Mal kŕče aj tri mečbaly. Molčan na US Open padol po obrovskej bitke

Alex Molčan.
Alex Molčan. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|30. aug 2023 o 00:00

Zápas trval štyri hodiny a 40 minút.

US Open 2023

Dvojhra mužov - 1. kolo:

Alex Molčan (SR) - Grigor Dimitrov (Bul.) 7:6 (9), 7:6 (5), 1:6, 5:7, 6:7 (9)

NEW YORK. Slovenský tenista Alex Molčan sa na grandslamovom US Open takmer postaral o jedno z najväčších prekvapení úvodného kola.

Rodák z Prešova čelil niekdajšiemu semifinalistovi tohto podujatia Grigorovi Dimitrovovi z Bulharska, ktorý je v rebríčku ATP o takmer sto miest vyššie.

Na dvorcoch vo Flushing Meadows viedol Molčan 2:0 na sety, ale po viac ako štyri a polhodinovom súboji prehral 7:6 (9), 7:6 (5), 1:6, 5:7, 6:7 (9).

V záverečnom sete premrhal náskok 5:2. V deviatom geme pri vlastnom podaní viedol 30:0, no aj pre kŕč v pravom stehne servis stratil. Za stavu 5:4 mal následne mečbal pri podaní súpera, ale nedokázal ho využiť.

Rozhodnúť tak musel až tajbrejk do 10 bodov. Za stavu 9:7 mal Molčan ďalšie dve možnosti na ukončenie zápasu, no napriek tomu prehral.

„Celý ćas som mal pocit, že ja som na kurte aktívnejší a ten, kto udáva hru, na druhej strane som robil viac chýb. Bol veľmi frustrovaný v prvých dvoch setoch z toho, že som nedokázal niečo urobiť. Bolo to zvláštne. Dostal som sa až do bodu, kedy som si hovoril: Čo robím, že to až také zlé?" hovoril Dimitrov na tlačovej konferencii po zápase.

A v treťom sete som si povedal, že moja hra nie je taká katastrofa. Musím vydržať. Začal som hrať agresívnejšie, pridal som a nehrám zle. Alex bol veľmi silný súper, ale vedel som, že nemôžem poľaviť. Piaty set to bolo ako zlý vtip... (smiech)."

V ďalšom kole si Dimitrov zmeria sily s Britom Andym Murraym, ktorý si poradil s nenasadeným Francúzom Corentinom Moutetom v troch setoch.

Alex Molčan v zápase s Grigorom Dimitrovom na US Open 2023.
Alex Molčan v zápase s Grigorom Dimitrovom na US Open 2023. (Autor: TASR/AP)

Priebeh zápasu Alex Molčan - Grigor Dimitrov

V úvodnom sete si obaja hráči držali podanie, a tak rozhodnutie padlo v tajbrejku. V ňom nevyužil Molčan vedenie 5:2, no v koncovke napokon slávil úspech, keď po dvojchybe Bulhara premenil v poradí šiesty setbal.

V druhom dejstve nevideli diváci ani jediný brejkbal a opäť prišiel na rad tajbrejk, v ktorom mal zasa navrch najlepší slovenský singlista.

Molčan ťažil z výborného pohybu po dvorci a vysokej úspešnosti prvého servisu i z toho, že Dimitrov robil príliš veľa nevynútených chýb.

Pred začiatkom tretieho setu spravil Bulhar pekné gesto a fanúšikom, ktorí ho vytrvalo povzbudzovali, daroval tri rakety. Semifnalista US Open z roku 2019 našiel novú energiu, trikrát zobral Molčaovi podanie a znížil na 1:2 na sety.

Vo štvrtom dejstve nevyužil Dimitrov za stavu 2:2 tri brejkbaly, no v jedenástom geme čistou hrou prelomil Molčanovo podanie a vynútil si piaty set.

Na jeho začiatku nevyužil Bulhar päť brejkbalov, čo sa mu takmer vypomstilo. Za stavu 2:3 si neudržal servis, Molčan následne potvrdil brejk a odskočil na 5:2.

V deviatom geme bol dve loptičky od víťazstva, najskôr viedol 30:0. Neskôr sa za stavu 30:30 pošmykol, dostal kŕč do nohy a následne prišiel o servis.

V ďalšej hre za stavu 5:4 nevyužil mečbal a o všetkom rozhodol supertajbrejk.

V ňom Molčan hrajúci so sebazaprením preukázal veľkú bojovnosť, za stavu 9:7 mal ďalšie dva mečbaly, no 32-ročný Dimitrov potom získal štyri body za sebou a po veľkej dráme postúpil do 2. kola.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Mal kŕče aj tri mečbaly. Molčan na US Open padol po obrovskej bitke