Slovákov čaká príprava na EURO. Tarkovič dá hráčom poslednú šancu

Štefan Tarkovič.
Štefan Tarkovič. (Autor: TASR)
TASR|31. máj 2021 o 18:40

Po zápase s Bulharskom tréner uzavrie nomináciu na EURO 2020.

WINDISCHGARSTEN. Slovenskí futbalisti odohrajú utorňajší prípravný duel s Bulharskom v Riede (18.00) v značne pozmenenej zostave. Ako kapitán ich povedie obranca Herthy Berlín Peter Pekarík, ktorý nastúpi na jubilejný stý duel v reprezentačnom drese.

Tréner Štefan Tarkovič má v pláne skúšať viacerých hráčov, ktorí bojujú o záverečnú 26-člennú nomináciu na EURO 2020.

Práve deň po zápase s Bulharskom oznámi slovenský realizačný tím definitívne zloženie výberu na záverečný turnaj ME.

Bez Hamšíka, Kucku či Schranza

"Bulharsko má od januára nového trénera Petrova. Snaží sa mužstvo prebudovať. Má šesť nových hráčov, z tohto pohľadu to bude menej čitateľné. Skúša nové varianty. Majú ešte zápasy s Ruskom a Francúzskom, dobre ich preveríme aj my.

Verím, že zápas bude dôležitý pre nich aj pre nás a hoci zranenia patria k futbalu, som presvedčený, že sa nič nestane. A zápas nám ukáže čo má. Verím, že to bude dobrá previerka," povedal Tarkovič na pondelkovej predzápasovej tlačovej konferencii v tréningovom kempe SR vo Windischgarstene.

Matúš Bero.
Matúš Bero. (Autor: TASR)

Hrať určite nebude kvarteto Marek Hamšík, Juraj Kucka, Martin Koscelník a Ivan Schranz, ktoré stále trénuje individuálne.

"Nastúpime určite v značne pozmenenej zostave. Chceme dať príležitosť hráčom, ktorí šancu nemali a v tomto roku bolo aj ťažké, aby ju mali. Všetky zápasy okrem Bulharska a Rakúska sú ostré, buď kvalifikačné, alebo na ME. Možností odskúšať si hráčov nie je veľa. Hráči, ktorí bojujú o účasť v nominácii dostanú patričný priestor.

Spomenutá štvorica nenastúpi. Nie sú to zásadné zmeny, pripravujú sa individuálne. Spoločný tréning nemajú s družstvom. Som o všetkých štyroch presvedčený, že sa dajú do poriadku a budú môcť byť v nominácii."

Pekarík odohrá 100. zápas v reprezentácii

Tarkovič síce základnú zostavu neprezradil, no oznámil meno kapitána v súboji s Bulharmi.

"Nie som zástancom, aby sa tím dozvedel informácie z tlačoviek. Ale vzhľadom k tomu, že Peter zajtra odohrá stý zápas, tak bude kapitánom. To je z mojej strany maximálna možná miera, ako mu ako tréner môžem vyjadriť to, ako si jeho prístup k reprezentácii vážim. Bodaj by sme mali takýchto hráčov viacej."

Tridsaťštyriročný zadák Herthy si zahral už na dvoch finálových turnajoch, na MS 2010 v JAR i EURO 2016 vo Francúzsku postúpil so spoluhráčmi do osemfinále.

"Teším sa, sme skoro kompletní a atmosféra je skvelá. Užívam si to tu od prvého dňa. Na zajtrajší zápas s Bulharskom sa všetci tešíme. Je niečo iné trénovať a niečo iné hrať zápasy.

Čaká nás súper, ktorý tiež skladá mužstvo. Je tam veľa nových hráčov a nový tréner. Určite nás čaká ťažká previerka. Šetriť sa nemôžeme, každý bojuje o konečnú nomináciu na EURO. Poviem za celú kabínu, nik sa šetriť na ihrisku nebude," povedal Pekarík, pre ktorého bude mať duel špeciálny náboj.

"Pokiaľ nastúpim a dosiahnem tú métu, bude to niečo absolútne špeciálne a emotívne. Každý reprezentačný zápas prežívam intenzívne, reprezentačný dres je najvyššou métou. Takéto číslo dosiahnuť nie je jednoduché. Debutoval som v roku 2006 v Spojených arabských emirátoch a bolo to krásnych 15 rokov. Na každý jeden zápas mám pekné spomienky."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Slovákov čaká príprava na EURO. Tarkovič dá hráčom poslednú šancu