Od Vengloša po Tarkoviča. Kto trénoval Slovensko?

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Štefan Tarkovič.
Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Štefan Tarkovič. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|9. jún 2021 o 18:30

Prehľad trénerov, ktorí viedli Slovensko od roku 1993 až po dnes.

Jozef Vengloš

(1993 - 1995)

Po rozdelení federácie bol najvýraznejšou trénerskou osobnosťou. V minulosti bol asistentom pri československej reprezentácii. Ponuku viesť slovenský národný tím neodmietol. Funkciu prevzal v apríli 1993.

Prvý medzištátny zápas odohralo Slovensko 2. februára 1994 proti Spojeným arabským emirátom a zvíťazilo 1:0. V prvej kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy 1996 však tím neuspel a Vengloš ešte v jej priebehu odstúpil. 

Bývalý slovenský futbalista a futbalový tréner Jozef Vengloš vo svojom dome v Bratislave.
Bývalý slovenský futbalista a futbalový tréner Jozef Vengloš vo svojom dome v Bratislave. (Autor: TASR/AP - Petr David Josek)

Jozef Jankech

(1995 - 1998)

Prevzal tím ešte počas kvalifikácie o ME 1996. V kvalifikácii o MS 1998 hralo Slovensko v silnej skupine spolu so Španielskom, Českom, Juhosláviou, Maltou a Faerskými ostrovmi.

Slováci zdolali v domácom zápase Česko 2:1. Na šampionát mužstvo nepostúpilo, obsadilo štvrtú priečku. Jankech mal pri tíme výbornú bilanciu 34 zápasov, 18 víťazstiev, šesť remíz a desať prehier. 

Jozef Jankech.
Jozef Jankech. (Autor: TASR)

Dušan Radolský

(1998, dočasný tréner)

Reprezentáciu viedol iba dočasne. Bol oficiálne trénerom tímu do 21 rokov. Dňa 10. októbra viedol seniorské mužstvo aj 21-tku vo dvoch zápasoch proti Poľsku. Ostal pri 21-tke, s ktorou v roku 2000 vybojoval na domácich ME 4. miesto. 

Dušan Radolský.
Dušan Radolský. (Autor: TASR)

Dušan Galis

(1999)

Najskôr ho vymenoval Slovenský futbalový zväz na pozíciu trénera národného tímu v roku 1999, ale mužstvo vtedy neviedol ani v jednom zápase. Na protest proti zvoleniu Františka Laurinca za prezidenta SFZ z postu odstúpil po pár týždňoch.

Dušan Galis (vľavo) a prezident Slovenského futbalového zväzu František Laurinec.
Dušan Galis (vľavo) a prezident Slovenského futbalového zväzu František Laurinec. (Autor: TASR)

Jozef Adamec

(1999 - 2001)

Reprezentáciu prevzal po neúspešnom vstupe do boja o ME 2000. V jeho neprospech bolo, že v krátkom období odišli z tímu osobnosti, ktoré boli lídrami – Alexander Vencel, Dušan Tittel, či dlhoročný kapitán Ľubomír Moravčík. 

Adamcovi sa nevydarila ani kvalifikácia o MS 2002, kedy Slováci prehrali aj s Azerbajdžanom 0:2. 

Reprezentačný tréner Jozef Adamec počas zápasu s Moldavskom v roku 2000.
Reprezentačný tréner Jozef Adamec počas zápasu s Moldavskom v roku 2000. (Autor: TASR)

Anton Dragúň

(1999 - dočasný tréner)

Zastúpil trénera Jozefa Adamca, ktorý pre zdravotné problémy nemohol cestovať s reprezentáciou na zápasy do Latinskej Ameriky. 

Anton Dragúň.
Anton Dragúň. (Autor: TASR)

Ladislav Jurkemik

(2002 - 2003)

Futbalový zväz mal jasného favorita v českom odborníkovi Karelovi Brücknerovi, lenže toho najskôr oslovil aj český zväz.

Jurkemik mal zase pôvodne viesť tím do 21 rokov, ale výkonný výbor SFZ mu prekvapivo ponúkol post trénera seniorského tímu. 

Mužstvo dokázalo potrápiť v kvalifikácii aj favoritov (Anglicko, Turecko), ale postup na ME 2004 bol veľmi ďaleko.

Ladislav Jurkemik.
Ladislav Jurkemik. (Autor: TASR)

Dušan Galis

(2004 - 2006)

S prezidentom SFZ Františkom Laurincom sa pomeril a výkonný výbor ho zvolil za trénera reprezentácie. Počas jeho druhého pôsobenia pri reprezentácii odohral slovenský tím mimoriadne úspešnú kvalifikáciu o majstrovstvá sveta 2006.

Slovensko dvakrát remizovalo s Ruskom, raz s víťazom skupiny Portugalskom a z druhej priečky postúpilo do baráže. Proti Španielom však nezvládol tím prvý zápas a prehral 1:5. V domácej odvete uhral remízu 1:1.

Už postup do baráže o záverečný turnaj bol vtedy považovaný za veľký úspech.

V roku 2006 sa Galis dostal do parlamentu za stranu Smer-SD a stal sa splnomocnencom vlády pre šport. Pre pracovnú vyťaženosť sa rozhodol ako tréner skončiť. 

Dušan Galis.
Dušan Galis. (Autor: TASR)

Ján Kocian

(2006 - 2008)

Mal skúsenosti z nemeckej ligy, kde dlhodobo pôsobil a po odchode Dušana Galisa bol jediným kandidátom na post. V minulosti bol aj asistentom Jozefa Vengloša.

Národný tím mal však pod jeho vedením tragickú bilanciu, keď zo 17 zápasov vyhral len päť. V zápasoch už nastupovali budúce opory reprezentácie – Marek Hamšík, Martin Škrtel či Ján Ďurica. 

Ján Kocian.
Ján Kocian. (Autor: TASR)

Vladimír Weiss st.

(2008 - 2012)

Národný tím prevzal po úspechoch s Armediou Petržalka, s ktorou v roku 2005 a 2008 získal aj ligový titul. Hneď v prvej kvalifikácii sa mu s tímom podarilo senzačne postúpiť na majstrovstvá sveta 2010.

Slovensko vyhralo 3. kvalifikačnú skupinu v konkurencii Slovinska, Česka, Severného Írska, Poľska a San Marína.

Kľúčové boli dve víťazstvá nad Poľskom, víťazstvo a remíza s Českom. Najlepším strelcom tímu bol v kvalifikácii Stanislav Šesták so 6 gólmi. 

Na šampionáte v JAR Slovensko senzačne postúpilo zo skupiny, keď v rozhodujúcom zápase s úradujúcim majstrom sveta Talianskom vyhralo 3:2.

V osemfinále vypadlo s neskorším finalistom Holandskom 1:2. Róbert Vittek strelil spolu štyri góly a patril medzi najlepších strelcov šampionátu 

Weiss po úspechu predĺžil zmluvu. V kvalifikácii o ME 2012 však neuspel. Slovensko obsadilo 4. priečku v skupine. Mužstvo prehralo aj zápasy so slabšími tímami (prehra 0:4 doma s Arménskom).

Weiss najmä po MS mal zlé vzťahy s médiami a nový prezident SFZ Ján Kováčik sa s ním dohodol na ukončení zmluvy. 

Vladimír Weiss st.
Vladimír Weiss st. (Autor: TASR)

Michal Hipp, Stanislav Griga

(2012- 2013)

Favoritom na post trénera bol Pavel Vrba. SFZ s ním rokovalo, lenže mal zmluvu s Plzňou, kde sa mu darilo a klub ho neuvoľnil. Nakoniec zväz zvolil netradičné riešenie dvoch rovnocenných trénerov.

Michal Hipp bol dovtedy asistentom Vladimíra Weissa. Stanislav Griga získal so Senicou nečakane 2. miesto v slovenskej lige a vyhlásili ho za Trénera roka. 

V boji o postup na MS 2014 sa však reprezentácii nedarilo. Zväz trénerov odvolal po remíze 1:1 v Lichtenštajnsku. Pričom v posledných šiestich zápasoch národný tím ani raz nezvíťazil.

Tréneri slovenskej reprezentácie Michal Hipp (vpravo) a Stanislav Griga.
Tréneri slovenskej reprezentácie Michal Hipp (vpravo) a Stanislav Griga. (Autor: FOTOARCHÍV SME - TIBOR SOMOGYI)

Ján Kozák

(2013 - 2018)

Hneď od odvolania predchádzajúcich trénerov bol hlavným kandidátom. Zle rozbehnutú kvalifikáciu MS 2014 už nedokázal nijako zvrátiť. Boj o EURO 2016 však reprezentácia pod jeho vedením odštartovala senzačnými výhrami nad favoritmi – nad Ukrajinou 1:0 a nad Španielskom 2:1.

V skupine obsadili 2. priečku za jasným Španielskom a vybojovali si priamy postup. Najlepším strelcom v kvalifikácii bol Marek Hamšík s piatimi gólmi. 

Na majstrovstvách Európy v základnej skupine prehrali s Walesom, zvíťazili nad Ruskom a remizovali s Anglickom. Z tretej priečky postúpili do osemfinále, tam však narazili na jedného z favoritov – Nemecko a po prehre 0:3 z turnaja vypadli. 

Zväz s Kozákom predĺžil spoluprácu. V boji o postup na svetový šampionát 2018 však výsledkovo nenadviazali.

Favoritom skupiny bolo Anglicko, Slovensko navyše prehralo aj so Slovinskom a Škótskom. Obsadilo 2. priečku, no nestačilo to ani na postup do baráže. 

V októbri po prehre v zápase Ligy národov s Českom (1:2) požiadal o uvoľnenie z funkcie. Ako dôvod uviedol, že siedmi hráči porušili večierku a štatút reprezentanta. 

Reprezentáciu viedol v 54 zápasoch, dosiahol 29 víťazstiev, 10 remíz a 15 prehier. 

Tréner Ján Kozák st.
Tréner Ján Kozák st. (Autor: Tibor Somogyi - SME)

Pavel Hapal

(2018 - 2020)

Bol trénerom výberu do 21 rokov s ktorým sa mu darilo. Mužstvu sa darilo na európskom šampionáte, kde mu tesne ušiel postup do semifinále. 

Stal sa prvým zahraničným trénerom A-tímu. 

Pri seniorskej reprezentácii mal striedavé výsledky. V kvalifikácii o EURO 2020 neuspel, no vďaka výsledkom v Lige národov sa mužstvo dostalo aspoň do baráže.

V roku 2020 však v Lige národov nevyhralo mužstvo ani jeden zápas a prezident SFZ Ján Kováčik hovoril, že to je hanba. Výkonný výbor SFZ Hapala odvolal pred posledným zápasom baráže o EURO 2020. 

Pavel Hapal, tréner slovenskej futbalovej reprezentácie.
Pavel Hapal, tréner slovenskej futbalovej reprezentácie. (Autor: SITA)

Štefan Tarkovič

(2020 - súčasnosť)

Osvedčil sa ako asistent Jána Kozáka a pristal na to, že povedie tím vo finále baráže o EURO 2020 proti Severnému Írsku ako dočasný tréner.

Slovensko zvíťazilo až po predĺžení 2:1 a postúpilo na finálový turnaj. Tarkovič sa až potom stal hlavným trénerom reprezentácie. 

Kvalifikáciu o MS 2022 odštartoval slovenský tím remízami so slabšími tímami (Cyprus, Malta), následne zvíťazil nad favorizovaným Ruskom.  

Štefan Tarkovič.
Štefan Tarkovič. (Autor: TASR)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Od Vengloša po Tarkoviča. Kto trénoval Slovensko?