Sklamaný Bero v noci nespal. Možno sa však ešte dostane na EURO

Ivan Schranz.
Ivan Schranz. (Zdroj: TASR/Martin Baumann)
Juraj Berzedi|7. jún 2021 o 12:37

Aké má Tarkovič možnosti?

BRATISLAVA. Bol siedmy máj. V ligovom zápase s Teplicami pri behu zrazu pocítil bolesť v stehennom svale. A už v 20. minúte musel striedať.

Útočník českého Jablonca Ivan Schranz sa odvtedy liečil. Napokon sa dostal do nominácie slovenskej reprezentácie na EURO 2020.

V tréningovom kempe v rakúskom Windischgarstene spočiatku trénoval individuálne. Neskôr sa pripojil k tímu. Vyzeralo to, že sval je v poriadku.

Až prišiel prípravný zápas proti Rakúsku. A v tretej minúte si slovenský útočník sadol na trávu a chytil sa za stehenný sval, ktorý mal dôkladne zatejpovaný. Zle je, uvedomuje si slovenský útočník a zrejme aj tréner Štefan Tarkovič.

„Potrebujem vedieť rozsah zranenia, či ide o to, ktoré mal aj predtým. Keď budem mať informácie, budem vás informovať. Nenechám sa tlačiť časom,“ reagoval Tarkovič.

Natiahnutý sval? Týždeň je málo

Je sedem dní do prvého zápasu Slovenska na EURO proti Poľsku. Dať dohromady za týždeň natiahnutý sval, hoci len čiastočne, je veľmi zložité.

Regeneračné technológie sú na modernej úrovni a často dokážu divy. Svalové vlákna však potrebujú oddych, čo si všetci uvedomujú.

Marek Hamšík mal podobné ťažkosti s lýtkovým svalom. Prvýkrát ho trápil v začiatkoch svojho pôsobenia v Göteborgu, potom odohral niekoľko zápasov a ozval sa opäť.

Ivan Schranz sa možno pre zranenie nedostane na EURO 2020.
Ivan Schranz sa možno pre zranenie nedostane na EURO 2020. (Zdroj: TASR)

Na reprezentačnom sústredení trénoval individuálne. A dostal aj voľno v prípravnom zápase proti Rakúsku. Tréneri nechceli riskovať, že prídu o kľúčového hráča.

Možno si teraz vyčítajú, že mohli to isté urobiť aj so Schranzom. Nevedno. Mohlo sa stať, že by sa mu to isté prihodilo aj v tretej minúte zápasu proti Poľsku. A to by bolo horšie.

Zdravého Schranza tím potrebuje

Tréner by si v úvode hneď vyčerpal striedanie, musel by rýchlo meniť taktické zámery. A navyše by za Schranza nemohol povolať náhradníka. Teraz ešte môže.

„V hlave to mám premyslené, ale nie sme pod časovým tlakom, nemusím to vyriešiť hneď,“ vravel reprezentačný tréner po zápase s Rakúskom.

Pre samotného futbalistu je malá športová tragédia, keď sa zraní pár dní pred možným vrcholom kariéry. Tréneri sa však musia rozhodnúť. Aj po porade s doktormi.

Ani tí však nezaručia, že v ďalšom zápase na EURO proti Švédsku, ktorý je štyri dni po úvodnom súboji s Poliakmi, bude môcť nastúpiť. A už vôbec nedajú istotu, že sa zranenie neobnoví, čo je pri svalových ťažkostiach bežné.

Zdravého Schranza reprezentácia potrebuje. Najmä po sezóne v Jablonci, keď s 13 gólmi bol štvrtým najlepším kanonierom celej českej ligy.

V národnom tíme môže hrať v útoku i v krídelnom priestore. Ak tréneri rozhodnú, že so Schranzom nebudú riskovať, kto ho môže nahradiť?

Typologicky to môže byť Jirka

Z hráčov, ktorí boli na sústredení vo Windischgarstene je to dvojica Matúš Bero a Erik Jirka.

Kto môže nahradiť Ivana Schranza?

Matúš Bero – 40 %

Erik Jirka – 30 %

Samuel Mráz – 20 %

Niekto iný – 10 %    

„Pri výbere rozhodla hráčska typológia,“ opakoval Tarkovič po zverejnení nominácie.

Bero je skôr stredopoliarom, hoci dokáže zahrať aj v krídelnom priestore.

„V klube hrávam jedinú pozíciu a to je pozícia osmičky. Tam som stabilný,“ naznačil futbalista holandského Vitesse Arnhem.

Po vyradení z nominácie bol sklamaný a smutný. „Nespal som celú noc. V hlave som si prehrával, či som mohol urobiť niečo lepšie," doplnil.

Jirka je typologicky podobnejším hráčom ako Schranz. Je rýchlostný typ, ktorý je však skôr použiteľnejší v krídelnom priestore ako na hrote útoku.

Menej pravdepodobné je, že by tréner domoninoval Alberta Rusnáka, ktorý v reprezentácii hrával na krídle a v klube v strede zálohy.

„Je to podobná situácia ako u Bera. Rátam s ním na pozíciu ofenzívneho stredového hráča,“ priznal Tarkovič.

Ešte v prípravnom zápase proti Bulharsku sa zranil útočník Dávid Strelec. Z hráčov, ktorí boli pred kempom medzi náhradníkmi môže Tarkovič uvažovať nad Pavlom Šafrankom, Samuelom Mrázom či Ladislavom Almásim. Herne sa najviac na Schranza podobá Mráz.

Duda na hrot, miesto pre Bera

V aktuálnom výbere má okrem Schranza tréner Tarkovič k dispozícii dvoch klasických útočníkov. Michala Ďuriša a Róberta Boženíka.

Obom chýba väčšia zápasová prax. Ale obaja sú pre mužstvo cenní svojou tvrdou robotou. Ďuriš sa vďaka nej dostal aj do dvoch šancí proti Rakúsku, ale koncovku nezvládol.

Boženík už v reprezentácii ukázal svetlé momenty, ale v posledných dueloch nebol taký viditeľný. Je predpoklad, že na EURO bude hrať v útoku v základnej zostave Ondrej Duda.

Na pozícii ofenzívneho stredopoliara Tarkovič najviac počíta s Marekom Hamšíkom. Nahradiť ho môže v niektorých momentoch technický László Bénes.

Tým, že sa Duda posunie na hrot, môže v strede poľa ostať miesto pre Bera, ktorý je skôr silovým stredopoliarom, ktorý dokáže nabehať množstvo kilometrov.

A možno aj z ľudského hľadiska by si zaslúžil byť v tomto výbere.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Sklamaný Bero v noci nespal. Možno sa však ešte dostane na EURO