Slovinec Kopitar zariadil víťazstvo Los Angeles a prekonal Pálffyho

Anže Kopitar (s číslom 11) oslavuje svoj gól do siete Arizony, vľavo sa s ním prichádza tešiť Marián Gáborík.
Anže Kopitar (s číslom 11) oslavuje svoj gól do siete Arizony, vľavo sa s ním prichádza tešiť Marián Gáborík. (Autor: TASR/AP)
SITA|1. feb 2017 o 08:51

Útočník Kings má na konte už 714 bodov v NHL, čo je o jeden viac, ako nazbieral Slovák. Ten však odohral menej zápasov.

GLENDALE. Kapitán hokejistov Los Angeles a dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára Anže Kopitar sa gólom a dvoma asistenciami podieľal na víťazstve Kings v utorňajšom stretnutí na ľade Arizony 3:2 a v historickom rebríčku produktivity NHL prekonal bývalého slovenského útočníka Žigmunda Pálffyho.

Dvadsaťdeväťročný slovinský center má po 808 zápasoch - bez výnimky v drese LA - na konte 714 bodov (249+465), čo je o jeden viac, než počas zámorskej kariéry nazbieral kanonier zo Skalice. Na 329 gólov a 384 asistencií potreboval v súčasnosti 44-ročný Pálffy iba 684 duelov - s Petrom Šťastným a Stanom Mikitom je iba jedným z troch slovenských hokejistov s kariérnym priemerom vyše bod na zápas.

Kopitar zaznamenal tri body pri víťazstve Los Angeles nad Arizonou 3:2.

Pálffy debutoval v NHL 7. januára 1994. Jeho New York Islanders vtedy zdolal Calgary 6:2, ale Slovák zakončil duel dvoma mínusovými bodmi.

Bol pri oboch inkasovaných góloch. Vo svojom prvom úplnom ročníku 1995/1996 zažiaril krídelník 43 gólmi a 44 asistenciami v 81 stretnutiach.

Hneď v ďalšej sezóne si 48 presnými zásahmi utvoril kariérne maximum. V roku 1999 ho vedenie klubu vymenilo do Los Angeles, kde nadviazal na úspešnú nitriansku spoluprácu s centrom-krajanom a rovesníkom Jozefom Stümpelom.

713 bodov

za 329 gólov a 384 asistencií nazbieral Žigmund Pálffy v 684 zápasoch NHL.

Slováci utvorili údernú formáciu spolu s kanadským ľavým krídelníkom Lucom Robitaillom. Hneď vo svojej prvej sezóne v drese Kings si Pálffy premiérovo vyskúšal aj play-off. V mužstve bol po Stümpelovom odchode súčasťou útočného komanda známeho ako 'LAPD line' s Jasonom Allisonom v strede a Adamom Deadmarshom na opačnom krídle. Za Kings v základnej časti nastrieľal Žigmund Pálffy 150 gólov a nazbieral 340 bodov.

Po výluke 2004/2005 sa populárny Slovák presťahoval do Pittsburghu, za ktorý odohral 42 stretnutí s bilanciou 11+31. Limitovali ho však problémy s ramenom, a tak januári 2006 oznámil ukončenie kariéry v NHL vo veku 33 rokov.

"Udivoval skvelým prehľadom, ohromným citom pre hru, diapazónom kvalitných zakončení aj šikovnými rukami. Parádne kúsky predvádzal tak nejako mimochodom, ako keby obísť najlepších obrancov sveta nebolo nič nezvyčajné," charakterizoval majstra sveta z Göteborgu 2002 server nhl.com.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Slovinec Kopitar zariadil víťazstvo Los Angeles a prekonal Pálffyho