Vypadla svetová trojka aj veľký talent. O'Sullivan mal čas aj na výmenu názorov s diváčkou

Ronnie O'Sullivan na MS v snookri 2024.
Ronnie O'Sullivan na MS v snookri 2024. (Autor: TASR/PA via AP)
Jerguš Radačovský|30. apr 2024 o 08:00

Čo prinieslo druhé kolo na MS v snookri 2024?

SHEFFIELD. MS v snookri 2024, ktoré sa konajú tradične v sheffieldskom divadle Crucible, majú za sebou zápasy druhého kola.

Zatiaľ čo úvodné kolo prinieslo viacero prekvapení, ako napríklad vypadnutie vlaňajšieho víťaza Lucu Brecela či finalistu a štvornásobného šampióna Marka Selbyho, v druhom kole bolo nečakaných výsledkov menej.

Skúsený Škót neudržal slzy

Napriek tomu turnaj pokračuje aj bez svetovej trojky Marka Allena. Severný Ír prehral v dramatickom súboji so skúseným Johnom Higginsom. Štyridsaťosemročný Škót uspel v pomere 13:12.

Štvornásobnému majstrovi sveta posledné sezóny nevyšli podľa predstáv. Veľký triumf nad Allenom, ktorý opísal ako jeden z najlepších v kariére, ho dokonca rozplakal.

"Bude to so mnou žiť navždy. Po všetkom, čo sa stalo za posledné dva roky a musel som sa postaviť pred ten najintenzívnejší tlak, je to pre mňa veľký moment," povedal Higgins pre World Snooker Tour.

VIDEO: Rozhodujúci frejm zápasu John Higgins - Mark Allen

Vo štvrťfinále nastúpi proti Angličanovi Kyrenovi Wilsonovi, ktorý zdolal nenasadeného krajana Joea O'Connora jasne 13:6.

Nenasadený Walesan napodobnil 25-ročný zápis

Vlaňajšiu semifinálovú jazdu nezopakuje objav posledných dvoch ročníkov - 21-ročný Číňan Si Jiahui.

Aktuálne 23. hráč sveta síce v prvom kole vyradil Walesana Marka Williamsa po dramatickom závere 10:9.

V tom druhom však prekvapivo nestačil na ďalšieho Walesana, tentoraz nenasadeného Jaka Jonesa, ktorý vo svetovom rebríčku figuruje o 21 miest nižšie.

Jones sa stal prvým hráčom po 25 rokoch, ktorý sa dostal do štvrťfinále pri svojich úvodných dvoch účastiach na svetovom šampionáte.

Naposledy sa to podarilo Matthewovi Stevensovi v rokoch 1998 a 1999. Jones tak minimálne napodobní svoj vlaňajší zápis.

VIDEO: Záverečný frejm zápasu Jak Jones - Si Jiahui

Vo štvrťfinále ho však čaká náročná úloha. Proti nemu sa totiž postaví svetová dvojka Judd Trump. Angličan zažíva pomerne úspešnú sezónu, v ktorej vyhral päť bodovaných turnajov a darí sa mu aj na MS.

V prvom kole zdolal Hosseina Vafaeia jasne 10:5 a problém nemal ani v tom druhom proti Tomovi Fordovi, cez ktorého prešiel po výsledku 13:7.

"Je to úľava, pretože si ani nie som istý, ako som vyhral," priznal Jones.

"Judd (Trump) a Ronnie (O'Sullivan) sú momentálne dvaja najlepší hráči, takže to už pre mňa nemôže byť ťažšie. Tí dvaja sa môžu stretnúť v semifinále. Trump je oveľa viac zvyknutý na veľké zápasy, ale ja nemám čo stratiť," dodal.

O'Sullivan si vymenil názory s diváčkou

Šampionátom zatiaľ prechádza bez problémov aj fenomenálny Angličan Ronnie O'Sullivan, ktorý útočí už na svoj ôsmy titul majstra sveta.

O'Sullivan má na dosah aj skompletizovanie triumfov na podujatiach Triple Crown v jednej sezóne, čo sa mu doteraz v kariére ešte neporadilo, aj keď dohromady tieto podujatia ovládol už 23-krát.

VIDEO: Ronnie O'Sullivan a jeho obrat v 12. frejme

V tejto sezóne triumfoval na UK Championship aj Masters, a tak mu do zbierky chýbajú už iba MS. V súčte bodovaných a nebodovaných turnajov ich v tejto sezóne vyhral päť, rovnako ako Trump.

V Sheffielde čelil už dvom Walesanom. V prvom kole zdolal Jacksona Pagea suverénne 10:1 a problémy nemal ani s Ryanom Dayom po výsledku 13:7.

O'Sullivan postúpil na MS už do rekordného 22. štvrťfinále. Počas zápasu vyzeral uvoľnene a sebavedomo a dokonca sa zapojil do priateľskej výmeny názorov so ženou v publiku, ktorá dychtivo tlieskala počas 17. frejmu.

"Bola trochu vzrušená, možno ešte nikdy nebola na snookrovom zápase," zažartoval. "Povedal som, že by sa mala trochu upokojiť. Ale potom som sa cítil trochu zle, nechcel som, aby si myslela, že jej dohováram," vysvetlil.

Ťaží aj zo zmeny štýlu

So svojou hrou v tréningoch a zápasoch je spokojný, pochvaľuje si aj spoluprácu s trénerom Nicom Barrowom, s ktorým pracoval na úprave štýlu.

"Je za tým tvrdá dvojročná práca. Musel som urobiť nejaké zmeny. Keď je pre mňa táto hrá ťažká, je ťažší aj môj život, a takto sa svet pre mňa stáva opäť príjemným miestom," opísal O'Sullivan.

VIDEO: Ronnie O'Sullivan a jeho 205. stobodový nábeh v Crucible

V boji o semifinále ho čaká skúsený krajan Stuart Bingham, ktorý vyradil Jacka Lisowského v tesnom zápase 13:11.

Ďalší Angličan David Gilbert zdolal Roberta Milkinsa jasne 13:4. Milkins nevyužil v dueli viacero príležitostí a po jednej z chýb neudržal nervy a hodil tágo o zem.

Súperom Gilberta bude Škót Stephen Maguire, ktorý zvládol duel so svetovou osmičkou Shaunom Murphym a vyhral 13:9.

Štart všetkých štvrťfinálových zápasov je na programe už v utorok, hrá sa opäť na 13 víťazných frejmov a duely budú rozdelené do troch častí počas dvoch dní.

MS v snookri 2024

3. kolo:

David Gilbert (Ang.) - Stephen Maguire (Škót.)

Kyren Wilson (12-Ang.) - John Higgins (13-Škót.)

Judd Trump (3-Ang.) - Jak Jones (Wales)

Stuart Bingham (Ang.) - Ronnie O'Sullivan (2-Ang.)

2. kolo:

David Gilbert (Ang.) - Robert Milkins (16-Ang.) 13:4

Stephen Maguire (Škót.) - Shaun Murphy (8-Ang.) 13:9

Joe O'Connor (Ang.) - Kyren Wilson (12-Ang.) 6:13

John Higgins (13-Škót.) - Mark Allen (4-S. Írsko) 13:12

Judd Trump (3-Ang.) - Tom Ford (14-Ang.) 13:7

Jak Jones (Wal.) - Si Jiahui (Čína) 13:9

Jack Lisowski (Ang.) - Stuart Bingham (Ang.) 11:13

Ryan Day (Wal.) - Ronnie O'Sullivan (2-Ang.) 7:13

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Snooker»Vypadla svetová trojka aj veľký talent. O'Sullivan mal čas aj na výmenu názorov s diváčkou