Tarkovič: Nie som v hlave Ďuriša, ale od útočníka sa čakajú čísla

Tréner Štefan Tarkovič v zápase Rakúsko - Slovensko v príprave na EURO 2020.
Tréner Štefan Tarkovič v zápase Rakúsko - Slovensko v príprave na EURO 2020. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|6. jún 2021 o 21:10

Čo bude s Ivanom Schranzom?

Do otváracieho zápasu slovenských futbalistov na EURO proti Poľsku je už len osem dní. Za toto obdobie musí tréner ŠTEFAN TARKOVIČ vyriešiť niekoľko otáznikov. Najvýraznejším je zranenie Ivana Schranza. „Nenechám sa tlačiť časom,“ priznal reprezentačný tréner na tlačovej konferencii.

 Ako hodnotíte generálku na EURO proti Rakúsku? 

Videli sme kvalitný zápas z oboch strán. Prvý polčas sme sa dostávali ťažšie do zápasu, ale teší ma spôsob hry v defenzíve, ktorým by sme sa chceli presadzovať na EURO. V druhom polčase nám vychádzal prechod do útoku, dokázali sme si vytvoriť toľko šancí ako súper, ktorý mal v poli prevahu. Zápas skončil remízou aj vďaka brankárovi Martinovi Dúbravkovi.

Aké sú najväčšie pozitíva zápasu? 

Už veľakrát som spomenul, že sa trápime v útočnej fáze hry. A som veľmi rád, že sme sa proti tak kvalitnému súperovi presadili vo finálnej fáze a mali toľko čistých gólových šancí. Teší ma, že sme zápas uhrali na nulu. Mali sme šťastie pri ich šanciach, to treba priznať, na druhej strane sme ho nemali pri našich gólových príležitostiach.

Čiernou škvrnou je zranenie Ivana Schranza. Aký je jeho stav? 

Nevyjadrím sa ešte k tomu, potrebujem mať správu od lekára.

V prípade negatívneho scenára, máte premyslené, kto by ho nahradil? 

V hlave to mám premyslené, ale nie sme pod časovým tlakom, nemusím to vyriešiť hneď.  Potrebujem vedieť rozsah zranenia, či ide o to, ktoré mal aj predtým. Keď budem mať informácie, budem vás informovať. Nenechám sa tlačiť časom.

Dve gólové šance nepremenil Michal Ďuriš. Je typ, ktorý to hodí rýchlo za hlavu, alebo ho to bude ešte hnevať? 

To je ťažká otázka. Nie som v jeho hlave. V pokoji si to rozoberieme, emócie po zápase sú rôzne. Som presvedčený, že ho to mrzí. Mal vyložené šance, od útočníka sa žiadajú čísla a góly. Keď si góly nechá na záverečný turnaj, budem len rád.

Do šancí sa dostávali aj krídelníci ako Róbert Mak či Lukáš Haraslín. Ako ste s nimi spokojný? 

Snažíme sa pracovať v týchto priestoroch na určitej spolupráci medzi jednotlivými formáciami, čiastočne to prináša úspech. Náznaky boli proti Bulharsku i Rakúsku. Nie je to ešte optimálne, ideálne, ale keď budeme trpezliví, hráči sa začnú zohrávať, nájdeme správny recept a šance, ktoré si pripravíme, budeme vedieť aj premeniť.

Ondrej Duda nastúpil na pozícii podhrotového hráča, v minulosti hrával často aj v útoku. Kde s ním viac počítate? 

Je na to veľmi ťažké odpovedať. Je dôležité, že proti takto kvalitnému súperovi sme si mohli skúsiť určité varianty. Som rád, že hral Ondrej Duda na tomto poste. A to či bude pomáhať tímu v pozícii deviatky alebo desiatky, bude závisieť od konkrétnej situácie. Je to o dohode medzi mnou a hráčom a stratégii na konkrétny zápas, aké úlohy si stanovíme.

Okrem Mareka Hamšíka, ktorého ste ešte nechali oddychovať, neboli na súpiske Denis Vavro a Róbert Boženík. Sú za tým nejaké zdravotné ťažkosti? 

Nie, povedal som to hráčom na taktickej príprave pred zápasom. Momentálny model EURO je postavený tak, že je 26 hráčov v kádri, ale na súpisku môžu ísť len 23. Takže traja hráči ostanú na tribúne a nebudú môcť zasiahnuť do zápasu. Nejednalo sa o nič iné, len o to, že sme použili iných hráčov. V budúcom zápase však môžu byť na lavičke alebo v základnej zostave.

Jakub Hromada odohral druhý zápas v reprezentácii vedľa Juraja Kucku. Ako vnímate ich spoluprácu? 

V strede poľa sme stavili na model, ktorý bol proti Rusku. Chcel som ich vidieť ako budú reagovať proti typologicky inému súperovi. Obaja zápas zvládli dobre. Išli dole nie z výkonnostného dôvodu, ale cítili mierne zdravotné ťažkosti.

Môže tento výkon stačiť na úvodného súpera na EURO, ktorým bude Poľsko? 

Vstup do zápasu nebol optimálny pohybovo, bolo to cítiť na Kuckovi, ťažšie sa rozbiehal. Boli tam hráči, ktorí neboli v tréningovom a zápasom tempe. Bolo to poznať. Postupne výkon z hľadiska prechodovej a útočnej fázy naberal na kvalite. Máme rezervy, na ktorých musíme popracovať, ale je sa od čoho odraziť. Je to výkon, na ktorom môžeme stavať.

Máte jasno v základnej zostave proti Poľsku? 

Som rád, že viacerí hráči sa svojimi výkonmi tlačia do zostavy. Dnes sme videli veľa dobrých výkonov aj tých, čo nenastúpili od začiatku. Mám v tom jasno, ale zostava sa ešte bude kryštalizovať.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Tarkovič: Nie som v hlave Ďuriša, ale od útočníka sa čakajú čísla