Švédska legenda Mats Sundin ukončila kariéru

Mats Sundin je jedným z najlepších hráčov Toronta Maple Leafs v jeho histórii.
Mats Sundin je jedným z najlepších hráčov Toronta Maple Leafs v jeho histórii. (Autor: TASR/AP)
TASR|30. sep 2009 o 14:14

Švédsky hokejista Mats Sundin oznámil v stredu ukončenie svojej profesionálnej kariéry.

ŠTOKHOLM. Na vrcholovej úrovni absolvoval charizmatický center takmer dvadsať prevažne hviezdnych sezón.

Sundin sa už v mladom veku v roku 1992 stal majstrom sveta a zlato si odniesol aj zo šampionátu z roku 1998. Postupne sa vypracoval až na kapitána reprezentácie Tre Kronor, ktorú viedol na početných vrcholných podujatiach spolu so svojim rovesníkom Petrom Forsbergom. V roku 2006 získal zlatú medailu na zimnej olympiáde v Turíne.

Tieto i ďalšie úspechy išli ruka v ruke s jeho oslnivou kariérou v NHL. Ešte v roku 1989 ho Quebec draftoval ako historicky prvého Európana z najvyššej pozície.

V drese Nordiques absolvoval aj svoj profiligový debut v rokoch 1990. Už vo svojej premiérovej sezóne skončil s 59 bodmi druhý v poradí produktivity tímu za Joe Sakicom.

V ďalšej sezóne sa zlepšil na 76 bodov a jar roku 1993 uzavrel s vizitkou 114 zápisov do kanadského bodovania v základnej časti. Po štvrtej sezóne za Quebec ho vymenili do Toronta.

V Toronte sa stal ikonou

Dres Maple Leafs mu prirástol k srdcu a v tíme javorových listov odohral 13 sezón. Stal sa nielen miláčikom torontských divákov, ale aj hokejistom, ktorý bol najdlhšie fungujúcim kapitánom tímu NHL z Európy.

2.jpg

Ako prvý Švéd v profilige dosiahol 500 gólov a ako jediný zo svojej krajiny 1000 bodov.

V historickej tabuľke základnej časti NHL figuruje na 20. pozícii medzi strelcami (564 gólov) a na 25. priečke v kanadskom bodovaní (1349). Vlani šiel ako voľný hráč do Vancouveru, ale ani tam sa mu nepodarilo získať Stanleyho pohár.

Vzhľadom na počet sezón v NHL (18) neodohral príliš veľa zápasov v play off, pretože Quebec do vyraďovačky nepostupoval a často sa to pritrafilo aj Torontu. Vizitka 82 bodov (38 gólov) v 91 zápasoch vyraďovacej časti je však úctyhodná.

1.jpg

Mats Sundin sa v lete nedohodol so žiadnym klubom na novom kontrakte v NHL práve preto, že zvažoval svoju budúcnosť. Trochu prekvapujúco sa rozhodol skončiť v olympijskej sezóne, hoci predtým už oznámil, že o ZOH nemá záujem.

Teda o hry vo Vancouveri, v meste, s ktorým zviazal svoje posledné dni kariéry. Práve v čase olympijského turnaja švédsky hokejový mág oslávi 39 rokov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Švédska legenda Mats Sundin ukončila kariéru