Španielsko
Španielsko
EURO 2024
09.07.2024, Vyraďovacia fáza | Semifinále
Allianz-Arena Mnichov
21:00
Francúzsko
Francúzsko

Mbappé hrá v nepohode. Netreba však zabúdať na jeho potenciál, varuje tréner Španielska

Kylian Mbappé.
Kylian Mbappé. (Autor: TASR/AP)
TASR|9. júl 2024 o 00:00

Španielsko sa usiluje o piate finále v histórii ME, pričom iba Nemecko si ich zahralo viac.

MNÍCHOV. Semifinále EURO 2024 (ME vo futbale) v Nemecku odštartuje súbojom Španielska a Francúzska, ktorý je na programe v utorok od 21.00 h v Mníchove.

Španielsko sa usiluje o piate finále v histórii ME, pričom iba Nemecko si ich zahralo viac (6).

Francúzi si môžu zahrať o titul na kontinentálnom šampionáte štvrtýkrát.

Španieli postúpili zo štyroch z piatich semifinále, ale v tejto fáze na EURO 2020 prehrali v rozstrele s neskorším víťazom Talianskom.

Španielsko - Francúzsko

Semifinále

Utorok 9. júla, 21.00 h

Rozhodca: Slavko Vinčič (Slovin.)

/Allianz Arena, Mníchov/

"Les Bleus" sa podarilo postúpiť do finále v rokoch 1984, 2000 a 2016, ale mimo francúzskej pôdy iba raz (ME 2000 v Holandsku).

Oba tímy sa na veľkých turnajoch stretli päťkrát, pričom naposledy zvíťazilo Španielsko, ktoré vo štvrťfinálovom súboji ME 2012 nasmerovalo svoju cestu za obhajobou titulu majstrov Európy.

Španielsko pred dôležitým duelom trápi vypadnutie trojice hráčov. Na pravom kraji obrany nenastúpi Dani Carvajal, ktorý videl vo štvrťfinále proti Nemecku červenú kartu.

Trest za žlté karty si odpyká stopér Robin Le Normand a v strede poľa nebude k dispozícii Pedri, ktorý pre zranenie kolena na turnaji skončil.

Carvajala pravdepodobne nahradí 38-ročný Jesus Navas, ktorý bude čeliť Kylianovi Mbappému.

"Je to skvelý hráč, ak bude musieť hrať, je pripravený," povedal o Navasovi španielsky tréner Luis de la Fuente, ktorý si myslí, že k ubráneniu najväčšej ofenzívnej hrozby súpera môže prispieť aj nepohoda kapitána Francúzska, keďže Mbappé hrá so zlomeným nosom:

"Ľudia si musia uvedomiť, že Mbappého veľmi obmedzuje maska na tvári. Podobný prípad sme mali aj my s Le Normandom a nedokázal normálne dýchať.

Bol veľmi unavený a mal svalové problémy. Stále sme nevideli najlepšiu verziu Mbappého a som si istý, že ho limituje to, čo sa stalo v prvom zápase. Netreba však zabúdať na jeho obrovský potenciál."

Kylian Mbappé utrpel bolestivé zranenie v zápase Portugalsko - Francúzsko na EURO 2024.
Kylian Mbappé utrpel bolestivé zranenie v zápase Portugalsko - Francúzsko na EURO 2024. (Autor: TASR/AP)

Napriek absenciám si de la Fuente uvedomuje silu svojho tímu, ktorý vo štvrťfinále zdolal domáceho topfavorita v stretnutí označovanom ako predčasné finále.

"Proti Francúzsku nemienim nič vymýšľať. Za normálnych okolností mám rád, keď je každý hráč na pozícii, na ktorej sa mu hrá najľahšie.

Zápas proti Nemecku bol fantastický, ale musíme lepšie pressovať, viac kontrolovať držanie lopty a byť efektívnejší," povedal de la Fuente pre španielsky denník Marca.

Francúzi nedali na turnaji priamo z hry ani jeden gól, raz sa presadil Mbappé v skupinovej fáze proti Poľsku z pokutového kopu.

Proti Rakúsku aj Belgicku skórovali "Les Bleus" vďaka vlastnému gólu súpera a vo štvrťfinále po bezgólovej remíze s Portugalskom uspeli až z rozstrelu.

Deschampsa na druhej strane môže tešiť defenzívna hra jeho tímu, ktorý inkasoval v piatich dueloch iba raz, z penalty od Poliakov.

"Samozrejme, bolo by ľahšie vyhrávať zápasy, keby sme boli efektívnejší v útoku, ale na veľkom turnaji, ako je EURO, nemôžete očakávať, že sa dostanete ďaleko, ak nebudete úspešní v obrane," povedal 55-ročný tréner, ktorý je na lavičke Francúzska už 12 rokov a tím doviedol ku dvom účastiam vo finále MS vrátane zisku titulu majstrov sveta v roku 2018.

Didier Deschamps.
Didier Deschamps. (Autor: TASR/AP)

Francúzi chýbali vo finále veľkého turnaja iba raz od roku 2014, keď na uplynulých ME vypadli už v osemfinále so Švajčiarskom.

"Nemalo by sa to brať ako samozrejmosť. Byť v semifinále na takmer každom veľkom turnaji je niečo, čo si musíme vychutnať, pretože je to úspech, aj keď ľudia očakávali, že sa sem dostaneme.

Pre mňa je to hrdosť na mojich hráčov, napriek tomu, že nie všetko sa podarilo dokonale. Chcel by som využiť tento moment a vyťažiť z neho čo najviac," dodal Deschamps.

Predpokladané zostavy

Španielsko: Simon - Navas, Nacho, Laporte, Cucurella - Olmo, Rodri, Fabian - Yamal, Morata, N. Williams

Francúzsko: Maignan - Kounde, Upamecano, Saliba, T. Hernandez - Kante, Tchouameni, Rabiot - Griezmann - Kolo Muani, Mbappé

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Mbappé hrá v nepohode. Netreba však zabúdať na jeho potenciál, varuje tréner Španielska