Juventus príde o svoju ikonu. Buffon opustí klub

Brankár Juventusu Gianluigi Buffon po zápase.
Brankár Juventusu Gianluigi Buffon po zápase. (Autor: TASR/AP)
SITA|17. máj 2018 o 12:23

Gianluigi Buffon prišiel do Juventusu z Parmy v roku 2001 za 52 miliónov eur.

TURÍN. Tridsaťštyrinásobný taliansky futbalový majster Juventus Turín príde po tejto sezóne o svoju ikonu.

Brankár Gianluigi Buffon oznámil, že opustí klub po skončení ročníka 2017/2018.

"V sobotu odohrám posledný zápas za Juventus. Rozlúčim sa po boku prezidenta Andreu Agnelliho, dvoch trofejí a so všetkými fanúšikmi. Bude to mimoriadne," cituje Buffona BBC.

Turínčania v Serii A odohrajú záverečný duel sezóny na domácej pôde proti Hellasu Verona.

Buffon počúvne svoje srdce

Koniec jednej kapitoly Juventusu Turín i Buffona potvrdil aj prezident klubu Andrea Agnelli, ktorý prezradil, že taliansky reprezentant zvažuje ponuky iných tímov.

"Akokoľvek sa rozhodne, podporím ho. Má si z čoho vyberať z každej strany," povedal Agnelli a dodal: "Želám mu, aby si užil sobotňajší duel a ja mu v každom prípade poviem veľké ďakujem."

Buffon sa v rozhovore priznal, že pôvodne chcel skončiť s aktívnou kariérou, pred 15 dňami si to rozmyslel. Podľa viacerých médií najpravdepodobnejší scenár je zahraničný angažmán.

Skloňuje sa napríklad argentínska Boca Juniors. Jednou z bláznivejších alternatív by bol návrat do Parmy, túto možnosť však Buffon odmietol:

"Vrátiť sa do Parmy bol vždy môj romantický sen, ale nič viac. V priebehu nasledujúcich dní, plný dojmov a emócii, oznámim konečné rozhodnutie. Počúvnem svoje srdce, nech ma zavedie kamkoľvek.

Rozprával som sa s prezidentom Andreom Agnellim, on vie, čo sa deje a chápe ma. Je priateľ, o ktorého by som nikdy nechcel prísť," cituje 40-ročného gólmana aj portál Goal. com.

Buffon: Ospravedlňujem sa

Skúsený brankár má za sebou úspešnú sezónu, s Juventusom získal deviaty ligový titul aj národný pohár. Škvrnou však je nešťastný koniec vo štvrťfinále Ligy majstrov.

Turín dokázal v Madride s Realom zmazať manko 0:3 z domáceho stretnutia, ale v nadstavenom čase hlavný rozhodca Michael Oliver odpískal pokutový kop a Buffona vylúčil.

Ten ho v nasledujúcich dňoch podrobil kritike, Oliver čelil aj početným útokom zo strany fanúšikov. S odstupom času Buffon vychladol a sám pochopil, že jeho správanie nebolo adekvátne jeho povesti.

"Ospravedlňujem sa. Ak by som toho rozhodcu stretol ešte raz, objal by som ho a povedal mu, že mal chvíľu počkať, kým sa rozhodol. Vtedy som bol pod vplyvom emócii a konal som, nie v súlade s mojím charakterom," vyznal sa Buffon.

Najdrahší brankár v histórii

Gianluigi Buffon prišiel do Juventusu z Parmy v roku 2001 za 52 miliónov eur. Do dnešného dňa je najdrahším brankárom v histórii.

V drese Juventusu absolvoval sedemnásť sezón, odchytal dosiaľ 655 zápasov.

Pomohol jej k deviatim ligovým titulom, mužstvo neopustil ani v ťažkých časoch, keď mu za účasť v korupčnej kauze odobrali dva tituly (2005, 2006) a preradili do druhej najvyššej súťaže Serie B.

Buffon v roku 2006 priviedol taliansku reprezentáciu až na vrchol, keď sa v Nemecku tešil z triumfu na majstrovstvách sveta.

Vo vitríne mu však chýba najprestížnejšia klubová trofej pre víťaza Ligy majstrov. Vo finále sa predstavil trikrát, v rokoch 2003, 2015 a 2017.

Súvisiaci obsah

Najčítanejšie
Najnovšie
4 hod
24 hod
7 dní
Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Taliansko»Juventus príde o svoju ikonu. Buffon opustí klub