepší, no nenadviazali sme na vyhratý prvý set,“ priznal Martin, ktorý v piatok vybojoval bod v súboji s Majchrzakom.

Ako jediný hrá vo víkendovom stretnutí dvojhry aj štvorhru. „Proti výbornej poľskej dvojici by sme mali šancu len ak by sme hrali tak dobre ako na začiatku.“

Výstižný bol po zápase Zelenay: „My sme po prvom sete schádzali z vrcholu dole a, naopak, naši súperi išli nahor. Rozohral sa Kubot a Kowalczyk sa pridal k nemu.“

Kubot: Museli sme vyhrať

Tridsaťpäťročný Kubot je vo štvorhre svetovou štvorkou, bol najlepším hráčom na kurte. S Kowalczykom hral po prvý raz, spočiatku akoby sa hľadali. Potom už na dvorci dominovali. Kubot výborne servoval, returnoval a zakončoval na sieti. Svojím výkonom strhol Kowalczyka.

„Nastupovali sme v ťažkej pozícii za stavu 0:2 po piatkových dvojhrách. Museli sme vyhrať, inak by bolo po zápase. Takto máme stále šancu. Slováci sú pod tlakom,“ vravel plynulou češtinou Kubot. Trénuje v Prahe.

“Prvý set vyhrali zaslúžene domáci tenisti. Zelenay skvelo servoval a Martin vynikal na returne. Zlom nastal, keď sa nám hneď na začiatku podarilo prelomiť Martinovo podanie. Začali sme si viac veriť a postupne sme našli cestu, ako zdolať domáci pár.“

V druhom sete za stavu 5:3 pre Poliakov začalo pršať, v aréne museli zatvoriť strechu. No Kubot s Kowalczykom sa už nedali zastaviť.

Kubot vyhral v debli dva grandslamové turnaje, po Australian Open 2014 (so Švédom Robertom Lindstedom) triumfoval v tomto roku s Brazílčanom Marcelom Melom aj vo Wimbledone.

Bude to ešte ťažké, cíti Mečíř

Zápas Slovensko – Poľsko má očakávaný priebeh. Domáci hráči sú favoritmi vo dvojhrách, kým poľský tím rátal pri účasti Kubota s bodom v debli.

„Bude to ešte ťažké,“ ustarostene vravel Mečíř. „Veríme si vo dvojhrách. Rozhodnúť by mohol v nedeľu už Gombos. V záverečnom dueli rátam s Martinom, ale ak by sa po ťažkých zápasoch necítil, príležitosť by dostal Jozef Kovalík.“

Nedeľňajší program sa začne o 15:00.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Slováci prvú šancu nevyužili. Bude to ešte ťažké, myslí si ich kapitán