Jeden slovenský futbalista zvýšil za rok dvadsaťnásobne svoju hodnotu

Pavol Spál|7. jún 2021 o 10:00

Kto mal najlepšiu formu?

BRATISLAVA. Niektorým sa za rok zmenil úplne život, ich cena šla rapídne hore. Viacerí v kluboch žiarili, tešili sa z titulu, ďalší sa trápili.

Slovenskí futbalisti sa už o niekoľko dní opäť predstavia na majstrovstvách Európy. Prvý zápas ich čaká 14. júna v Petrohrade proti Poľsku. 

Akú klubovú sezónu majú za sebou?

Kto vyhral titul?

Marek Hamšík sa o to snažil márne jedenásť rokov. Priznal, že závidí. Milan Škriniar sa stal iba druhým slovenským futbalistom, ktorý vyhral Scudetto.

Slovenský stopér mal na talianskom titule zásadný podiel, bol základným pilierom tímu, jedným z kľúčových hráčov. 

Rodák zo Žiaru nad Hronom odohral tridsať zápasov, strelil tri extrémne dôležité góly. Vždy sa presadil po rohovom kope, z toho dvakrát hlavou.

Životnú sezónu má za sebou Jakub Hromada. S pražskou Slaviou vyhral titul bez jedinej prehry a tiež národný pohár. V Európskej lige sa dostali až do štvrťfinále.

Vladimír Weiss triumfoval so Slovanom v lige i v Slovenskom pohári. Majstrami Cypru v drese Omonie Nikózia sú obranca Tomáš Hubočan aj útočník Michal Ďuriš.

Róbert Mak oslavoval titul s Ferencvárosom Budapešť.

Kto bol najviac vyťažený?

Najviac zápasov (40) odohral dvadsaťšesťročný Martin Koscelník. Obranca či krídelník Liberca prežil najlepšiu sezónu v kariére, celkovo odohral 3244 minút.

Vyššiu minutáž mal iba Škriniar (3377), ktorý však odohral o jeden zápas menej. Škriniar musel viac ako mesiac vynechať, lebo ho pribrzdil Covid.

Tretí bol Martin Valjent. V drese RCD Mallorca odohral 33 zápasov (2965 minút), pomohol k postupu do španielskej ligy.

Ondrej Duda s Kolínom odohral navyše ešte dva zápasy baráže o udržanie sa v Bundeslige. Celkovo mal na konte 36 zápasov a 2827 minút.

Len na porovnanie s minulosťou. Martin Škrtel a Marek Hamšík bežne odohrali cez štyritisíc minút za sezónu. Hamšík mal v jednej sezóne aj 57 zápasov.

Kto bol najproduktívnejší?

Ivan Schranz bol s 13 gólmi tretím najlepším strelcom českej ligy. Celkovo dal vo všetkých súťažiach šestnásť gólov. A to mal smolu, že posledné tri zápasy českej ligy vynechal pre zranenie.

„Možno to súvisí s dôverou od trénerov, nabral som sebavedomie. Nikdy predtým som nemal také výrazne sezóny, to je pravda. Aj preto, že som nastupoval zvyčajne na krídle. Zmenil som post, byť v útoku je pre mňa vlastné. Prejavilo sa to aj na číslach,“ vysvetľoval Schranz.

Ondrej Duda (Kolín) a Juraj Kucka (Parma) strelili v elitných ligách po sedem gólov.

Iba osemnásťročný Tomáš Suslov (Groningen) vynikol spomedzi reprezentantov v počte gólových asistencii. V holandskej lige si ich pripísal päť.

Kto bol skokan roka?

Zmenil sa mu úplne život. Takto pred rokom nefiguroval Suslov ani v tíme do 21 rokov, v Groningene hrával za juniorku.

Sezónu už začal v prvom tíme, ihneď v prvom zápase skóroval. Prvú časť ročníka bol iba náhradník.

Od nového roka 2021 sa však prebojoval do základnej zostavy a v tíme patril medzi najproduktívnejších hráčov. Okrem dvoch gólov pridal aj päť gólových prihrávok.

„Som rád, že dostávam viac priestoru a pomáha mi to. Moja výkonnosť išla hore a aj každým zápasom sa zlepšujem,“ tvrdil Suslov.

Schranz sa vyšvihol medzi najväčšie esá českej ligy, v drese Jablonca strelil šestnásť gólov. Jakuba Hromadu v predošlých rokoch výrazne brzdili zranenia.

Od minulej jari sa rozohrával v Liberci, kde bol na hosťovaní. Do pražskej Slavie sa vrátil až v januári. V nabitom kádri sa uchytil, zvládol ťažké zápasy v Európskej lige.

Kto si najviac zvýšil cenu?

Tomáš Suslov počas sústredenia reprezentácie v Rakúsku robil akrobatické kúsky.
Tomáš Suslov počas sústredenia reprezentácie v Rakúsku robil akrobatické kúsky. (Zdroj: futbalsfz.sk , Autor: futbalsfz.sk )

Server transfermarkt odhadol, že cena Milana Škriniara sa oproti vlaňajšku zvýšila o desať miliónov eur.

Jeho aktuálna hodnota je šesťdesiat miliónov. „Kluby z Premier League bežne platia za obrancov viac ako v iných ligách v Európe. Keď Manchester City bude chcieť kúpiť Škriniara, zaplatí viac ako 50 miliónov eur,“ tvrdil Andrea Ramazzotti z denníka Corriere dello Sport.

Transfermarkt tvrdí, že extrémne vyskočil Tomáš Suslov. Kým vlani mal cenu 75-tisíc eur, dnes je to 1,6 milióna.

V skutočnosti bola jeho hodnota už vlani oveľa vyššia a dnes sa môže pohybovať okolo šesť miliónov eur.

Výrazne narástla cena Hromadu. Z 350 tisíc na jeden milión. Reálne je ešte vyššia.

Hodnota Schranza podľa rovnakého servera stúpla za rok z 500–tisíc eur na milión. Vypýtal si angažmán v Slavii Praha, jeho cena je ešte vyššia.

Kto odohral najmenej?

Najviac čelil kritike, že nehráva. Stanislav Lobotka odohral v tejto sezóne v drese SSC Neapol 23 zápasov, z toho iba päťkrát v základnej zostave.

Na konte mal 533 minút. Jeho minutáž v závere sezóny klesla na minimum.

„Nie je moc čo hodnotiť, viacmenej som nehrával. V zime som chcel situáciu riešiť zmenou klubu, tréner (Gattuso, už bývalý tréner SSC Neapol) s tým však nesúhlasil. Z toho som bol rozčarovaný ešte viac,“ vravel pre futbalsfz.sk Lobotka.

V národnom tíme sú však hráči, ktorí odohrali ešte menej.

Marek Hamšík patril vždy k najviac vyťaženým reprezentantom, v uplynulej sezóne to však bolo naopak.

Aj pre účasť na majstrovstvách Európy ukončil angažmán v Číne a hľadal si nový klub.

Na poslednú chvíľu sa rozohrával vo švédskom IFK Göteborg. Odohral šesť zápasov, na konte má celkovo 441 minút.

Krídelník Lukáš Haraslín nazbieral v drese Sassuolo v pätnástich zápasoch iba 407 minút, čo bolo z reprezentantov najmenej.

Róbert Boženík prvú časť sezóny vynechal pre zranenie. V drese Feyenoordu Rotterdam odohral šestnásť zápasov, na konte má 477 minút.

Marek Rodák (Fulham) odohral v Premier League iba prvý a posledný zápas.

Celkovo odchytal šesť zápasov (570 minút), Róbert Mak bol vo Ferencvárosi Budapešť tiež iba náhradníkom.

Mal na konte 829 a dal jeden gól. Denis Vavro odohral prvú časť za Lazio Rím (33 minút), druhú časť strávil v SD Huesca na hosťovaní. V španielskej lige odohral 11 zápasov (611 minút).

Minutáž v závere sezóne výrazne klesla aj Ďurišovi. Z posledných desiatich zápasoch odohral iba 26 minút.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Jeden slovenský futbalista zvýšil za rok dvadsaťnásobne svoju hodnotu