Slovákov vyrušil požiarny poplach. Nebolo to príjemné, tvrdí Tarkovič

Tréner Štefan Tarkovič počas zápasu Slovensko - Poľsko na EURO 2020.
Tréner Štefan Tarkovič počas zápasu Slovensko - Poľsko na EURO 2020. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|14. jún 2021 o 21:55

Tréner Štefan Tarkovič reaguje po zápase Slovensko - Poľsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

PETROHRAD. Počas zápasu postával často na hranici vymedzeného územia, v ktorom sa môžu tréneri pohybovať. Pri góloch paradoxne sedel. Po nich však ihneď explodoval. 

Jeho emócie boli obrovské. Niet sa čomu čudovať. Slovenskí futbalisti v úvodnom zápase na EURO 2020 zdolali Poľsko 2:1 po góloch Róberta Maka a Milana Škriniara.

Po zápase sa Štefan Tarkovič radoval s hráčmi i fanúšikmi, ktorým venoval svoje prvé pozápasové slová. 

„Chcel by som pozdraviť fanúšikov, ktorí nám držali palce a fandili, na štadióne či doma pri televízii,“ priznal reprezentačný tréner na tlačovej konferencii. 

„Sme malá krajina a som rád, že sa nám podaril takýto husársky kúsok. Zdolať veľkú a kvalitnú krajinu ako Poľsko, je úžasné,“ dodal.

Z Petrohradu

píše reportér Sportnet.sk Juraj Berzedi

Slováci eliminovali Lewandowského

Tarkovič pripravil mužstvo výborne, z každej stránky. Najmä v prvom polčase Slováci predvádzali výborný futbal. Hoci hrali zo zabezpečenej obrany, Poliakov nepúšťali do šancí. 

Naopak, Slováci boli vpredu nebezpeční. Okrem gólu Róberta Maka, ktorý prienikom cez dvoch protihráčov ukázal svoju veľkosť, mali aj ďalšie solídne príležitosti. 

„Prvý polčas bol kvalitný, zvládli sme si situácie, na ktoré sme sa pripravovali. Eliminovali sme útočnú fázu hry Poliakov a najmä Lewandowského,“ reagoval Tarkovič.

Na začiatku druhého polčasu však jeho zverenci zažili šok. Neprešla ani minúta a Poliaci vyrovnali zásluhou Karola Linettyho. 

„Zaspali sme úvod druhého polčasu, hoci sme sa na to pripravovali. Vyzdvihol by som však poľský tím, ktorý ukázal kombinačnú kvalitu,“ vraví Tarkovič. 

Víťazný gól napokon strelil obranca Milan Škriniar. Bolo to v čase, keď Poliaci hrali v početnej nevýhode.

„V závere zápasu sa tlak dal očakávať. Hrali vabank. Riskovali. Som rád, že sme to zvládli takticky,“ dodal. 

V závere stratili kombinačnú schopnosť

Vylúčenie Grzegorza Krychowiaka v 62. minúte sa napokon zdalo ako kľúčové. 

„Keď hráte o jedného hráča viac v poli, máte priestor na kombináciu. Snažili sme sa hru kontrolovať,“ naznačil Tarkovič. 

„Neskôr viacerí hráči hlásili ťažkosti a zmeny narušili organizáciu hry. Stratili sme kombinačnú schopnosť,“ dodáva. 

Mužom zápasu bol Škriniar, ktorý šéfoval v obrane a strelil aj víťazný gól. 

„Podal veľmi dobrý výkon. S Lewandowským zviedol veľa súbojov, rovnako ako Šatka či Pekarík,“ tešil sa reprezentačný kouč. 

V taktickom zámere sa snažil eliminovať poľskú ľavú stranu. Aj preto mal pravý krídelník Lukáš Haraslín viac defenzívnejších úloh. „Tie si plnil zodpovedne,“ dodal. 

Slováci zažili požiarny poplach

Slováci zvíťazili aj napriek tomu, že pred zápasom mali viaceré ťažkosti. Nielen so zranenými hráčmi, ale aj požiarnym poplachom. 

„Nebolo to príjemné, ale chlapci sú profíci. Narušilo to prípravu na zápas, ale nie až tak zásadne, aby nás to vykoľajilo. Najdôležitejší je výkon na ihrisku, nie, čo sa deje okolo neho,“ priznal Tarkovič. 

Pred piatimi rokmi bol na EURO ako asistent Jána Kozáka. Teraz si veľký šampionát zažil v úlohe hlavného trénera. A toto víťazstvo preňho veľa znamená. 

„Nielen pre mňa, ale aj pre všetkých ľudí, ktorí sú v tíme. Tri týždne sme boli spolu a mali možnosť pracovať na dôležitých veciach,“ uviedol. 

Tarkovič tlmí veľké emócie 

Hoci eufória po víťazstve je obrovská, na tlačovej konferencii sa ju snažil tlmiť. 

„To, že sme zvládli prvý zápas ešte neznamená, že sme postúpili zo skupiny. Čakajú nás ďalšie dva náročné súboje. Ale sme ochotní sa pobiť za Slovensko,“ vraví Tarkovič.

Ambície tímu sú však jednoznačné, postúpiť zo základnej skupiny. A po víťazstve bude podľa trénera tlak, aby sa dostali medzi najlepšiu šestnástku, ešte väčší. 

„Proti Poľsku nebol dôležitý len výsledok, ale aj to, že sme odohrali kvalitný zápas. Išli sme doňho pokorne, víťazstvo nám vlialo energiu do žíl. Dnes si to užijeme, od zajtra sa pripravujeme na ďalšie zápasy,“ dodal. 

V základnej skupine ešte Slováci hrajú proti Švédsku a Španielsku.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Slovákov vyrušil požiarny poplach. Nebolo to príjemné, tvrdí Tarkovič