Som ešte na míle vzdialený od najlepšieho tria, tvrdí Murray

SITA|20. okt 2008 o 13:24

Britský tenista Andy Murray vyhral v Madride zrejme najlepšie obsadený turnaj v tomto roku.

MADRID. Na podujatí Mutua Madrileňa s dotáciou 2,27 mil. eur, predposlednom z mužskej série ATP Masters, nechýbala z najlepšej svetovej tridsiatky rebríčka ATP Rankings ani noha a mladý, ešte stále len 21-ročný Škót stratil v piatich zápasoch jediný set. Vzal mu ho v semifinále Roger Federer, ktorému však Murray napokon odplatil hladkú prehru zo septembrového finále US Open. "Turnajový triumf som rozhodne nečakal, veď za posledných päť týždňov som odohral len jeden - dva zápasy. V tréningu som sa však cítil vynikajúco a aj vstup do turnaja mi vyšiel. Moje sebavedomie a s ním aj hra rástli zo zápasu na zápas," komentoval pre oficiálnu internetovú stránku ATP A. Murray.

Rodák zo škótskeho Dunblane, bývalý špičkový junior, už pred niekoľkými rokmi začal udivovať tenisový svet aj na hlavnom mužskom okruhu rýchlou hrou od základnej čiary, podporenou účinným podaním. Experti mu predpovedali rýchly let nahor, no kolísavá výkonnosť a psychická nevyrovnanosť mu bránili v udomácnení sa v absolútnej špičke. Definitívny zlom prišiel v druhej časti tejto sezóny, keď mladší z tenisových bratov Murrayovcov už ako hráč Top Ten v auguste v Cincinnati vyhral prvýkrát v kariére turnaj ATP Masters Series (vo finále zdolal Novaka Djokoviča), vzápätí dokráčal až do finále grandslamového US Open (v semifinále po výbornom výkone skalp Rafaela Nadala) a teraz skvelú fazónu potvrdil na madridskom greensete, odkiaľ si odniesol okrem víťaznej prémie 360 000 eur aj veľa sebavedomia a potvrdenie pozície svetovej štvorky.

"Som štvorka, ale ešte stále na míle vzdialený od najlepších troch v rebríčku. Áno, moja hra v posledných mesiacoch je veľmi dobrá, ale trio predo mnou hrá konzistentne dobre po celý rok a na všetkých povrchoch. Tretí Djokovič (Murray za ním zaostáva o 1155 bodov - pozn. SITA) s jeho súčasným bodovým ziskom by bol kedysi svetovou jednotkou. Čaká ma ešte veľa tvrdej práce," skonštatoval zverenec trénera Milesa Maclagana.

Murray menil aj britské historické zápisy. Stal sa prvým tenistom z "ostrovov" so štyrmi víťaznými turnajmi v jednej sezóne, keď okrem Madridu a Cincinnati triumfoval ešte v úvodnej časti roka v Dauhe a Marseille. Zároveň ako prvý Brit zvíťazil už na dvoch podujatiach série ATP Masters (Cincinnati, Madrid), jeho predchodcovia Tim Henman a Greg Rusedski vyhrali len po jednom takomto prestížnom turnaji, a to v Paríži 2003, resp. 1998.

"Sú to sprievodné javy, ktoré potešia. Tim a Greg dosiahli toho v tenise veľmi veľa, ale ja už mám na konte niečo, čo oni nedokázali. Je to skvelý pocit, keď ste aspoň malou súčasťou histórie," uviedol Murray.

Škót má už niekoľko týždňov istotu účasti na koncoročnom výberovom turnaji najlepšej osmičky svetových hráčov vo dvojhre v čínskom Šanghaji. Na prestížnom Masters Cupe (9. - 16. 10.) sa Murray zúčastní po prvý raz. "Bol to jeden z mojich cieľov na začiatku sezóny. Som rád, že som ho splnil a veľmi sa teším na premiéru na tomto prestížnom podujatí. Aj to je dôkaz toho, že táto sezóna je mojou najlepšou," reagoval

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Som ešte na míle vzdialený od najlepšieho tria, tvrdí Murray