Kanadský olympionik vedie drogový kartel. Mal pašovať kokaín a je zodpovedný za štyri vraždy

Ryan Wedding.
Ryan Wedding. (Autor: X / The Province)
SITA|18. okt 2024 o 14:35

Snoubordista reprezentoval Kanadu na zimných olympijských hrách v roku 2002 v americkom Salt Lake City.

LOS ANGELES. Niekdajší kanadský olympionik v snoubordingu Ryan Wedding čelí obvineniam z vedenia drogového kartelu, ktorý naprieč USA pašoval značné množstvo kokaínu a je zodpovedný za štyri vraždy.

Americké úrady informovali, že Federálny vyšetrovací úrad (FBI) za informácie vedúce k vypátraniu, zatknutiu a vydaniu niekdajšieho športovca ponúka odmenu vo výške 50-tisíc dolárov.

Wedding údajne žije v Mexiku, kde sa ukrýva pred obvineniami. Skupina, ktorú viedol, pašovala kokaín z Kolumbie cez Mexiko a americkú Kaliforniu až do Kanady a ďalších častí USA.

"Rozhodol sa stať veľkým drogovým dílerom a vrahom," uviedol kalifornský prokurátor Martin Estrada.

Špeciálna agentka FBI v Los Angeles Krysti Hawkinsová dodala, že v štátoch Florida a Michigan, aj v Kanade, Kolumbii a Mexiku zatkli už dvanásť osôb v súvislosti s týmto prípadom.

Podľa amerických úradov skupina zabila dvoch členov jednej kanadskej rodiny ako odplatu za ukradnutú zásielku kokaínu, pričom podľa tamojších úradov sa jednalo o nesprávnu identifikáciu osôb. Okrem toho spôsobil kartel smrť ďalších dvoch osôb.

V rámci vyšetrovania úrady zabavili kokaín, zbrane, muníciu, hotovosť a viac ako 3 milióny dolárov v kryptomene.

Wedding reprezentoval Kanadu na zimných olympijských hrách v roku 2002 v americkom Salt Lake City.

Okrem uvedeného čelí v Kanade aj starším obvineniam z obchodovania s drogami, ktoré siahajú do roku 2015.

"Tieto obvinenia sú naďalej nevyriešené," informoval hlavný superintendent kanadskej Kráľovskej jazdnej polície Chris Leather.

Weddinga predtým v USA nepodmienečne odsúdili za v roku 2010 a strávil istý čas za mrežami.

Estrada tiež uviedol, že Wedding po prepustení na slobodu opäť obchodoval s drogami a bol chránený mexickým kartelom Sinaloa.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Ďalšie súťaže»Kanadský olympionik vedie drogový kartel. Mal pašovať kokaín a je zodpovedný za štyri vraždy