Slovenskou tenisovou jednotkou bude Karol Beck

Karol Beck
Karol Beck (Autor: FOTOARCHÍV SME)
SITA|2. nov 2010 o 12:17

Karol Beck sa opäť stane slovenskou tenisovou jednotkou, keď vystrieda Lukáša Lacka.

BRATISLAVA. Karol Beck sa v pondelok 8. novembra po 50 týždňoch opäť stane slovenskou mužskou tenisovou jednotkou.

Vo svetovom rebríčku ATP predstihne Lukáša Lacka (teraz 102. pozícia), ktorému od terajších 547 bodov ubudne 8 bodov za vlaňajší challenger v kórejskom Čchun-čcheone a nepribudne nič za 1. kolo bazilejskej kvalifikácie - klesne teda na 539 bodov. Beck (momentálne 104.) má 541 bodov, neodpisuje žiadne a získal 10 bodov v spomenutom Bazileji, takže bude mať 551 bodov.

Dvadsaťosemročný zvolenský rodák Beck, v minulosti najvyššie 36. v počítačovom poradí, sa prvý raz stal národnou jednotkou - štvrtou v histórii - 11. augusta 2008. Aj vtedy vystriedal na čele poradia Lacka, ktorý v januári 2008 zosadil panujúceho Dominika Hrbatého.

Prvý bol Kučera

Prvým renkingovo najvyššie postaveným Slovákom sa v roku 1993 stal Karol Kučera. Hrbatý od neho definitívne prevzal žezlo k 2. februáru 2004 a na vrchole figuroval nepretržite 208 týždňov.

Beckovo spomenuté prvé funkčné obdobie na vrchole sa skončilo po 65 týždňoch: Lacko ho vystriedal 23. novembra 2009. Obaja sa momentálne usilujú dosiahnuť rebríčkové postavenie, ktoré by im zabezpečilo štart priamo v hlavnej súťaži na januárových melbournských grandslamových Australian Open.

Čiara je čisto matematicky pod 108. priečkou, ale podľa počtu absentujúcich oprávnených hráčov, resp. pre využitia tzv. chránených renkingov sa môže posúvať o niekoľko miest oboma smermi.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Slovenskou tenisovou jednotkou bude Karol Beck