Fantastický úspech Bartekovej. Po titule majsterky sveta si domov vezie aj európsky

Danka Barteková.
Danka Barteková. (Autor: Facebook Slovenský olympijský tím)
SITA|11. sep 2023 o 17:04

Danka Barteková sa štvrtýkrát v kariére stala majsterkou Európy v skeete jednotlivkýň.

ME v streľbe

Skeet - ženy

1.

Danka Barteková

Slovensko

57 b

2. 

Diana Bacosiová

Taliansko

56 b

3.

Amber Jo Rutterová

Veľká Británia

46 b

BRATISLAVA. Slovenská reprezentantka v športovej streľbe Danka Barteková sa v druhej polovici augusta stala premiérovo v kariére majsterkou sveta v skeete a v pondelok zisk titulu svetovej šampiónky potvrdila zlatom z majstrovstiev Európy.

Na nedávnom svetovom šampionáte v azerbajdžanskom Baku si zabezpečila účasť na budúcoročných olympijských hrách v Paríži, teraz zbierku individuálnych titulov kontinentálnej šampiónky rozšírila už na štyri trofeje.

Okrem toho šesťkrát získala zlato na ME aj v tímovej súťaži žien.

Už 38-ročná Barteková postúpila do šesťčlenného finále ako víťazka kvalifikácie, ktorú ovládla výkonom 123 bodov.

"Prvýkrát v kariére som vyhrala majstrovstvá sveta aj Európy v jednom roku. Mala som veľmi dobrú sezónu a je to pre mňa skvelý pocit. Cítim sa istejšia na strelniciach, aj na tých, ktoré mi až tak nesedia," povedala Barteková pre svoj mediálny tím.

Na mysli mala práve strelnicu v Osijeku, na ktorej jej nevyhovovalo pozadie. "Na tejto strelnici sa mi strieľalo zle, nevyhovovalo mi pozadie. S pomocou môjho optometristu sme však nastavili cvičenia a s pomocou celého tímu sme to zvládli.

Vyladili sme techniku, chcelo to veľkú dávku sily, aby som si udržala motiváciu a musím povedať, že za predošlé dva dni som si našla rytmus a štýl," opísala 38-ročná strelkyňa.

Medzi poltucet najlepších sa dostala aj Monika Štibravá, ktorá trafila 120 terčov. Pred bránami finále zostali siedma Vanesa Hocková (119 bodov), Lucia Kopčanová (22. miesto, 112) a Dominika Buzášová (33., 109).

Vo finále sa ako prvá porúčala Štibravá po prvej eliminácii a obsadila konečnú 6. priečku. Po nej z hry o medaily vypadli aj Nemka Nele Wissmerová a Talianka Martina Bartolomeiová.

Barteková sa držala na čele a pred Taliankou Dianou Bacosiovou viedla o jeden výstrel pred záverečnými desiatimi "asfaltovými holubmi", keď už Britka Amber Jo Rutterová brala bronz.

V závere síce minula jeden terč, ale jej súperka tie spravila jednu chybu a titul tak získala Slovenka. V celom finále Barteková minula iba tri terče zo šesťdesiatich.

Rodáčka z Trenčína získala na ME už jubilejné desiate zlato v kariére, okrem toho brala dvakrát striebro a päťkrát bronz. Z MS má bilanciu 1-2-8 a v na olympijských hrách v Londýne si vystrieľala bronzovú medailu.

V aktuálnom roku ešte na Slovenku čaká novembrové finále Svetového pohára v Katare.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Fantastický úspech Bartekovej. Po titule majsterky sveta si domov vezie aj európsky