Nebaví ma ležať na pláži, radšej si pozriem futbal, tvrdí Slovák v Petrohrade

Fanúšikovia Slovenska Juraj Formanec, Mikuláš Čelko a Marián Póša.
Fanúšikovia Slovenska Juraj Formanec, Mikuláš Čelko a Marián Póša.
Juraj Berzedi, Ivan Mriška|13. jún 2021 o 07:00

S fanúšikmi cestoval aj Hamšíkov otec.

PETROHRAD. Tradičné pokriky prerušovali údery bubna. Keď slovenskí fanúšikovia prileteli špeciálnym charterom do Petrohradu, ľudia na letisku spozorneli.

Aj ruská reportérka s nadšením natáčala trojicu spievajúcich slovenských fanúšikov. Ešte predtým krátko vyspovedala Richarda Hamšíka, otca kapitána slovenskej reprezentácie.

Už v lietadle niektorí fanúšikovia spievali Macejka. Nálada bola výborná. Niet sa čomu čudovať. Slovenskí futbalisti si po piatich rokoch opäť zahrajú na EURO.

Z Petrohradu

píšu reportéri Sportnet.sk Juraj Berzedi a Ivan Mriška

A fanúšikovia pritom nechceli chýbať. Do Petrohradu leteli partie kamarátov, rodiny s deťmi i manželské páry.

„Mali sme ísť pred rokom na hokejový šampionát do Švajčiarska, ale pre covid ho zrušili. Tak sme prišli na futbalový turnaj do Petrohradu,“ vysvetľuje pán z Nových Zámkov.

Fanúšikovia Slovenska cestujú na zápasy EURO 2020 s FutbalTour.sk

Petrohrad autom? Letecky je to lacnejšie

Najviditeľnejšia i najhlučnejšia boli po prílete do Petrohradu skupinka troch slovenských fanúšikov, ktorí pravidelne cestujú na zápasy národného tímu.

„Pôvodné dejisko zápasu Dublin ma príliš nelákalo. Petrohrad som chcel dlho navštíviť. A teraz to spojím s futbalom,“ priznal Juraj Kormanec z Krásna nad Kysucou.

Na rúšku v lietadle má slovenský znak. V Petrohrade sa už prechádza s dresom Interu Miláno, s číslom 37, nad ktorým je sa vyníma priezvisko Škriniar.

„Najskôr sme zvažovali cestu autom. Odradili nás veľké obmedzenia. Napokon sme zistili, že cez športovú cestovnú kanceláriu to bude lacnejšie i pohodlnejšie,“ vraví Kormanec.

Na EURO 2016 vo Francúzsku bol na všetkých slovenských zápasoch. So synom. „Autom sme precestovali celú krajinu a bola to jedna z najkrajších dovoleniek,“ dodáva.

Tentoraz nechal syna doma. Aj manželku, ktorá ho podporuje v jeho koníčku. Už ho totiž spoznala ako veľkého fanúšika. A niekedy chodí na zápasy aj s ním.

Marián Póša, Mikuláš Čelko a Juraj Kormanec.
Marián Póša, Mikuláš Čelko a Juraj Kormanec.

Futbal spája východniarov i západniarov

Peniaze vložené do futbalových zájazdov neľutuje. „Človek si ich do hrobu nezoberie,“ usmieva sa rodák z Krásna nad Kysucou.

„Celý rok tvrdo pracujem a toto je jediná dovolenka, kde sa odreagujem. Nebaví ma ležať na pláži, radšej si pozriem futbal,“ vyhlásil Kormanec.

Futbal podľa neho spája ľudí a aj vďaka nemu si našiel veľa kamarátov po celom Slovensku. „Pri reprezentácii sa spojíme východniari i západniari,“ dodal.

V základnej skupine na EURO 2020 tipuje Slovákom tri remízy, ktoré by mohli stačiť na postup do osemfinále. Pondelňajšieho zápasu s Poľskom sa už nevie dočkať.

„Aj keď budeme v menšine, bude nás na tribúne počuť. Pôjdeme aj proti poľskej presile. Konflikty neočakávam, keď sa fanúšik správa slušne. Keď ktosi rýpe, tak si aj jednu zaslúži,“ usmeje sa.

„S anglickými ani waleskými fanúšikmi neboli žiadne ťažkosti. Jediné problémy robili Maďari. Konfliktom sa vyhýbam, povzbudzujem slušne. Nechcem robiť hanbu Slovensku,“ dodáva.

V hlave má gól Hamšíka proti Rusom

Cesta lietadlom z Bratislavy do Petrohradu trvala dve a pol hodiny. Dobrú náladu fanúšikom nepokazilo ani dlhšie vyčkávanie v lietadle po prílete či nečakané testovanie.

V Petrohrade sa jedna skupina vybrala do múzea Ermitáž, druhá časť si išla do centra vybaviť vstupenku na základe FAN ID, ktoré zároveň slúžilo ako víza do Ruska.

„Cez cestovnú kanceláriu som si vybavil zájazd a ubytovanie. Vstupenku som si kúpil sám. Najskôr som chcel ísť na vlastnú päsť, ale kamaráti ma prehovorili, aby som šiel s nimi,“ prezradil Mikuláš Čelko.

Tiež je obrovským fanúšikom slovenského futbalu. Pred piatimi rokmi videl naživo na EURO víťazstvo slovenských futbalistov v Lille proti Rusku 2:1.

„Stále mám v hlave gól Mareka Hamšíka. Bol to zážitok, ktorý si zapamätám do konca života. Bol som aj vo Wembley, keď sme hrali s Anglickom. Jediné, čo ma mrzí, že som nebol v Poľsku, keď sme postúpili na MS do Juhoafrickej republiky,“ dopĺňa.

Praje Lewandowskému aj Slovensku

Pondelňajší zápas proti Poľsku má preňho špeciálny význam. Aj vďaka Robertovi Lewandowskému, ktorý hráva za Bayern Mníchov. Nemecký klube je jeho srdcovka.

„Je to bod B, ktorý ma láka na tomto výjazde. Ale budem drukovať Slovensku. Som Slovák,“ zdôrazňuje 38-ročný Čelko.

Futbal je mu blízky, šestnásť rokov ho hrával. Väčšinu kariéry pôsobil v FK Sitno Banská Štiavnica. Aj preto mu nie je ľúto ani eura, ktoré vynaloží na reprezentačné zápasy.

S Poľskom tipuje remízu 1:1. Góly vraj strelia Lewandowski a Ondrej Duda. Jeho obľúbencom v reprezentácii je však brankár Martin Dúbravka.

Aj jeho výkon bude nesmierne dôležitý, aby Slováci uspeli. A fanúšikovia sa mohli s radosťou vrátiť domov. „Neprekáža mi, že pôjdem aj do karantény,“ dodal Čelko.

Do Petrohradu si neprišli šetriť hlasivky

S tým nemá problém aj ďalší slovenský fanúšik. Na športových akciách ho spoznáte podľa veľkého bubna. Vďaka nemu sa snaží vždy rozpumpovať atmosféru.

„Aj v Petrohrade chceme podporiť slovenských futbalistov. Aby bolo na štadióne cítiť, že stojíme za nimi,“ reagoval Marián Póša, zakladateľ občianskeho združenia Fandíme Slovensku.

Je pozitívny typ človeka. A snaží sa tým nainfikovať aj ľudí vôkol neho. Keď číta hejtovanie na sociálnych sieťach, vždy ho to zamrzí.

„Negatívnou cestou nikoho v živote neposunieme, ani športovca, ani obyčajného človeka. Verím, že keď športovca ľudia chvália, dokáže sa vypnúť k lepším výkonom,“ vraví Póša.

Z reprezentačného výberu má troch obľúbencov: Milana Škriniara, Mareka Hamšíka a Martina Dúbravku.

„Mám však taký pocit, že na EURO strelí gól aj Vladko Weiss. Ako striedajú žolík,“ tvrdí Póša.

Aj s ďalšími fanúšikmi bude Slovákom pomáhať najmä hlasivkami. „Tie sme do Petrohradu rozhodne neprišli šetriť,“ vyhlásil. Prvýkrát to môžu ukázať už v pondelok proti Poľsku.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Nebaví ma ležať na pláži, radšej si pozriem futbal, tvrdí Slovák v Petrohrade