Slovenky čaká veľký favorit. Musíme spraviť betón, tvrdí tréner

Slovenská hádzanárka Klaudia Michnová v prípravnom zápase proti Japonsku.
Slovenská hádzanárka Klaudia Michnová v prípravnom zápase proti Japonsku. (Autor: SITA)
Sportnet|5. jún 2015 o 09:21

Slovenské hádzanárky štartovali na majstrovstvách sveta naposledy pred dvadsiatimi rokmi. Ak chcú byť medzi elitou znova, musia v baráži vyradiť Španielsko.

BRATISLAVA. Slovenské hádzanárky čaká v nedeľu v Las Palmas prvý diel baráže o postup na tohtoročné majstrovstvá sveta proti domácemu Španielsku.

Zverenky trénera Dušana Poloza chcú na pôde vysokého favorita uhrať prijateľný výsledok, ktorý by im pred budúcotýždňovou odvetou v Šali dával šance na postup na decembrový šampionát v Dánsku.

Španielky sú aktuálne vicemajsterky Európy. "Bude to jeden z najťažších dvojzápasov, aké kedy Slovensko hralo," zdôraznil kouč Poloz.

"Španielky sú veľmi silné, pôsobia v kvalitných tímoch. My také hráčky nemáme, ale budeme sa spoliehať na kolektívny duch. Nehovorím, že to bude na favorita stačiť, iba môžem sľúbiť, že dievčatá do toho pôjdu naplno," doplnil.

Výhry v príprave

Slovenky si pripísali dve cenné víťazstvá v prípravných zápasoch - doma nad Japonskom 28:23 a v Česku 22:21.

"Dievčatá ma výkonmi potešili. Na tréningoch sme sa zamerali na hru v presilovkách i v oslabení, v prípravných zápasoch sme skúšali hru bez brankárky i niektoré ďalšie novinky a oprášili sme herné systémy, na ktorých s dievčatami pracujeme prakticky už dve sezóny," priblížil Poloz, ktorý vlani priviedol tím na ME k 12. miestu.

Španielky patria už dlhšie medzi svetovú elitu, okrem striebornej pozície na ME 2014 skončili tretie na OH 2012 i MS 2011. V ich nominácii na duely so Slovenskom figuruje až sedem hráčok z francúzskej ligy, ktorá je považovaná za najsilnejšiu na svete.

Betón v obrane

"Je to jeden z najkvalitnejších súperov, akého sme mohli dostať. Ťažšie už by boli iba majsterky Európy Nórky. Španielky majú všetko a keď im to dovolíme, môžu nám dať aj 40 gólov. Bude to teda predovšetkým o obrane, musíme z nej urobiť betón," tvrdí Poloz.

Tréner si želá, aby o týždeň v odvete v Šali (14. júna) ešte bolo o čo hrať. "Nechceme ísť do odvety s tým, že už je o postupujúcom rozhodnuté. Dáme do toho všetko a dúfam, že uhráme prijateľný výsledok," verí kouč.

"Som optimistka, po majstrovstvách Európy si už viac veríme, že dokážeme niečo uhrať," hovorí jedna z opôr slovenského tímu Lýdia Jakubisová.

Slovenky naposledy štartovali na MS ešte v roku 1995 v Rakúsku a Maďarsku, kde obsadili 12. miesto.

Nevidí strach a neistotu

Tréner Poloz v piatok zúžil nomináciu, z ktorej vyradil štvoricu hráčok - Alžbetu Rechtorisovú, Dianu Tomášechovú, Silviu Szücsovú a Simonu Szarkovú.

"Možno je absencia Szarkovej prekvapujúca, naše rozhodnutie nebolo o výkonnosti, ale o kreativite nášho tímu. Tým, že sa do družstva vrátila Marianna Rebičová, tak sa nám otvárajú ďalšie možnosti. Je potešujúce, že si môžeme vyberať z toľkých spojok," poznamenal kouč, ktorý po piatkovom predpoludňajšom tréningu v Piešťanoch k nálade v družstve dodal.

"Vlani vyžaroval z dievčat strach a neistota, teraz to u nich nevidím. Myslím si, že v tomto smere nastal posun. Na zápas sa tešia a idú sa pobiť o výzvu v podobe postupu na majstrovstvá sveta," uviedol

Nominácia Slovenska

Brankárky: Žaneta Tóthová (Stella Saint-Maur/Fr.), Lucia Gubiková (Iuventa Michalovce), Adriana Medveďová (Bemaco Prešov)

Pivotky: Andrea Czanik (DJK/MJC Trier/Nem.), Dominika Horňáková (Iuventa Michalovce), Eva Minárčiková (DHC Sokol Poruba/ČR)

Krídelníčky: Lýdia Jakubisová (Thüringer HC/Nem.), Lucia Súkenníková (DHK Baník Most/ČR), Réka Bíziková (HK Slovan Duslo Šaľa)

Spojky: Katarína Dubajová (MKS Olimpia-Beskid Nowy Sacz/Poľ.), Martina Školková (Cercle Dijon Bourgogne/Fr.), Petra Beňušková (Stella Saint-Maur/Fr.), Monika Rajnohová (DHC Slavia Praha/ČR), Tetyana Trehubová, Marianna Rebičová (obe Iuventa Michalovce), Klaudia Michnová (HK Slávia Partizánske)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Slovenky čaká veľký favorit. Musíme spraviť betón, tvrdí tréner