Vraj hrá ako chlap, obdivuje ju aj McEnroe. Češka po nútenej pauze žiari na US Open

Česká tenistka Karolína Muchová počas US Open 2024.
Česká tenistka Karolína Muchová počas US Open 2024. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|5. sep 2024 o 14:30

Karolína Muchová si opäť zahrá v semifinále US Open.

BRATISLAVA. Český tenis má opäť dôvod na radosť. V mužskej dvojhre mal v 3. kole troch zástupcov, Kateřina Siniaková sa vráti na post svetovej jednotky vo štvorhre a slová chvály sa valia na Karolínu Muchovú.

Rodáčka z Olomouca prežíva veľké zadosťučinenie po tom, čím si za ostatný rok prešla. Namiesto toho, aby sa radovala z kariérneho maxima a premiéry v top 10 rebríčka WTA, musela si dať od tenisu dlhú pauzu.

Problémy s členkom tentokrát vymenilo zranenie zápästia, pre ktoré prišla o Turnaj majsteriek a dokonca musela vo februári postúpiť operáciu.

Na Roland Garros nemohla obhajovať finále, po návrate nedohrala turnaj v Eastbourne, no o dva mesiace neskôr siaha na ďalšie grandslamové finále.

Dvadsaťosemročná tenistka postúpila rovnako ako vlani do semifinále US Open a komplimenty na svoju adresu počúva z každej strany.

Wow, ona to môže celé vyhrať

Sedemnásobný grandslamový víťaz Mats Wilander, ktorý už niekoľko rokov pôsobí ako expert Eurosportu, je z českej tenistky doslova nadšený.

"Je úžasná a taká dobrá. Nielen podľa úrovne jej hry, ale tiež chápe, čo musí urobiť, aby súperky zdolala - teda vytrvať vo svojej variabilnej hre.

V druhom kole odohrala proti Naomi Osakovej najkreatívnejší zápas, aký som od nej kedy videl. Povedal som si: Wow, ona to môže celé vyhrať," uviedol bývalý švédsky tenista pre iDnes.cz.

Muchovej hru zrejme najlepšie vystihuje slovo pestrosť. Nebojí sa okrem razantných úderov využiť skrátenie hry či prejsť si na sieť.

"Vie prepnúť z plánu A na B, potom na C a vrátiť sa späť k A. Svojim štýlom trochu pripomína hráčov zo starších čias, čo sa fanúšikom páči.

Viem, že ju obdivuje aj John McEnroe. Myslím si, že momentálne je najzaujímavejšia tenistka na svete," dodal Mats Wilander.

Mats Wilander.
Mats Wilander. (Autor: Eurosport/ instagram)

V New Yorku zatiaľ ani v jednom zápase nepotrebovala, aby sa jej súperka takpovediac zdolala sama. Nečakala na chyby, bola aktívna.

Vyhrala všetkých desať setov, v priemere zaznamenala takmer 23 víťazných úderov na zápas a pri hre na sieti má úspešnosť 74,5 percenta.

Nezastavili ju žalúdočné problémy

Takmer k ničomu nepustila Jasmine Paoliniovú či Beatriz Haddadovú Maiaovú, hoci v zápase proti Brazílčanke nebola stopercentne fit.

"Mám žalúdočné problémy, trochu som s tým bojovala. Nebolo to príjemné, stále som odbiehala z kurtu, čo bolo zvláštne. Ale hovorila som si, že to nie je také zlé ako minulý rok," povedala na tlačovej konferencii. 

Muchová narážala na to, že spomenuté problémy so zápästím pociťovala už vo štvrťfinále vlaňajšieho US Open, v ktorom zdolala Soranu Cirsteovú.

Následne dve hodiny srdnato bojovala s neskoršou šampiónkou Coco Gauffovou, pričom v deň semifinále si nebola istá, či bude môcť nastúpiť.

Wilanderove slová o Muchovej variabilite sa potvrdili aj proti Brazílčanke. Keď začala pociťovať zdravotné ťažkosti, zmenila plán a ten vychádzal.

VIDEO: Zostrih zápasu Karolína Muchová - Beatriz Haddadová Maiaová

"Snažila som sa skôr zakončovať výmeny a sústredila som sa na svoje podanie. Dobré je, že sme nehrali večer, budem mať viac času na oddych," doplnila. 

V boji o finále vyzve domácu Jessicu Pegulovú, ktorá prekvapivo vyradila svetovú jednotku Igu Swiatekovú. Američanka sa s Muchovou stretla pomerne nedávno, v Cincinnati vyhrala 5:7, 6:4, 6:2.

"Vtedy boli trochu ťažšie podmienky. Ona je skvelá hráčka, má dobrú dĺžku úderov, veľmi dobre sa pohybuje a nedá vám žiaden bod zadarmo. Opäť to bude veľmi ťažký súboj," predpokladá Muchová. 

Inšpirovali ju Federer či Djokovič

K jej hernému štýlu sa vyjadrila aj legendárna Američanka Chris Evertová, no jej prirovnanie malo aj negatívne odozvy.

"Hrá ako chlap, chce hrať ako chlap. Tí majú silnejšie podanie ako ženy, väčšinou lepšie voleje a tiež sa o niečo lepšie pohybujú," uviedla.

Tým nahnevala svetovú sedemnástku, Tunisanku Ons Jabeurovú. 

"Muchová je úžasná a talentovaná hráčka. Nemusí byť chlap, aby mala skvelé podanie, volej alebo pohyb. Môžeme, prosím, zastaviť stereotypy založené na pohlaví?," napísala na sociálnej sieti X.

Zverenka slovenského trénera Emila Miškeho to však neberie v zlom a priznala, že sa pri svojej hre inšpirovala aj elitnými hráčmi z okruhu ATP.

"Nepočujem to prvýkrát, ale nemyslím si, že hrám ako muž. Predsa len 90 percent dievčat hrá pravá-ľavá a behajú. Ons hrá podobne ako ja. 

Samozrejme, že som sa inšpirovala Rogerom Federerom alebo Novakom Djokovičom. Rada ich sledujem," cituje Muchovú portál iDnes.cz.

Vo Flushing Meadows môže ukončiť 39-ročné české čakanie na víťazku dvojhry. Z jej krajaniek ovládla US Open naposledy Hana Mandlíková. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Vraj hrá ako chlap, obdivuje ju aj McEnroe. Češka po nútenej pauze žiari na US Open