Jaroš si dal za cieľ pódium na Svetovom pohári. Sakál ešte nedávno hral hokej za Martin

Slovenskí reprezentanti v snoubordingu Samuel Sakál (vľavo) a Samuel Jaroš.
Slovenskí reprezentanti v snoubordingu Samuel Sakál (vľavo) a Samuel Jaroš. (Autor: TASR)
TASR|16. okt 2023 o 17:13

Slovenskí snoubordisti majú pred novou sezónou smelé ciele.

BRATISLAVA. Slovenský snoubordista Samuel Jaroš chce v novej sezóne Svetového pohára pódiové umiestnenie.

Jeho devätnásťročný krajan Samuel Sakál, ktorý sa sústredí výlučne na snoubordkros, by bral premiéru vo svetovom pohári ako veľký bonus.

Jaroš skákal v Rakúsku do airbagov

Jaroš absolvoval prípravu doma, v Rakúsku i na južnej pologuli. Na Slovensku začal v polovici leta, následne absolvoval skoky "na sucho" do vakov. V Austrálii a na Novom Zélande bol už na snehu.

"Čo sa týka trikov, dala mi najviac príprava v Rakúsku, kde sme skákali do airbagov. Nový Zéland aj Austrália predstavujú tiež veľkú časť prípravy, keďže tam bol reálny sneh. Čo najrýchlejšie som sa snažil dostať na snoubord a preniesť triky z airbagov na sneh.

Nepodradilo sa to úplne, nemali sme najlepšie počasie a nejaký čas aj trvá, kým sa k tým trikom na snehu dopracujem. Celkovo to ale dopadlo dobre, bez zranení," uviedol Jaroš pre TASR.

Samuel Jaroš.
Samuel Jaroš. (Autor: TASR)

Prvé preteky Svetového pohára ho čakajú už v sobotu, v švajčiarskom Chure sa predstaví v disciplíne Big air.

Následne sa bude ešte mesiac pripravovať v Rakúsku: "O dva dni ma čaká prvý sveťák, potom budem ešte trénovať mesiac na snehu v Rakúsku. To som robil aj predošlé roky."

Cieľom je pódium vo Svetovom pohári

Dvadsaťdvaročný pretekár má vo svetovom pohári dve umiestnenia v najlepšej desiatke. V Big air bol v januári deviaty v rakúskom Kreischbergu, v disciplíne slopestyle získal siedme miesto v marci 2022 v gruzínskom Bakuriani.

rchol minulej sezóny mal na MS v tom istom dejisku, v Big air obsadil desiate miesto.

"Moje výsledky sa stále zlepšujú, cítim sa dobre po mentálnej aj fyzickej stránke. Viem, že pódium zo Svetového pohára je realita a je to môj cieľ v tejto sezóne.

Po svetovom šampionáte som sa tešil z 10. miesta, ale aj trocha sklamaný, keďže som vedel, že mám na pódium. Až v lete som si uvedomil, že tento výsledok bol pre mňa vynikajúci," dodal Jaroš.

Sakál sa väčšinu kariéry venoval hokeju

Jeho krajan Sakál sa väčšinu športovej kariéry venoval hokeju, ešte v tejto sezóne dokonca hral za "dvadsiatku" MHA Martin.

"Hokej som hral osem rokov, skončil som, keď som prišiel na strednú školu a prešiel som na snoubordkros. K hokeju som sa vrátil minulý rok znova, ale prišla operácia kolena.

Zatiaľ mám tri týždne na snehu, boli sme vo Švajčiarsku a v hale v Holandsku. Hlavne som však bol v posilňovni.

V tejto sezóne sa zameriam na podujatia Európskeho pohára a bol by veľký bonus, kebyže sa dostanem na sveťák.

Čakajú ma aj záverečné juniorské majstrovstvá sveta, tam by som chcel byť v najlepšej štvorke," povedal Sakál. Priznal, že podmienky na prípravu neboli najlepšie.

Samuel Sakál.
Samuel Sakál. (Autor: TASR)

Snehové podmienky nie sú ideálne

"Podmienky nie sú ideálne čo sa týka snehu, nemáme tu žiadnu trať. Na Štrbskom Plese sa nám podarilo vybaviť, aby sme mohli vystavať štartovaciu časť.

V hale bol zasa trocha iný sneh a trénovali sme iba na voľnej zjazdovke bez trate. Využili sme čo sa dalo a robili všelijaké cvičenia, ktoré nám pomôžu.

Vo Švajčiarsku to bolo kvalitnejšie, dá sa tam cvičiť štart aj záver, pracovali sme na technike," priblížil 19-ročný pretekár svoju prípravu pre TASR.

Ucelený tréning ho čaká začiatkom novembra v rakúskom Pitztali, kde je v ten istý mesiac na programe aj podujatie Európskeho pohára.

"Dúfajme, že mi príprava v dejisku pomôže. V prvých pretekoch sezóny bude kvalitná konkurencia," dodal na záver Sakál.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Ďalšie súťaže»Jaroš si dal za cieľ pódium na Svetovom pohári. Sakál ešte nedávno hral hokej za Martin