Štrbák sa rozlúčil s reprezentáciou

(Autor: tasr)
SITA|2. mar 2010 o 12:40

Hokejový obranca Martin Štrbák si už reprezentačný dres neoblečie. Po návrate zo zimných olympijských hier z Vancouvru potvrdil, že v národnom tíme Slovenska končí. .

BRATISLAVA. Hokejový obranca Martin Štrbák si už reprezentačný dres neoblečie. Po návrate zo zimných olympijských hier z Vancouvru potvrdil, že v národnom tíme Slovenska končí.

V Britskej Kolumbii obsadil s výberom Jána Filca 4. miesto. Obranca HK MVD z Kontinentálnej hokejovej ligy nastúpil naposledy v slovenských farbách v zápase o olympijský bronz v sobotu 27. februára s Fínskom (3:5).

Rozhodnutie prišlo už pred olympiádou

"Rozhodol som sa už pred ZOH, že s reprezentáciou sa rozlúčim. Bol som šťastný, že som sa dostal do záverečnej nominácie. Som veľmi rád, že sa s mužstvom lúčim dôstojne. Medaila by bola krásnym snom."

"Moje pôsobenie na vrcholnom medzinárodnom fóre sa začalo striebrom v Petrohrade a cenným kovom sa to mohlo aj skončiť. Budem sa s tým ťažko vyrovnávať, na reprezentáciu mám nádherné spomienky," povedal Martin Štrbák.

Tridsaťpäťročný rodák z Prešova vytvoril v poslednom zápase v reprezentačnom drese vo Vancouveri nový rekord v počte štartov za A-tím SR.

Duel o bronz s Fínskom bol jeho 153. v národnom drese, čím o jeden prekonal Ľubomíra Sekeráša. Prvý gól v reprezentácii strelil vo finále MS 2000 v Petrohrade proti Česku, posledný trinásty na Nemeckom pohári 2007 proti Nemecku.

Štrbák má kompletnú medailovú zbierku z MS, Slovensko reprezentoval na šampionátoch 2000 až 2008 a na olympijských turnajoch v Turíne 2006 a vo Vancouveri 2010. "Určite môj rekord niekto raz prekoná, rekordy sú na to, aby sa prekonávali," uviedol Martin Štrbák.

Šanca na medailu bola obrovská

Slovenskí hokejisti opäť raz vo Vancouvri ukázali svoje kvality a prebudili fanúšikov. Na veľkom medzinárodnom turnaji postúpili do semifinále po šiestich rokoch. Obranca HK MVD patril medzi opory tímu, vytvoril spoľahlivú dvojicu s Ľubomírom Višňovským.

"Po štvrťfinále so Švédskom bola šanca na medailu obrovská. Kolektív bol veľmi silný, verili sme si a s tým sme vstupovali do ďalšieho zápasu. Súboj o bronz je doteraz pre nás všetkých ako zlý sen, ani neviem, ako sme sa dostali po stretnutí do kabíny."

"Urobili sme zbytočné fauly, vytratila sa herná disciplína, chýbalo aj šťastie. V tej najnevhodnejšej chvíli sa to nakopilo, stalo sa to v poslednej dvadsaťminútovke turnaja. Beriem to aj ako veľkú osobnú tragédiu. Je nám ľúto, že sme nezískali medailu, keďže sa viacerí s reprezentáciou lúčime a cenný kov by bol pre nás všetkých veľkou odmenou," doplnil Martin Štrbák.

Vo Vancouveri bol o slovenských hokejistov veľký záujem. Ich duely takmer pravidelne sledovala vypredaná hala, fanúšikovia ich spoznávali aj na uliciach. Navyše veľkú podporu cítili aj z domova.

"V samotnom Vancouveri žije veľa Slovákov, ktorí nám fandili v hľadisku a v meste. Aj domáci Kanaďania boli úprimní, oduševnení a želali nám medailu. Svojimi hokejovými výkonmi by sme si podľa nich ten kov zaslúžili," dodal Martin Štrbák.

Nachádzate sa tu:
Domov