Francúzsko
Francúzsko
Majstrovstvá Európy
28.06.2021, Vyraďovacia fáza | Osemfinále
3 - 4pp
3:3, 0:0
Po predĺžení
Pokutové kopy
4:5
Švajčiarsko
Švajčiarsko

Šialené, bláznivé, senzačné. Švajčiari vyradili na EURO majstrov sveta

Švajčiari sa senzačne tešia z postupu do štvrťfinále EURO 2020.
Švajčiari sa senzačne tešia z postupu do štvrťfinále EURO 2020. (Autor: TASR / AP)
Ivan Mriška|29. jún 2021 o 07:45

Do štvrťfinále na vrcholovom podujatí postúpili po 67 rokoch.

BUKUREŠŤ, BRATISLAVA. Prvé veľké prekvapenie vo vyraďovacej fáze EURO 2020 je na svete. Švajčiarsko zvíťazilo nad Francúzskom a po prvýkrát od roku 1954 postúpilo do štvrťfinále veľkého šampionátu.

Po remíze 3:3 po predĺžení Švajčiari triumfovali 5:4 v penaltovom rozstrele. Jediný pokus v ňom nepremenil hviezdny francúzsky útočník Kylian Mbappé.

„Šialené, senzácia, bláznivý večer. Yann Sommer (brankár Švajčiarska - pozn. red.) vychytal 160-miliónového muža a porazil 67-ročnú kliatbu. Majster sveta balí kufre,“ píše švajčiarsky web blick.ch.

Sommer: Venujem to rodičom

Sommer sa po rozhodujúcej penalte najskôr netešil. Overoval si u rozhodcu, či mal pri zahrávaní nohu na čiare, ako nariaďujú pravidlá. Keď mu verdikt potvrdil, utekal za fanúšikmi.

„Na tím som nesmierne hrdý. Spôsob, akým sme to dokázali, je neuveriteľný. Víťazstvo venujem rodičom, dokázať to pred nimi bolo milé,“ dojato hovoril Sommer pre SRF.

„Sme šťastní, ideme to poriadne osláviť a potom sa doliečime. Zapísali sme sa do histórie, pretože sme bojovali jeden za druhého,“ dodal dvojgólový strelec Švajčiarov Haris Seferovič.

Vo štvrťfinále šampionátu vyzvú Švajčiari v piatok v Petrohrade Španielov.

„Som presvedčený, že tento triumf dokážeme zopakovať. Musíme však do toho ísť s pokorou. Oddýchneme si a od zajtra sa sústredíme na štvrťfinále,“ uviedol švajčiarsky tréner Vladimir Petkovič.

Napätie, emócie a dráma

Skóre zápasu plného gólov otvoril Seferovič. Švajčiari boli aktívnejší a po zmene strán mali výhodu pokutového kopu.

Ricarda Rodrígueza však vychytal brankár Hugo Lloris a nakopol francúzsky tím. Majstri sveta ovládli dianie na ihrisku a dvomi gólmi Karima Benzemu zápas otočili.

Radosť Švajčiarov.
Radosť Švajčiarov. (Autor: TASR / AP)

Keď neskôr Paul Pogba zvýšil na 3:1, zdalo sa byť rozhodnuté. Švajčiari však po druhom góle Seferoviča a zásahu Maria Gavranoviča v poslednej minúte riadneho hracieho času poslali zápas do predĺženia.

„Napätie, emócie a dráma. Futbalové Švajčiarsko bude o tomto zápase ešte dlho rozprávať. To, čo sa stalo v bukureštskej horúčave, je neuveriteľné,“ píše švajčiarsky web srf.ch

Xhaka: Ľuďom sme zavreli ústa

Futbaloví experti vo Švajčiarsku pred zápasom Petkovičov tím kritizovali. Hráči vraj pôsobia arogantne a do hry nedávajú srdce.

„Mnohým ľuďom sme zavreli ústa. Každý na nás teraz musí byť hrdý. Prežívam neuveriteľné pocity,“ vravel švajčiarsky kapitán Granit Xhaka, ktorého vyhlásili za muža zápasu.

Švajčiarov chválili aj francúzske médiá. „Studená sprcha pre Francúzsko. Zverenci Didiera Deschampsa sa klaňajú Švajčiarsku, ktoré hralo vynikajúco,“ píše web sports.fr

„Prežívame obrovské sklamanie, je to pre nás nesmierne bolestivé. Nereagovali sme adekvátne a súperovi sme nechali až príliš veľa priestoru,“ uviedol francúzsky obranca Raphaël Varane pre TF1.

Smoliar zápasu Kylian Mbappé sa pred kamery nepostavil. „Je veľmi smutný, rovnako ako všetci hráči. Nikto mu nemôže nič vyčítať, len prevzal zodpovednosť.

Stane sa, že futbalista premárni penaltu. Kyliana tento zápas zasiahol, ale určite sa vráti silnejší. Má všetky predpoklady na to, aby mal lepšie dni,“ reagoval tréner francúzskej reprezentácie Deschamps.

Viac o EURO 2020 / 2021

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Šialené, bláznivé, senzačné. Švajčiari vyradili na EURO majstrov sveta