Takto si tu žijeme alias milovaný Slovák v meste pod Vezuvom

Obrovská popularita prináša aj negatívne situácie. Pociťuje to aj Marek Hamšík.
Obrovská popularita prináša aj negatívne situácie. Pociťuje to aj Marek Hamšík. (Autor: SME - Jozef Jakubčo)
Juraj Berzedi|3. jún 2016 o 09:53

Obrovská popularita si pýta aj svoju daň. Najmä v meste, ktoré je známe kriminalitou.

NEAPOL. Slovenský futbalista Marek Hamšík ju zažil na vlastnej koži. V decembri 2008 ho prepadli ozbrojení muži na skútri.

Zobrali mu hodinky, pas, kreditné karty, kľúče od domu i peniaze. Hoci dostal od fanúšikov stovky ospravedlňujúcich listov a hodinky mu vrátili, nevyhol sa ďalšiemu prepadu v roku 2013.

Dva roky predtým zasa prepadli ozbrojení muži jeho tehotnú priateľku. Prinútili ju vystúpiť z auta, s ktorým následne unikli. Polícia neskôr našla opustený automobil so zabudovaným navádzacím zriadením v Caselle neďaleko Neapola.

„Neapol je taký a patrí to k životu. Stalo sa to už viacerým futbalistom, ale vždy sa to nejako vyrieši,“ hovorí Hamšík senior. Tak, ako dokážu fanúšikova hráčov milovať, keď sa im darí, dajú im pocítiť aj svoj hnev v prípade neúspechu.​​

V reportáži sa tiež dočítate:

Ako v meste prepadli Hamšíka i jeho tehotnú priateľku

Prečo nebýva priamo v Neapole ale v neďalekom mestečku

„V minulosti ich po zápase s FC Janov museli zo štadióna sprevádzať ťažkoodenci. Chránili ich so štítmi. Na druhý deň sa museli hráči postaviť pred šéfov jednotlivých fanklubov,“ spomína.

Diváci rozhodujú takmer o všetkom.

„Funguje to tak, že futbalisti sa postavia pred jadro najtvrdších fanúšikov a stoja so sklonenými hlavami, kým oni rozprávajú. Neexistuje žiadna oponentúra.“

Hamšík patrí k najlepším hráčom Neapola, čo potvrdil aj tréner Sarri.
Hamšík patrí k najlepším hráčom Neapola, čo potvrdil aj tréner Sarri. (Autor: SME - Jozef Jakubčo)

„Patrí to k Neapolu. Keď sa nedarí, fanúšikovia vedia byť aj zlí. Žiadne fyzické útoky však nehrozia. Len nám dohovárajú, aby sme sa viac snažili,“ dodáva Marek Hamšík.

Úžasný kapitán

Štadión San Paolo je pre neapolských tifosi futbalovým srdcom i dušou.

„Porovnateľná atmosféra je len v Buenos Aires na zápasoch tímu Boca Juniors, v anglickom Liverpoole či nemeckom Dortmunde,“ tvrdí taliansky novinár Fabio Mandarini z denníka Corriere dello Sport. Z tunela, ktorý sa nachádza za jednou z bránok, vedie Hamšík svoj tím ako kapitán do posledného zápasu sezóny proti Frosinone.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Taliansko»Takto si tu žijeme alias milovaný Slovák v meste pod Vezuvom