Slováci čelia favoritovi. Pre Poliakov sme iba povinná jazda, tvrdí obranca Poznane

Marek Hamšík.
Marek Hamšík. (Zdroj: TASR/AP)
Pavol Spál|13. jún 2021 o 12:26

Futbalisti Slovenska začínajú majstrovstvá Európy proti Poľsku.

PETROHRAD. Pred stretnutím sa vždy pomodlí. „Vkročím na ihrisko ľavou nohou a vždy si obúvam najskôr pravú kopačku. Ale to je skôr automatizmus ako povera,“ vysvetľoval. 

Pred média prišiel v modrej mikine s kapucňou, mal dobrú náladu. Usmieval sa. 

Slovenského stopéra Ľubomíra Šatku z Lechu Poznaň zrejme v pondelok čaká najväčší zápas v kariére. A to proti krajine, v ktorej pracuje.

Z Petrohradu

píše reportér Sportnet.sk Pavol Spál

Slováci vyzvú 14. júna (o 18.00) v úvodnom zápase majstrovstiev Európy v Petrohrade Poľsko. 

„Poliaci sú favoriti, je na nich vyvíjaný veľký tlak a všetci veria impulz nového trénera (Paula Sousu, pozn. red.). Očakávajú, že prinesie niečo nové,“ tvrdil Šatka. 

Šatka: Sme pre nich povinná jazda 

V Lechu Poznaň sa vyšvihol na oporu a jeden čas nosil aj kapitánsku pásku. „My sme pre Poliakov niečo ako povinná jazda. Verím, že to určite tak nebude a prekvapíme ich,“ pokračoval Šatka.

Od šestnástich hral Ľubomír Šatka v Anglicku, kde pôsobil tri roky. Za slávny Newcastle United si zahral v Ligovom pohári proti Leicester City.  

Ako Slováci vstúpili do veľkých turnajov

MS 2010: Slovensko – Nový Zéland 1:1 

ME 2016: Slovensko – Wales 1:2  

Niekoľkokrát čakal ako náhradník na lavičke na premiéru v Premier League. Nedočkal sa. 

Vrátil sa na Slovensko. Ako hráč Dunajskej Stredy ešte pod vedením trénera Jána Kozáka nakukol do reprezentácie a predal sa do Poľska. 

Medzitým zaujal aj dvoma aférami mimo ihriska. Bol medzi sedmičkou reprezentantov, ktorá v októbri 2018 porušila večierku, následkom čoho rezignoval tréner Ján Kozák. 

Aj Škrtel s Ďuricom si na seba dlhšie zvykali 

V druhom prípade sa skončil Šatkov nočný žúr tak, že dostal v bratislavskom klube bitku. To je už minulosť.

Šatka sa vrátil do národného tímu a získal si dôveru trénera Štefana Tarkoviča.

Lídrom obrany je stopér Milan Škriniar a vedľa neho sa na stopérsky post hľadal vhodný partner. Šatka sa v posledných zápasoch ukazoval ako najlepšia voľba. 

„Funguje nám to, pomáhame si, zaisťujeme sa,“ tvrdil Milan Škriniar. 

Stopéri potrebujú čas, aby si na seba zvykli. Trebárs Martin Škrtel bol zohraný s Jánom Ďuricom, s ktorým spolupracoval takmer trinásť rokov. 

A tiež im spočiatku trvalo, kým si k sebe našli cestu a nevyhli sa aj veľkým chybám. 

Proti Lewandowskému sa môže predať 

Šatka predtým zaskakoval v reprezentácii na poste krajného obrancu, kde príliš nepresvedčil. „Som rád, že som dostal šancu aj na svojom stopérskom poste,“ pokračoval. 

Škriniar so Šatkom si spolu zahrali už na úspešných majstrovstvách Európy do 21 rokov. Ale tam zaskakoval stopér Lechu Poznaň na kraji obrany. 

Šatka má dvadsaťpäť rokov, server transfermarkt.de odhadol jeho cenu na dva aj pol milióna eur. Na majstrovstvách Európy sa môže predať do lepšieho klubu. 

Zaujať môže ihneď proti Poľsku. Bude zvádzať súboje s Robertom Lewandowskim. Ak by najlepšieho útočníka sveta ustrážil, bola by to preňho famózna reklama. 

„Určite je to výzva nielen pre mňa, ale pre nás všetkých. Jednotlivec ho bude brániť veľmi ťažko. Pomôže nám iba kompaktnosť, tímový výkon a to, že si na ihrisku budeme všetci pomáhať. Len tade vedie cesta,“ šípi Šatka. 

Hamšík: Máme silu na postup 

Vo svetovom rebríčku FIFA je Poľsko na 21. mieste, Slovensku patrí 36. miesto. Z ôsmich vzájomných zápasov vyhrali Slováci štyri, trikrát triumfovali Poliaci. 

"Sme v podobnej situácii ako na predchádzajúcich šampionátoch, nie sme favoritmi. Ale futbal je nevyspytateľný a myslím si, že máme silu na to, aby sme postúpili zo skupiny. Musíme ale podať také výkony, aby sme si to zaslúžili,“ vravel kapitán Marek Hamšík. 

V poslednom období mal problémy s lýtkom, ale proti Poliakom by nemal chýbať. Otázny je štart útočníka Ivana Schranza.  

Súperi sa naposledy stretli pred ôsmimi rokmi. Slováci v Poľsku nečakane vyhrali 2:0, keď skórovali Juraj Kucka a Róbert Mak. Hviezdny Lewandowski vtedy odohral celý zápas, ale nepresadil sa.

Denník Gazeta Prawna nevidí svoju reprezentáciu príliš optimisticky. „V súčasnosti je poľský národný tím skôr experimentom ako hotovým produktom.“ 

Denník dodáva, že Poľsko má Achillovu pätu. A tou je obrana. 

Na hrote asi s Dudom 

V akej zostave Slováci nastúpia?  

V bránke má istotu Martin Dúbravka. Aj zloženie obrany by malo byť isté. Sprava Peter Pekarík, Milan Škriniar, Ľubomír Šatka a Tomáš Hubočan. Na poste defenzívneho stredopoliara by mala byť dvojica Jakub Hromada a Juraj Kucka. 

Na jednom krídle zrejme nastúpi Róbert Mak, na druhom to vyzerá na Lukáša Haraslína. Ale Tarkovič môže nasadiť trebárs aj Lászlóa Bénesa, ktorý nie je klasický krídelník. 

Slovenskí futbalisti a tréning pred EURO 2020.
Slovenskí futbalisti a tréning pred EURO 2020. (Zdroj: TASR)

V strede poľa by mal byť tvorca hry Marek Hamšík. Na hrote útoku by mal byť Ondrej Duda. 

Bolo pravidlom, že deň pred zápasom bol vždy tréning na hlavnom štadióne. Ale na majstrovstvách Európy to neplatí. 

Štadión bude zaplnený spolovice 

Všetky tréningy absolvujú Slováci v tréningovom centre Zenitu Petrohrad v Udeňom parku. UEFA tak chce čo najviac šetriť trávnik v dejisku zápasu. 

Zápas zo štadióna Krestovskij vysiela v priamom prenose RTVS. 

Pre bezpečnostné opatrenia súvisiace s pandémiou sa na štadióne s kapacitou 68 – tisíc miest dostane len polovica divákov. 

Rusi očakávajú, že na každom súboji v Petrohrade bude asi 10 – tisíc fanúšikov zo zahraničia. Podľa predpokladov by mali mať v hľadisku prevahu Poliaci. 

Predpokladaná zostava podľa Sportnetu:

Dúbravka – Pekarík, Škriniar, Šatka, Hubočan- Hromada, Kucka – Mak, Hamšík, Haraslín – Duda. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Slováci čelia favoritovi. Pre Poliakov sme iba povinná jazda, tvrdí obranca Poznane