Slováci predviedli heroický výkon, Kanadu v predĺžení spasil Bedard

Connor Bedard sa teší po víťaznom góle do siete Slovenska na MS U20.
Connor Bedard sa teší po víťaznom góle do siete Slovenska na MS U20. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|3. jan 2023 o 03:28 (aktualizované 3. jan 2023 o 06:40)

Slovenskí hokejisti vyrobili nečakanú drámu.

MS v hokeji do 20 rokov 2023 - štvrťfinále

Slovensko - Kanada 3:4 pp (0:1, 2:2, 1:0 - 0:1)

Góly: 27. L. Nemec (Š. Nemec, Petrovský), 34. Bačo (Repčík, Nátny), 52. L. Nemec (Mešár, Groch) - 7. Bedard (Stankoven), 26. Guenther (Othmann, Bedard), 30. Ostapchuk (Dean), 66. Bedard

Rozhodovali: Iwert (Nem.), Šindel, - Klouček (obaja Česko), Waleski (USA). Vylúčení: 6:3 na 2 min., presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0

Diváci: 10.349

Slovensko: Gajan - Š. Nemec, Funtek, Štrbák, Nátny, Kmec, Groch, Bečár - Mešár, Petrovský, L. Nemec - Sýkora, Dvorský, Čiernik - Žlnka, Repčík, Mišiak - Šotek, Dej, Bačo - Štefančík

Kanada: Milic - Zellweger, Del Mastro, Clarke, Allan, Korchinski, Hinds, Matier - Guenther, Wright, Othmann - Bedard, Stankoven, Roy - Ostapchuk, Gaucher, Dean - Fantilli, Bankier, Schaefer

HALIFAX. Hokejisti Slovenska skončili svoju púť na MS hráčov do 20 rokov vo štvrťfinále a na turnaji obsadili konečné šieste miesto.

Nebola to však žiadna kanadská exhibícia, pri ktorej by Slováci robili iba neškodného sparingpartnera. Zverenci Ivana Feneša nielenže dlho vzdorovali, ale siahali na obrovskú senzáciu, hoci prehrávali 0:2 aj 1:3.

Až v 66. minúte rozhodol po skvelej individuálnej akcii Connor Bedard - 4:3 pp. Kanaďania sa v semifinále stretnú s USA, Švédi budú hrať s Českom.

Za najlepšieho hráča Slovenska v zápase vyhlásili Libora Nemca.

Do najlepšej trojice slovenského tímu sa dostali brankár Adam Gajan, obranca Pavol Funtek a útočník Adam Sýkora. Slováci neukončili čakanie na postup do semifinále MS U20, na ktorý čakajú od roku 2015.

VIDEO: Zostrih zápasu Slovensko - Kanada na MS v hokeji do 20 rokov 2023

Bedard na čele štatistických tabuliek

Domácich hnalo od úvodu dopredu vyše desaťtisíc fanúšikov v zaplnenom hľadisku Scotiabank Centre, ktorí prví raz jasali v siedmej minúte po góle najväčšej hviezdy turnaja Connora Bedarda.

Kto čakal, že bude po ňom nasledovať ďalší prídel gólov v slovenskej sieti, mýlil sa. Slováci odolávali vďaka obetavosti v defenzíve (množstvo zblokovaných striel) a opäť spoľahlivému Adamovi Gajanovi v bránke.

Občas aj pohrozili vpredu, ako napríklad Repčík vo vlastnom oslabení, ktorému v brejku nevyšlo bekhendové zakončenie.  

Slovenský hokejista Peter Repčík v šanci pred brankárom Thomasom Milicom.
Slovenský hokejista Peter Repčík v šanci pred brankárom Thomasom Milicom. (Autor: Puckfans/Andreas Robanser)

Druhý presný zásah pridala Kanada až v 26. minúte z presilovej hry. Guentherovi naň prihrával aj Bedard a vyšplhal sa na čelo štatistických tabuliek.

Stal sa najproduktívnejším hráčom aj strelcom Kanady v histórii MS hráčov do 20 rokov. Ani tento moment však neposlal slovenský tím do kolien.

V 27. minúte hrali Slováci prvú presilovku a už po troch sekundách tečoval strelu Šimona Nemca do siete jeho menovec Libor. 

VIDEO: Gól Libora Nemca v zápase proti Kanade na 1:2

Repčík ako skúsený mazák

Kanadská odpoveď bola rýchla. Trojica slovenských hokejistov prepadla v útočnom pásme a Ostapchuk prepálil Gajana.

V 34. minúte však ukázal prehľad Repčík - ako skúsený mazák potiahol puk až za súperovu bránku, položil si brániacich Kanaďanov a naservíroval puk pre Róberta Bača.

VIDEO: Gól Róberta Bača v zápase proti Kanade na 2:3

Hokejová dráma vrcholila v treťom dejstve. Kanada tlačila, skvelému Gajanovi dvakrát pomohla žrď, ale aj Slováci mali šance - v jednej neuspel Sýkora.

V 52. minúte prišiel šok. Filip Mešár po individuálnej akcii ponúkol gólovú tutovku Liborovi Nemcovi a ten neodmietol.  

VIDEO: Gól Libora Nemca v zápase proti Kanade na 3:3

Vyrovnávajúci gól paralyzoval Kanaďanov v hľadisku aj na ľade. Veľkú šancu mal Mišiak, na druhej strane vyťahoval jeden skvelý zákrok za druhým Gajan.

Bedardov víťazný slalom

V 60. minúte Šimon Nemec až príliš dôrazne čistil priestor pred Gajanom a za krosček na Bedarda dostal dvojminútový trest.

Slováci však bez ujmy prežili 34 sekúnd riadneho hracieho času a potom aj poldruha minúty v oslabení troch proti štyrom v predĺžení.

Rozhodnúť mohol Wright, no nastrelil žrď. Senzáciu mal na hokejke Petrovský po Mešárovom pase, ale netrafil dobre puk a brankár Milic ho schoval v lapačke.

A tak o postupe Kanaďanov rozhodol - kto iný - Connor Bedard. Po slalome medzi brániacimi hráčmi, za ktorý by sa nehanbili ani Shiffrinová s Vlhovou, prekonal Gajana.

VIDEO: Rozhodujúci gól zápasu v podaní Connora Bedarda

Na ľade a v hľadisku vypukla obrovská kanadská eufória, slovenskí hráči ostali bezmocne ležať na ľade, viacerí sa neubránili slzám.

Hlasy po zápase

/zdroj: hockeyslovakia.sk/

Ivan Feneš, tréner Slovenska U20: "Ťažko sa hľadajú slová. Som hrdý na chalanov, čo predviedli na ľade a ako reprezentovali Slovensko. Nesmierne ma to teší napriek tomu, že vo vnútri všetci plačeme a sme sklamaní z prehry. Pred zápasom sme si povedali, že ideme na papierovom lietadle až na Mars. Naša misia sa tesne pred pristátím skončila. To čo však chalani predviedli, si zaslúži absolutórium. Pre mňa sú víťazi zápasu. V našom tíme bola obrovská motivácia a odhodlanie. Ja som si zápas na striedačke užíval, bol asi najlepší v kariére."

Róbert Bačo, útočník Slovenska U20 a strelec druhého gólu: "Bolo to o emóciách. Neskutočný zápas v krásnej atmosfére. Veľmi si vážim, že Kanaďania prejavili rešpekt a zatlieskali nám za predvedený výkon. Bola to zo strany nášho tímu veľká šou. Za stavu 1:1 sme si povedali, že sa musíme upokojiť a byť dôrazní pred ich bránkou. s každým sa dá hrať, Kanaďania mali veľa šancí, ktoré nepremenili, ale nakoniec dali viac gólov a vyhrali."

Filip Mešár, útočník Slovenska U20: "Je to ťažká prehra, no som hrdý na chalanov, takú partiu som ešte nezažil. Nemáme sa za čo hanbiť. Pred turnajom sme sa oveľa viac zocelili, na striedačke i mimo ľadu to žilo. Škoda, že sme to nedotiahli do konca, ale každý z nás má kariéru pred sebou. Verím, že o pár rokov sa spolu stretneme a zaspomínane si na to, aké výkony sme na šampionáte podali."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slováci predviedli heroický výkon, Kanadu v predĺžení spasil Bedard