Štartujú juniorské majstrovstvá sveta, Slovákov už v skupine čakajú superfavoriti

Ernest Bokroš si uvedomuje, že jeho zverencov čaká mimoriadne náročná skupina.
Ernest Bokroš si uvedomuje, že jeho zverencov čaká mimoriadne náročná skupina. (Autor: TASR)
TASR|22. dec 2016 o 10:47

Zverenci Ernesta Bokroša si v náročnej B-skupine zmerajú sily s Kanadou, USA, Ruskom a Lotyšskom.

TORONTO. Na druhý sviatok vianočný odštartujú v Kanade juniorské majstrovstvá sveta aj so slovenskou hokejovou reprezentáciou, o ktorej osude rozhodne s veľkou pravdepodobnosťou jediný zápas.

Keďže v B-skupine narazí na elitné výbery Kanady, USA i Ruska, kľúčový duel o všetko odohrá v noci na 31. decembra s Lotyšmi. Tréner Ernest Bokroš si náročnosť situácie uvedomuje, aj preto sleduje pobaltského súpera už od leta.

Šampionát na prelome rokov 2016 a 2017 hostia kanadské mestá Montreal s Torontom. Otvorí ho duel s nádychom severského derby medzi Dánskom a Švédskom. V A-skupine sa po nich predstavia Fíni a Česi.

Torontskú B-skupinu čakajú 26. decembra východoamerického času rovnako dva zápasy - nováčik z Lotyšska sa predstaví proti USA a Rusi vyzvú v prestížnom súboji domácu Kanadu.

Slováci sa na scéne pre ukážu až na druhý deň šampionátu, v noci na 28. decembra ich preverí Kanada. O necelých dvadsaťštyri hodín neskôr narazia na ďalšieho zámorského favorita - USA.

Nasleduje spomínaný kľúčový duel s Lotyšskom a na záver zakončenie skupinového vystupovania s Rusmi.

V príprave rozdrvili aj Čechov

Topfavoritom celého turnaja je domáca Kanada, ktorá minulý rok prekvapivo skončila už vo štvrťfinále. Stopku na ceste za majstrovským titulom jej vystavili Fíni, keď triumfovali 6:5 a cez Švédov s Rusmi napokon dokráčali až k zlatu.

Kanada minulý rok skončila už vo štvrťfinále. Prehrala s Fínskom.

Vo finále mladí Fíni zdolali Rusov.

Kanaďania tento rok uzavreli súpisku 15. decembra a zaradili na ňu len päť mien, ktoré sa predstavili aj na uplynulých juniorských MS - Mathewa Barzala, Thomasa Chabota, Juliena Gauthiera, Mitchella Stephensa a Dylana Stromea. Nomináciu vytvorili hráči zo zámorských juniorských súťaží - WHL, QMJHL či OHL.

"Mali sme skvelý výberový kemp. Skupina hráčov, ktorú sme vybrali, od začiatku tvrdo drie, a vidím, že každým dňom sa zlepšuje. Vždy je náročné, keď musíte niekoho z kempu poslať domov, ale to je údel Kanady s obrovskou základňou talentov. Verím, že na druhý sviatok vianočný budeme plne pripravení na štart turnaja," povedal na webe podujatia tréner Kanady Dominique Ducharme.

Obrovskú silu deklarovali Kanaďania už v prípravnom období, keď vyprevadili fínskych aj českých rovesníkov z ľadu po výsledkovo zhodných debakloch 5:0.

Kapitán Dylan Strome je jedným z piatich hráčov, ktorí si dres Kanady obliekali aj na vlaňajšom juniorskom šampionáte.
Kapitán Dylan Strome je jedným z piatich hráčov, ktorí si dres Kanady obliekali aj na vlaňajšom juniorskom šampionáte. (Autor: TASR/AP)

Rusko a Lotyšsko sú priechodnejšie tímy

Celkové hodnotenie výsledku slovenskej dvadsiatky bude aj na tohtosezónnom podujatí závisieť od postupu do štvrťfinále. S účasťou vo vyraďovacej fáze by splnila základný cieľ a vyhla by sa baráži o účasť v elitnej kategórii.

V Toronte sa však zišla 'skupina smrti' - duo zámorských favoritov dopĺňa nevyspytateľné Rusko, Slovensko a Lotyšsko.

Z menovaných výberov vyplýva, že ak chcú Slováci pomýšľať na postup do štvrťfinále, bezpodmienečne musia zdolať Lotyšov.

Nemyslím si, že vek môže byť problém. Connor McDavid sa stal kapitánom tímu NHL v devätnástich rokoch. Je lídrom a nikto nevyťahuje jeho mladý vek.


Adam Ružička, ešte len sedemnásťročný hokejista, ktorý by mal cestovať na šampionát

"Na jednej strane si veríme, keďže musíme mať nejaké sebavedomie, na druhej strane, Kanada a Spojené štáty... Kto pozná medzinárodnú úroveň mládežníckeho hokeja, vie, že sú to veľmi ťažkí súperi," povedal pre slovakprospects.com tréner Ernest Bokroš.

"V ďalších zápasoch nás čaká Lotyšsko a Rusko, čo je už o niečo priechodnejšie. Aj tam si však musíme dať pozor. Lotyši sa napríklad na majstrovstvá sveta pripravujú veľmi svedomito. Majú tam jednu päťku a brankára, ktorých už tréner vzal na turnaj za mužskú reprezentáciu. Majú desať chlapcov v zahraničí, troch draftovaných hráčov, veľkého brankára, šiestich obrancov nad meter deväťdesiat, sú veľmi dobre fyzicky disponovaní. O všetkom vieme, máme to zmapované, ale šport je práve v tom pekný, že sa rozhodne až priamo na ľade," dodal Bokroš.

Ružička nevidí vo veku problém

Jedným zo zámorských legionárov, ktorí by mohli potiahnuť reprezentačný tím, je ešte len sedemnásťročný Adam Ružička. Útočník Sarnie Sting v OHL má za sebou skvelý štart zámorskej kariéry, keď v 32 dueloch doterajšieho priebehu sezóny nazbieral dvadsaťdva bodov za dvanásť gólov a desať asistencií.

Jeden z veľkých talentov slovenského hokeja sa na svoju príležitosť veľmi teší.

"Ak ju dostanem, reprezentácii pomôžem. Napriek svojmu veku sa budem snažiť a verím, že vydám zo seba to najlepšie. Nemyslím si, že vek môže byť problém. Connor McDavid sa stal kapitánom tímu NHL v devätnástich rokoch, je lírom a nikto nevyťahuje jeho mladý vek," zdôraznil Adam Ružička.

O štyri postupové miesta

Juniorský svetový šampionát sa odohrá rovnakým formátom ako doposiaľ. Päť tímov v každej základnej skupine zabojuje o štyri postupové miestenky do štvrťfinále, v prípade rovnakého bodového počtu v tabuľkách rozhoduje o lepšom postavení tímu výsledok vzájomného zápasu.

V základnej fáze turnaja sa v prípade nerozhodného skóre v riadnom hracom čase odohrá päťminútové predĺženie formátom traja proti trom, ak neurčí víťaza, nasledujú samostatné nájazdy s tromi exekútormi.

Zmena nastáva v zápasoch play off, respektíve dueloch o udržanie. V prípade nerozhodného stavu po šesťdesiatich minútach pokračuje duel desaťminútovým predĺžením štyroch proti štyroch. V baráži sa stretnú piate tímy v tabuľkách oboch skupín, v elitnej kategórii sa udrží víťaz dvoch vzájomných zápasov.

Prehľad zápasov SR v B-skupine na MS 20:

(časy sú v SEČ)

Streda 28. decembra:

02.00 Kanada - SR

Štvrtok 29. decembra:

01.30 SR - USA

Sobota 31. decembra:

01.30 SR - Lotyšsko

Nedeľa 1. januára:

02.00 Rusko - SR

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Štartujú juniorské majstrovstvá sveta, Slovákov už v skupine čakajú superfavoriti