Svatoš si pripísal asistenciu, no Colorado prehralo

Philadelphia uspela na ľade Floridy.
Philadelphia uspela na ľade Floridy. (Autor: SITA AP)
SITA|17. jan 2009 o 07:46

V nočných zápasoch zámorskej hokejovej NHL sa zo Slovákov do bodových štatistík zapísal iba Marek Svatoš.

NEW YORK. Jediný slovenský hokejista sa presadil v piatkových dueloch zámorskej hokejovej NHL. Útočník Colorada Marek Svatoš si na svoje konto pripísal už osemnásty bod v aktuálnej sezóne za asistenciu pri presnom zásahu Hensicka, no ani to jeho tímu nestačilo k zisku čo i len jediného bodu v domácom súboji s Edmontonom. V bránke Avs nestál Peter Budaj, šancu dostal Andrew Raycroft. Až tri zápasy sa skončili po šesťdesiatich minútach remízou. Atlanta rozhodla o svojom triumfe nad Torontom až po predĺžení a rovnako si počínali aj hráči New York Rangers v Chicagu. Až do samostatných nájazdov dospel duel na ľade Floridy, víťazstvo si napokon pripísala Philadelphia.

Pittsburgh napriek absencii zraneného kapitána Sidneyho Crosbyho pred vlastnými tribúnami štadióna Mellon Arena zdolal Anaheim 3:1. Zodpovednosť na seba zobral krídelník "tučniakov" Matt Cooke, ktorý v rozpätí 43 sekúnd strelil dva góly domácich. Tridsaťročný Kanaďan najprv v závere úvodnej časti hry otvoril skóre stretnutia, aby hneď na začiatku druhej tretiny zvýšil vedenie Penguins. "Vždy som bol ofenzívnejšie ladeným hráčom. Každý sa nemôže hrnúť len dopredu a ja som sa snažil hrať tak, aby som mohol hrávať v profilige. Teraz som dostal príležitosť a cítim, že môžem tímu pomôcť," skonštatoval rodák z mesta Belleville v Ontariu. Dva body za rovnaký počet asistencií si na svoje konto pripísala ruská hviezda úradujúceho šampióna Východnej konferencie Jevgenij Malkin. Slovenský útočník v drese Pittsburghu Miroslav Šatan si počas vyše 17-minútového pobytu na ľade svoje štatistiky vylepšil o jeden plusový bod.

New Jersey sa v zápase s Columbusom podarilo zmazať jednogólové manko a dvoma presnými zásahmi v záverečnej tretine si "diabli" vybojovali dva body. O víťazstve Devils rozhodol kontroverzný druhý gól, ktorý dosiahla prvá hviezda stretnutia John Madden. Pokus Davida Clarksona, ktorý sa snažil pretlačiť pred gólmana "modrokabátnikov" Steva Masona, 20-ročný kanadský gólman prikryl "vyrážačkou". Puk mu krátko na to vykĺzol a Maddenovi k jeho priťuknutiu do bránky nezabránil ani obranca domáceho mužstva Fiodor Ťutin. Krátko pred týmto gólom však ďalší obranca Blue Jackets Marc Methot posunul bránku, pričom sa zdalo, že mu k tomu dopomohol práve aktívny Clarkson. Hlavný arbiter duelu Don Koharski hneď signalizoval gól, po porade s videorozhodcom a krátkom prerušení stretnutia svoje rozhodnutie nezmenil. "Bol to regulárny gól, pretože obranca spadol. Neboli sme to my, kto by mu pomohol posunúť bránku. A video to tiež ukázalo. Puk sa kĺzal do bránky a ich obranca posunul bránku. Bol to jasný gól. Bolo to rozhodnutie, ktoré nám pomohlo. Myslím si však, že to bolo správne rozhodnutie," zhodnotil sporný moment tréner New Jersey Brent Sutter. Aj sám strelec gólu pri otázke na situáciu v 52. min pokrčil plecami. Inak videl celý moment Sutterov náprotivok Ken Hitchcock: "Bránka bola posunutá a Methot ju posunul s pomocou hráča New Jersey. Bránka nebola na svojom mieste, no je to rozhodnutie rozhodcu a ten gól uznal. Je to pre nás mierne sklamannie." Do Ohia cestovala s mužstvom Devils aj staronová akvizícia Brendan Shanahan, ktorý sa klubu upísal ako voľný hráč, nakoniec však do hry nenastúpil.

Až samostatné nájazdy rozhodli o osude stretnutia na ľade Floridy, kde domáci "panteri" so slovenským útočníkom Richardom Zedníkom nestačili na Philadelphiu a prehrali 2:3. V záverečnej "lotérii" sa presadil iba kanadský útočník "letcov" Simon Gagne, ktorého po zápase vyhlásili za prvú hviezdu duelu. Všetky tri nájazdy domácich hokejistov zlikvidoval gólman hostí Antero Niittymäki. "Snažil som sa byť agresívnejší a myslím si, že mi to vyšlo," skonštatoval po zápase 28-ročný fínsky brankár.

Už tretí duel v rade vyhrali "ostrovania" z New Yorku, ktorí tentokrát až po predĺžení zdolali Chicago 3:2. Rozhodujúci gól strelil počas presilovej hry kapitán hosťujúceho mužstva Chris Drury. Ten prekonal gólmana "jastrabov" Nikolaja Chabibulina celkovo dvakrát, predtým v 27. min vyrovnával na 1:1. "Pri množstve stretnutí, ktoré odohráme, sa naučíte vyhrávať aj takéto zápasy," skonštatoval tridsaťdvaročný skúsený Američan, ktorý sa stal prvou hviezdou duelu. "Blackhawks majú niekoľkých skúsených hráčov. Boli sme však agresívni pri blokovaní ich striel. Nedávali sme im veľa času," zhodnotil stretnutie švédsky ochranca svätyne mužstva z najväčšieho amerického mesta Lundqvist. S výkonom svojich zverencov nebol spokojný kouč Chicaga Joel Quenneville: "Nemôžete sa nechať vylúčiť v predĺžení. Dnešná prehra nás mrzí, keďže sme mali množstvo gólových šancí."

Výsledky - piatok:

Columbus - New Jersey 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)

Góly: 33. Malhotra (Huselius, Modin) - 51. Zajac, 52. Madden (Clarkson). Vylúčení: 1:3, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 27:28, brankári: S. Mason - Weekes. Diváci: 17 738.

Atlanta - Toronto 4:3 po predĺžení (0:3, 2:0, 1:0 - 1:0)

Góly: 22. Kovaľčuk (Peverley, C. Armstrong), 36. B. Little (T. White, Schneider), 56. Kovaľčuk (Peverley, Hainsey), 64. Peverley (Kovaľčuk, Hainsey) - 13. Stempniak (Kaberle, Kubina), 19. Moore (Schenn, Tlustý), 20. Hagman (Antropov, Grabovskij). Vylúčení: 4:4, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 38:17, brankári: Hedberg (21. K. Lehtonen) - Toskala. Diváci: 15 619.

Pittsburgh - Anaheim 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Góly: 20. Cooke (Malkin, Gill), 21. Cooke (Ryan Whitney, Malkin), 56. Gill (J. Staal) - 35. Getzlaf (B. Ryan, S. Niedermayer). Vylúčení: 5:4 na 2 min, navyše: Bissonnette - McIver obaja na 5 min za bitku, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 24:22, brankári: M.-A. Fleury - Giguere. Diváci: 17 005.

Florida - Philadelphia 2:3 po sam. nájazdoch (0:2, 2:0, 0:0 - 0:0, 0:1)

Góly: 35. B. McCabe (Ballard, Frolík), 38. Bouwmeester (Stillman, Weiss) - 13. J. Carter (Coburn, Hartnell), 15. S. Gagne (M. Richards, Knuble), rozhodujúci samost. nájazd premenil S. Gagne. Vylúčení: 3:6, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 34:26, brankári: Vokoun - Niittymäki. Diváci: 17 827.

Chicago - New York Rangers 2:3 po predĺžení (1:0, 0:1, 1:1 - 0:1)

Góly: 16. Toews (Versteeg, B. Campbell), 56. Seabrook (Barker, Toews) - 27. Drury (Rozsíval, S. Gomez), 48. Dubinsky (Korpikoski, Žerdev), 63. Drury (Redden, Rozsíval). Vylúčení: 5:11 na 2 min, navyše: Barker 5+10 min za bitku a vyprovokovanie bitky - Girardi na 5 min za bitku, M. Staal na 10 min za nešportové správanie, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 34:22, brankári: Chabibulin - H. Lundqvist. Diváci: 22 624.

Colorado - Edmonton 2:3 (1:2, 1:0, 0:1)

Góly: 17. Arnason (Liles, McLeod), 33. Hensick (Ch. Stewart, SVATOŠ) - 3. Staios (E. Cole, Gagner), 20. Gilbert (Souray, Pouliot), 54. Horcoff (Grebeškov, Brodziak). Vylúčení: 4:3 na 2 min, navyše: Liles - Pouliot obaja na 5 min za bitku, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 39:37, brankári: Raycroft - Garon. Diváci: 15 681.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Svatoš si pripísal asistenciu, no Colorado prehralo