Španielsko
Španielsko
EURO 2024
05.07.2024, Vyraďovacia fáza | Štvrťfinále
MHP-Arena Stuttgart
18:00
Nemecko
Nemecko

Predčasné finále? Nemci domáci tlak zvládajú dokonale, Španieli udivujú svojou hrou

Futbalisti Nemecka oslavujú gól.
Futbalisti Nemecka oslavujú gól. (Autor: TASR/AP)
TASR|5. júl 2024 o 00:00

V prvom štvrťfinále EURO 2024 sa stretnú historicky dve najúspešnejšie futbalové reprezentácie európskych šampionátov.

STUTTGART. V úvodnom štvrťfinále EURO 2024 (ME vo futbale) proti sebe nastúpia v piatok o 18.00 h v Stuttgarte dve historicky najúspešnejšie futbalové reprezentácie európskych šampionátov.

Španieli aj domáci Nemci majú na konte zhodne po tri tituly. Ich vzájomný duel, ktorý nemá papierového favorita, priblíži jeden z tímov k rekordnej štvrtej trofeji.

Úspešnejší zo súboja sa v semifinále stretne s víťazom druhého piatkového štvrťfinále Portugalsko - Francúzsko (21.00 h).

Nemci trénovali v utorok bez stredopoliara Emreho Cana, do zápasu by sa však mal dať do poriadku.

Španielsko - Nemecko

Štvrťfinále

Piatok 5. júla, 18.00 h

/MHPArena, Stuttgart/

Do základnej zostavy by sa mal vrátiť obranca Jonathan Tah, ktorý si odpykal kartový trest v osemfinále proti Dánsku (2:0).

Nemci sa so Španielmi stretli naposledy v skupinovej fáze MS 2022 v Katare a duel sa skončil deľbou bodov po remíze 1:1.

Nemci napokon nepostúpili do vyraďovacej fázy a Španieli sa porúčali hneď v jej úvode, keď vypadli po nezvládnutom jedenástkovom rozstrele s Marokom.

Zlé spomienky majú fanúšikovia Nemecka na november 2000, keď ich tím utrpel so Španielskom debakel 0:6 v Lige národov.

Na prebiehajúcich ME sa však Nemci ukazujú v lepšom svetle. Skupinou prešli bez prehry, pričom najviac ich preverili Švajčiari, s ktorými zachraňovali remízu 1:1 v nadstavenom čase, vďaka čomu vyhrali A-skupinu.

Doma sú pod tlakom, no ich tréner Julian Nagelsmann sa snaží túto skutočnosť vnímať v pozitívnom význame: "Myslím si, že nie sme pod väčším tlakom ako zvyčajne. Očakávania fanúšikov berieme ako veľký impulz. Hráčom tiež hovoríme, že je privilégiom hrať futbalové zápasy pod tlakom," vysvetlil Nagelsmann.

Podľa kapitána Ilkaya Gündogana môžu rozhodnúť detaily. "Stretnú sa dve kvalitatívne vyrovnané mužstvá, ktoré sa navzájom poznajú. Kľúčové bude, kto sa dokáže lepšie vysporiadať s tým, že občas nebude mať loptu.

Vtedy treba zachovať pokoj a trpezlivo si počkať na chvíľu, keď ju získa späť a vyťaží z nej maximum."

Ilkay Gündogan v zápase proti Dánsku.
Ilkay Gündogan v zápase proti Dánsku. (Autor: TASR/AP)

Španieli ťahajú šesťzápasovú šnúru víťazstiev, na šampionáte v Nemecku majú impozantné skóre 9:1. Právom tak sršia optimizmom a veria si aj na Nemcov.

"Proti Nemecku musíme byť pripravení na všetko. Nemci majú skvelý tím, bude to veľmi ťažký zápas. Zostávame však pokojní, sme si vedomí našej sily.

Vieme, čoho sme schopní. Podľa mňa máme najlepší tím a najlepších hráčov na šampionáte," povedal útočník Mikel Oyarzabal, ktorý do všetkých štyroch doterajších zápasov na turnaji naskočil ako striedajúci hráč.

V osemfinále proti Gruzínsku (4:1) zaznamenal asistenciu na štvrtý gól Daniho Olma.

Tréner Španielska Luis de la Fuente po každom zápase v skupinovej fáze prízvukoval, aby jeho hráči zostali pevne nohami na zemi.

Neskôr však sám trochu "uletel" po tom, ako na tlačovej konferencii po osemfinále s Gruzínskom označil svoj tím za najlepší na ME: "Máme veľkú sebadôveru a tím s talentom, kvalitou a nasadením. Byť presvedčený o svojich schopnostiach je veľmi dôležité.

Nechcem nikoho uraziť, ale na tomto turnaji máme najlepší tím. Nemci hrajú veľmi organizovane a disciplinovane.

Budú však čeliť súperovi, ktorý je im veľmi podobný, odhodlaný, ťažko zdolateľný a hladný po úspechu."

Predpokladané zostavy

Španielsko: Simon - Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella - Pedri, Rodri, Ruiz - Yamal, Morata, Williams

Nemecko: Neuer - Kimmich, Rüdiger, Tah, Raum - Andrich, Kroos - Wirtz, Gündogan, Musiala - Havertz

Angličanom už tipéri neveria, očarili ich Španieli

Pred majstrovstvami Európy boli medzi tipérmi najobľúbenejší Angličania, na ktorým na zlato verilo až 40 % tipérov. Lenže na turnaji vôbec nepresvedčujú a takmer ich vyradili už slovenskí reprezentanti. Teraz sa v zápase proti Švajčiarom čísla úplne otočili. Až 54 % tipérov predpokladá, že Švajčiarsko zvíťazí v kurze 3,65.

Portugalci i Francúzi mali v osemfinále na mále, ale napokon splnili úlohu papierových favoritov. V repríze finále 2016 tipéri viac veria Francúzom, 56 % predpokladá ich triumf a dosť tipujúcich (31 %) si myslí, že zápas sa dostane do predĺženia.

Šlágrom štvrťfinále bude duel tímov, ktoré predvádzajú na Eure najlepšie výkony. Tipéri na tiket častejšie dávajú prekvapivo Španielov, ktorým verí 36 %, Nemcom naopak len 14 %. Presne polovica Slovákov očakáva dlhý súboj o TOP 4, čiže sa bude predlžovať.

Laco Borbély dáva väčšie šance Nemcom: „Očakávam krásnu futbalovú bitku, v ktorej verím tesnej nemeckej výhre 2:1. Mobilizačným prvkom môže byť domáce publikum i o trochu viac skúseností.“

Zaujímavý tiket si zostavil tipér, ktorý si vybral tri štvrťfinále a jeho tipy vyzerajú veľmi nádejne. Predpokladá, že v riadnom hracom čase uspeje Francúzsko i Anglicko, Nemci so Španielmi si dajú predĺženie. Ak sa mu všetko vyplní, tak zo 119 eur spraví skvelých 2039! Tak čo, inšpirujete sa?

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Predčasné finále? Nemci domáci tlak zvládajú dokonale, Španieli udivujú svojou hrou