Dominik Hašek: Každý ruský športovec je reklama na Putinovu vojnu a jej zločiny

Dominik Hašek.

Dominik Hašek: Každý ruský športovec je reklama na Putinovu vojnu a jej zločiny

Dominik Hašek. (Autor: Zdeněk Němec/MAFRA/Profimedia)
Dominik Hašek.
Dominik Hašek. (Autor: Zdeněk Němec/MAFRA/Profimedia)
Boris Vanya|5. mar 2023 o 12:40

Rozhovor s legendárnym hokejovým brankárom.

Hokejoví pamätníci si spomínajú ešte na jeho výborné výkony v tíme Tesla Pardubice vo federálnej lige a v drese československej reprezentácie. Pre ďalších je predovšetkým strojca najväčšieho úspechu v histórii českého hokeja - olympijského zlata z Nagana, alebo hviezda zámorskej NHL.

Bývalý skvelý hokejový brankár DOMINIK HAŠEK vedie od vypuknutia vojny na Ukrajine kampaň na bojkot ruských športovcov bez výnimky.

"Považujem za hrozné, keď akékoľvek športové organizácie umožňujú Rusom účasť na ich akciách," tvrdí v rozhovore pre Sportnet.

Spomeniete si ešte na vašu prvú reakciu, keď ste sa pred rokom dozvedeli, že Rusko vojensky napadlo Ukrajinu?

Bolo to pre mňa obrovské prekvapenie. Šok. Patril som k veľkej väčšine ľudí, ktorí si mysleli, že Rusi stále iba strašia. Vôbec som si nevedel predstaviť, že by zaútočili vojensky na susedný štát a začali tam zabíjať a zaberať jeho územie.

Dnes sa to už javí možno ako trochu zvláštne. Keďže už v roku 2014 obsadili Krym, asi sa to dalo očakávať, ale ja som tomu stále nemohol uveriť.

V rozhovore sa dočítate

  • Prečo by sa šéf NHL Gary Bettman mal Česku ospravedlniť?
  • Za akých podmienok by sa ruskí športovci mohli vrátiť podľa neho na medzinárodnú scénu?
  • Čo si myslí o účasti ruských hokejistov na MS 2024 v Česku?
  • Aký má názor na angažmán českých a slovenských hráčov v ruskej KHL?
  • Sníva sa mu ešte o olympijskom turnaji v Nagane 1998?

Krátko po vypuknutí vojny ste spustili kampaň na bojkot ruských športovcov a to bez výnimky. Prečo?

Asi dva týždne po vypuknutí vojny som napísal list komisárovi NHL Garymu Bettmanovi, že je potrebné suspendovať ruských hokejistov, ktorí pôsobia v súťaži. NHL som upozornil ako prvú, lebo mám k hokeju blízko, ale v zásade sa to týka akýchkoľvek športových federácií či zväzov.

Druhý list som napísal v decembri minulého roka. Tento už bol verejný a každý si ho môže prečítať na internete. V ňom som okrem NHL adresoval svoju výzvu aj tenisovej ATP či WTA, lebo sú to celosvetové organizácie. A na konci listu píšem, že budem rád, ak sa ním inšpiruje aj Medzinárodný olympijský výbor a ostatné športové federácie. A dôvody?

Každý občan a teda aj športovec je reklama svojej krajiny. Tú ako občan vždy reprezentuje. A každá krajina bez výnimky využíva úspech svojich občanov na presadenie svojich záujmov a k dosiahnutiu svojich cieľov. To je fakt a nie je na tom nič zlé. Teda, ak by sa v danom prípade nejednalo o dnešné Rusko.

Bohužiaľ, v súčasnosti je cieľom Ruska vojenskou cestou získať územie susednej, demokratickej krajiny. A tak, bohužiaľ, každý ruský športovec, ktorý súťaží na medzinárodnej scéne, je reklamou na Putinovu vojnu a zločiny s ňou spojené vrátane genocídy na ukrajinských deťoch.

Považujme teda za hrozné, keď akékoľvek športové organizácie umožňujú Rusom účasť na ich akciách. Spôsobuje to obrovské škody a predovšetkým straty na ľudských životoch.

V liste vedeniu NHL ste napísali, že zámorská profiliga bude časom musieť Ukrajine tieto napáchané škody uhradiť. Podľa vás je to reálne?

Tým, že aj po vypuknutí vojny necháva naďalej hrať ruských občanov, dáva Rusku obrovskú reklamu na jeho imperialistickú vojnu. Tým sa NHL stáva zodpovednou za obrovské škody a straty na životoch.

Komisár Gary Bettman je šéf NHL a nesie za to tiež osobnú zodpovednosť. Škody, vrátane strát na životoch, za ktoré je NHL zodpovedná, neustále narastajú.

Raz tie škody právnici vyčíslia. Netuším, koľko to bude, ale určite to budú miliardy nie milióny dolárov. A NHL, ktorá doteraz mlčí, ich bude musieť Ukrajine zaplatiť.

NHL sa tvári, že sa jej ruská vojna proti Ukrajine vôbec netýka. Je to tým, že pre ligu je a bol vždy prvoradý biznis?

Ťažko povedať, akú má NHL motiváciu, nevylučujem, že je to aj, alebo v prvom rade finančný aspekt. Gary Bettman a vedenie súťaže nemá záujem zaoberať sa čímkoľvek, čo je spojené s vojnou. Tento postoj prezentovali už na jeseň, keď sa hrali v Prahe úvodné dva zápasy v sezóne.

České ministerstvo zahraničných vecí dalo listom vedeniu NHL, konkrétne Garymu Bettmanovi a Billovi Daleemu, jasne najavo, že si neželá príchod ruských hráčov klubov NHL a neudelí im víza. A v prípade, že by s mužstvom napriek tomu prileteli, tak ich nevpustí do krajiny.

Ale NHL požiadala a dostala tie víza v Nemecku, kde hrali prípravný zápas, tí hráči k nám pricestovali a podľa pravidiel, ktoré platili ešte minulý rok, sme ich nemohli zastaviť.

NHL však dobre vedela, aký je postoj našej krajiny, ignorovala ho a ukázala nám svoju arogantnú tvár. Ukázala fanúšikom, že na stanovisku nejakej malej európskej krajiny jej vôbec nezáleží.

A ten istý postoj zaujala aj k ukrajinským ľuďom, ktorí hrdinsky bojujú o holú existenciu. Kým bude na čele NHL Gary Bettman a za svoje správanie sa na našom území sa neospravedlní, nesmie sem pricestovať. To je môj postoj.

Šéf NHL Gary Bettman a ruský hokejista Alexander Ovečkin, Putinov podporovateľ.
Šéf NHL Gary Bettman a ruský hokejista Alexander Ovečkin, Putinov podporovateľ. (Autor: REUTERS)

Ľahostajnosť NHL k vojne na Ukrajine ilustruje aj prípad Alexandra Ovečkina, ktorý sa ani netají podporou Vladimira Putina, no v NHL riešia len jeho góly a zámorské médiá sú k nemu veľmi zhovievavé.

Tu treba zdôrazniť, že Alexander Ovečkin je ruský občan, ktorý dlhodobo podporuje Putina a ich spoločná fotografia stále figuruje ako profilová na instagrame hokejistu.

V tejto chvíli je Alexander Ovečkin zo všetkých športovcov tá najlepšia a najkvalitnejšia reklama pre Putinov režim a ruskú vojnu. A NHL je to jedno. Naopak, NHL mu umožňuje vykorčuľovať na ľad a túto fantastickú reklamu Rusku venuje.

To je Ovečkin, ten je jasný, ale čo napríklad Artemij Panarin, ktorý sa v minulosti, ešte pred vojnou, proti Putinovmu režimu vymedzil?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Dominik Hašek: Každý ruský športovec je reklama na Putinovu vojnu a jej zločiny