Keď mal 17, šokoval Nadala. Teraz sa Chorvát zapísal do histórie

Borna Čorič.
Borna Čorič. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|22. aug 2022 o 12:55

Borna Čorič získal najväčší titul vo svojej kariére.

BRATISLAVA. Keď premenil mečbal po svojom najväčšom titule v kariére, iba si zložil ruky okolo pása a usmial sa. Akoby tento pocit zažíval bežne. Pritom za tým momentom bol minimálne rok neistoty, či sa ešte niekedy vráti v starej forme.

Keď v roku 2014 chorvátsky tenista Borna Čorič vchádzal ako 17-ročný na kurt turnaja ATP v Bazileji na zápas proti Rafaelovi Nadalovi, neuveriteľne sa na to tešil.

Zahrať si proti svojmu idolovi v tak mladom veku a na tak prestížnom turnaji. To sa nepodarí každý deň.

"Cítil som sa ako dieťa, ktoré vezmete do obchodu so sladkosťami," spomínal pre ATP.

On si však hneď na to splnil aj ďalší sen. Nadala v danom zápase zdolal. O dva roky neskôr Nadala porazil opäť, tentokrát na turnaji v Cincinnati.

A to bol ešte stále tínedžer.

Borna Čorič má dnes 25 rokov, pred siedmimi či ôsmimi rokmi bol považovaný za jednu z najväčších vychádzajúcich hviezd. Doposiaľ to však nikdy ďalej ako na pozíciu svetovej dvanástky nedotiahol.

Aj to bolo ešte v roku 2018, keď mal stále len 21 rokov. Vo finále trávnatého turnaja v Halle v tom roku porazil Rogera Federera, ktorý si rokmi v nemeckom meste vybudoval povesť takmer neporaziteľného hráča.

Nebol favoritom

A teraz strih na rok 2022. Čorič koncom februára vypadol z prvej svetovej stovky. Prvýkrát od konca roka 2014, keď mal stále iba osemnásť rokov.

VIDEO: Najlepšie momenty zápasu Borna Čorič - Stefanos Tsitsipas

Na turnaj v Cincinnati 2022 dokonca nastupoval na chránené rebríčkové postavenie (umožňuje hráčom po zranení, ktorí sa prepadnú v rebríčku, aby na niekoľko turnajov vstúpili s takým renkingom, aký mali pred zranením, pozn. red.).

A nič nenasvedčovalo tomu, že by sa v americkom meste malo stať niečo nevídané. Čorič nemal žiadnu očarujúcu formu.

V Montreale hladko prehral v prvom kole s krajanom Marinom Čiličom, v Hamburgu skrečoval súboj so Slovákom Alexom Molčanom, na challengeri v rumunskom meste Iasi prehral s domácim Ionelom.

Predtým síce vyhral challenger v Parme, ale ani pred ním nemal výraznejšie výsledky.

Toto v roku 2022 čakal málokto

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Keď mal 17, šokoval Nadala. Teraz sa Chorvát zapísal do histórie