Výnimočnej generácii dochádzajú ľudia. Na jednom poste sa zlepšila

Slovenskí futbalisti v zápase proti Anglicku na EURO 2020.
Slovenskí futbalisti v zápase proti Anglicku na EURO 2020. (Autor: TASR)
Pavol Spál|9. jún 2021 o 13:00

Ako sa zmenilo Slovensko za päť rokov?

BRATISLAVA. „Bola to zlatá generácia slovenského futbalu. Dosiahli sme dva veľké úspechy. Som hrdý na toto mužstvo. Máme na čom stavať,“ hovoril Marek Hamšík.

Bolo to po prehre 0:3 s Nemeckom v osemfinále majstrovstiev Európy 2016, keď sa Slovensko práve lúčilo so šampionátom.

Generácia okolo Hamšíka sa postarala o najväčšie úspechy v ére samostatnosti.

Na majstrovstvách sveta 2010 v Juhoafrickej republike (JAR) aj na majstrovstvách Európy vo Francúzsku 2016 postúpila do osemfinále.

Teraz sa Hamšík opäť chystá na majstrovstvá Európy, ale tváre okolo neho sa menia.

V národnom tíme debutoval v roku 2007 a viac ako desať rokov je hlavným lídrom reprezentácie. Už na majstrovstvách sveta 2010 bol jej kapitánom, mal pritom iba 22.

Z toho tímu zostalo už iba pár mužov. Okrem Hamšíka sa na tretí veľký turnaj pripravuje už iba trojica Juraj Kucka, Peter Pekarík a Vladimír Weiss.

Generácia na dvoch pilieroch 

Do tejto partie môžeme zaradiť aj Tomáša Hubočana, ktorý figuroval v širšom kádri reprezentácie už od roku 2006, ale na MS 2010 sa do konečnej nominácie iba tesne nedostal.

Brankár Dušan Kuciak bol v kádri na MS 2010, ale na ME 2016 chýbal.

Martin Dúbravka bol v širšom kádri už pred MS 2010 aj pred ME 2016, ale ani raz sa na veľký turnaj medzi trojicu brankárov nezmestil.

Medzi dlhoročných členov reprezentácie patrí už aj Róbert Mak, ktorý debutoval pred ôsmimi rokmi.

Porovnanie slovenského tímu s rokom 2016

Brankári

Na brankárskom poste je Slovensko dnes na tom lepšie. Martin Dúbravka si urobil veľké meno v najlepšej lige sveta. Jeho Newcastle United sa zachránil v súťaži, na čom mal Dúbravka zásadný podiel. V Premier League si pripísal dva štarty aj Marek Rodák.

Obrana

Pred piatimi rokmi bola obrana v zložení Pekarík, Škrtel, Ďurica a Hubočan základným pilierom úspechu. Mali výhodu, že spolu hrali prakticky šesť rokov. Škriniar je dnes síce stopérom svetovej triedy, ale obrana nepôsobila v posledných zápasoch tak kompaktne ako v minulosti.

Stredopoliari

Na ME 2016 bol Hamšík v životnej forme, Kucka bol oporou v milánskom AC. Ak by bol Lobotka dnes vo forme, dalo by sa polemizovať. Ale aj v tejto formácii má navrch káder spred piatich rokov.

Útočníci a krídla

Krídla aj útočníci boli v roku 2016 v lepšej forme ako dnes. Štatistiky to potvrdzujú.

Od začiatku svojej éry, zhruba od roku 2008 stála táto generácia na dvoch základných pilieroch - Hamšíkovi a Martinovi Škrtelovi.

Druhý menovaný síce v úvode roka 2019 ukončil reprezentačnú kariéru, ale vlani zvažoval návrat.

A nebyť vážneho zranenia na konci minulého roka, zrejme by si dlhoročný kapitán zahral aj na tohtoročných ME.

„Slovenské mužstvo potrebuje výmenu generácií,“ vravel bývalý tréner reprezentácie Ján Kozák. Bolo to po poslednom zápase ME 2016.

Ako sa odvtedy zmenila futbalová reprezentácia? 

Škrtel mal veľké slovo, bol vodca

Zostalo jedenásť hráčov. Vymenili sa všetci traja brankári. Matúš Kozáčik, Ján Mucha i Ján Novota už ukončili kariéru.

Okrem nich aj krídelník Dušan Švento či stopér Ján Ďurica. Iba na amatérskej úrovni hrávajú stredopoliar Viktor Pečovský či krídelník Stanislav Šesták.

Najlepšie roky má už za sebou aj Kornel Saláta, ktorý bol súčasťou tímu na MS 2010 i ME 2016. S reprezentáciou sa rozlúčil aj útočník Adam Nemec.

Futbalisti Slovenska.
Futbalisti Slovenska. (Autor: TASR/AP)

"V porovnaní s ME 2016 už nie sú v kádri hráči, ktorí boli na ihrisku, ale aj mimo neho, silnými osobnosťami. A aj keď nenastúpili v základnej zostave, stále tvorili jednoliaty kolektív idúci za svojimi cieľmi," vraví tréner Štefan Tarkovič, vtedy Kozákov asistent, teraz už hlavný kouč reprezentácie.

Pred piatimi rokmi bol kapitánom a šéfom obrany Martin Škrtel, ktorý bol v tom čase ešte hráčom Liverpoolu, čo hovorí za všetko. 

Silné slovo mal aj v kabíne. Spolu s Jánom Ďuricom vytvorili najlepšiu dvojicu v ére samostatnosti. Ťažili z automatizmov, spolu odohrali vyše 70 zápasov, čo je európsky unikát.

Kým stopérska dvojica už skončila, krajní obrancovia Peter Pekarík a Tomáš Hubočan sú stále súčasťou reprezentácie. 

Kto zo súčasného kádra už hral na veľkých turnajoch

Boli na MS 2010 aj ME 2016

Juraj Kucka, Marek Hamšík, Vladimír Weiss, Peter Pekarík

Bol na MS 2010

Dušan Kuciak

Boli na ME 2016

Ján Greguš, Patrik Hrošovský, Ondrej Duda, Milan Škriniar, Tomáš Hubočan, Róbert Mak, Michal Ďuriš

Boli na ME do 21 rokov (2017)

Marek Rodák, Martin Valjent, Ľubomír Šatka, Milan Škriniar, Denis Vavro, Stanislav Lobotka, Lukáš Haraslín, Lászlo Bénes.

Hamšík je v inej situácii

Dnes sa obrana spolieha hlavne na Milana Škriniara. Stopér Interu Miláno bol súčasťou kádra už v roku 2016, ale vtedajší tréner Ján Kozák ho využíval na poste defenzívneho stredopoliara.

Škriniar bol vtedy najmladším hráčom tímu a jeho nominácia bola prekvapením.

„Zmenilo sa veľa. Vypracoval som sa a už musím zobrať zodpovednosť aj na seba. Očakáva sa odo mňa veľa a ja som rád. Pod tlakom viete ešte lepšie rásť,“ priznal Škriniar.

Tréner Tarkovič k nemu stále hľadá ideálneho partnera do stredu obrany.

Keď to zhrnieme, zo stabilných hráčov základnej zostavy z roku 2016 už nie sú v kádri Kozáčik, Škrtel, Ďurica, Pečovský a Nemec.

Kozák: Real Madrid by mu sedel

V porovnaní s ME 2016 Slovákom najviac chýba líder, akým bol Škrtel.

Hamšík je stále kapitánom a tvorcom hry, ale je v úplne inej situácii ako pred piatimi rokmi. Vtedy bol na vrchole, mal dvadsaťosem.

S Neapolom bojoval o taliansky titul a na svojom poste patril k najlepším na svete. Aj na hlavnom turnaji vo Francúzsku bol najlepším slovenským hráčom.

Zmenilo sa veľa. Vypracoval som sa a už musím zobrať zodpovednosť aj na seba. Očakáva sa odo mňa veľa a ja som rád. Pod tlakom viete ešte lepšie rásť.


Milan Škriniar

„Myslím, že Marek ešte prestúpi do slávneho klubu, pretože si zaslúži skúsiť niečo veľké. Má na to vek aj kvalitu. Real Madrid by mu sedel,“ vravel v roku 2016 tréner Kozák.

Hamšík však pred viac ako dvoma rokmi zamieril do Číny. Kapitán Slovákov toho za posledný rok veľa nenahral a na poslednú chvíľu sa rozohrával vo švédskom IFK Göteborg.

Mal aj zdravotné problémy. Svoje najlepšie roky má už za sebou, ale Slovensko ho stále potrebuje. Musí však byť fit.

Slovensku chýba Lobotka vo forme

Tréner Tarkovič sa zrejme bude na blížiacom sa šampionáte opierať o základnú os v zložení Martin Dúbravka, Milan Škriniar, Tomáš Hubočan, Peter Pekarík, Juraj Kucka, Marek Hamšík a Ondrej Duda.

Z tejto skupiny z rôznych dôvodov vypadol Stanislav Lobotka. Nadaný a šikovný futbalista sa v Neapole nepresadil, stratil formu aj hernú prax.

Navyše mal v poslednom období aj zdravotné problémy.

"Súčasný kolektív je mladší. Automaticky je v ňom energia a ambícia hráčov presadiť sa. Dôležité je, aby dozreli aj na klubovej úrovni a pravidelne hrávali," analyzuje Tarkovič

Dnes má Slovensko problém na krídle, čo pred piatimi rokmi neplatilo. Róbert Mak i Vladimír Weiss hrávali stabilne, strieľali góly aj v kluboch.

Weiss  žiaril v kvalifikácii a na hlavnom turnaji zaujal gólom i asistenciou v zápase proti Rusku.

Životnú sezónu v PAOK Solún mal za sebou aj Mak, ktorý dal až 19 gólov.

Tarkovič hľadá vhodných krídelníkov

Najlepšie obdobie v kariére vtedy prežíval aj Michal Ďuriš. S Plzňou oslávil ligový titul a v sezóne 2015/16 strelil veľmi slušných 18 gólov.

Kozák si na hrote útoku pochvaľoval Adama Nemca, ktorý hral v systéme dôležitú úlohu. A už vtedy alternoval na hrote útoku Ondrej Duda.

Tarkovič momentálne hľadá vhodných krídelníkov. Ani jeden z nich nemá za sebou dobrú klubovú sezónu. 

Mak ani Haraslín toho veľa nenahrali, Weiss bol často zranený, Suslov v osemnástich zbiera skúsenosti.

Pozitívom je strelecká forma ofenzívneho stredopoliara Dudu, ktorý strelil v Bundeslige sedem gólov.

Ďuriš síce získal s Omoniou Nikózia titul, ale väčšinou bol iba náhradníkom.

Najviac gólov dal Schranz

Výrazne sa zlepšil Ivan Schranz, ktorý sa stal s trinástimi gólmi tretím najlepším strelcom českej ligy.

Hľadanie ideálnej zostavy reprezentačnému trénerovi komplikujú aj iné okolnosti.

"Žijeme špecifickú dobu. Mužstvo budujeme pod tlakom výsledkov v kvalifikácii MS a ME. Navyše v dobe koronakrízy," vravel Tarkovič.

"Vybudovanie strategických princípov hry a zosúladenie hráčov v rámci blokov aj celého družstva na ihrisku trvá určitý čas. Ten je v reprezentácii momentálne značne obmedzený," doplnil.

Výsledky Slovákov v poslednom období neboli dobré. A prejav bol ešte horší. Na majstrovstvách Európy však môžu proti silnejším súperom iba prekvapiť, čo je ich veľká výhoda.

„Hádam sa nám raz podarí postúpiť do štvrťfinále,“ vravel ešte v roku 2016 Hamšík. Splní sa mu želanie v najbližších týždňoch?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Výnimočnej generácii dochádzajú ľudia. Na jednom poste sa zlepšila