Slovák, pehavý Belgičan, alebo jeho krajan. Kto dal geniálnejší gól?

Marek Hamšík bol najväčšou hviezdou Neapola v zápase proti Besiktasu Istanbul.
Marek Hamšík bol najväčšou hviezdou Neapola v zápase proti Besiktasu Istanbul. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|2. nov 2016 o 02:27

Hrdinom Manchestru City proti Barcelone bol Kevin De Bruyne.

BRATISLAVA. Chlapčenská tvár a pehy. Vyzerá ako dvojča britského princa Harryho. Dvadsaťpäťročný Belgičan Kevin De Bruyne v službách Manchestru City hovorí aj po nemecky, francúzsky, anglicky či holandsky.

Jeho matka je Angličanka, narodila sa v Burundi. Chvíľku sa preto špekulovalo, že by mohol hrať za Anglicko. „Matka má síce mentalitu Angličanky, ale ja som Belgičan,“ vysvetľoval De Bruyne.

Práve on bol hlavným hrdinom najväčšieho utorkového hitu základnej fázy Ligy majstrov. Dal víťazný gól a na treťom sa podieľal kľúčovou prihrávkou. Aj preto Manchester City zdolal Barcelonu 3:1.

„De Bruyne nemá slabinu. Môže nastúpiť ako útočník a rovnako je užitočný ako špilmacher. Zakončuje oboma nohami,“ vyhlásil Lee Dixon, legenda Arsenalu a televízny komentátor.

De Bruyne premenil priamy kop excelentným spôsobom. Vyslal rotujúcu strelu v štýle Cristiana Ronalda, na ktorú brankár Barcelony Marc-Andre ter Stegen nestihol zareagovať, hoci išla do miest, kde na loptu čakal.

Musel ho mať

„Miluje tréning a je veľmi pokojný. Vždy, keď prihráva, robí správne rozhodnutie. Máme obrovské šťastie, že je s nami. Je jedným z najlepších hráčov, ktorých som trénoval,“ vravel tréner Manchestru City Pep Guardiola.

A to predtým viedol najväčšie esá Barcelony a Bayernu Mníchov.

„Toho chlapca musím mať,“ vyhlásil jeden z najbohatších Rusov a majiteľ Chelsea Roman Abramovič v roku 2012. Za Belgičana zaplatil Genku viac ako osem miliónov eur.

V Londýne sa však De Bruyne pod koučom José Mourinhom nepresadil.

„Bol ako rozrušené dieťa, ktoré mi s plačom klope na dvere, že chce odísť. Nemal povahu na to, aby bojoval o miesto. Netrénoval dobre. Prejavilo sa to na jeho pracovnej morálke,“ tvrdil Mourinho.

Jeho výroky De Bruyna vyburcovali. A následne žiaril vo Wolfsburgu. „Ak by som stál viac peňazí, isto by som dostal v Chelsea viac šancí,“ odkazoval Belgičan.

Toľko peňazí nikdy nedali

V predminulej sezóne ho vyhlásili za najlepšieho hráča bundesligy. Belgičanov prestup v lete minulého roka však šokoval.

Manchester City zaňho zaplatil zhruba 74 miliónov eur. Toľko peňazí bohatí šejkovia dovtedy nikdy za posilu nedali.

Ofenzívny stredopoliar podpísal zmluvu do roku 2021 s týždenným platom 300–tisíc libier, čo je zhruba štyrikrát viac, ako mal predtým vo Wolfsburgu.

„Kevina sme priviezli, aby nám pomohol vyhrať Ligu majstrov a Premier League,“ vravel vtedajší tréner City Manuel Pellegrini.

„Po príchode do City som vedel, že na mňa bude vyvíjaný veľký tlak. Taký, ktorý zažije iba zopár hráčov. A, samozrejme, že budú všetci hovoriť o peniazoch. Koľko za mňa investovali, koľko zarábam,“ priznal Belgičan.

Vlani dal sedemnásť gólov, na ďalších šestnásť prihral. A v tomto ročníku pod Guardiolom odštartoval tiež znamenite.

Dal dva góly, na päť prihral a v britských médiách mu vypočítali, že mal tiež zásadný podiel na ďalších desiatich góloch.

Ako na kolotoči

„Pripadal som si ako na kolotoči. Lopta šla z nohy na nohu, museli sme byť stále v pohybe a ja som si občas vravel - kam mám vlastne bežať? Ale sadlo si to rýchlo. A bude to fungovať,“ reagoval De Bruyne na metódy Guardiolu.

Keď De Bruyne skóroval, Guardiola sa na rozdiel od ostatných členov tímu búrlivo neradoval.

Len tak bez emócii zostal sedieť na lavičke. Zrejme z úcty k Barcelone, kde vyrastal a prežil najväčšie úspechy.

„Neskutočné. Dominovali sme proti Barcelone," žasol İlkay Gündogan. Práve on dvakrát skóroval. Keď si však porovnáme obe zostavy, až také prekvapenie to nie je.

Barcelona má síce lepší útok, ale v obrane ani v strede poľa väčšiu kvalitu ako City nemá.

Hlavne v defenzíve pri zranení viacerých kľúčových hráčov pôsobí súčasná Barcelona neisto a rozhárane. V strede poľa citeľne chýbajú myšlienky kreatívneho Iniestu.

Krásny gól strelil aj Meunier:

„Nemôžeme robiť toľko chýb. Ani naši hráči však nie sú stroje, ktoré ovládate stlačením gombíka,“ tvrdil podľa sport.es tréner Barcelony Luis Enrique.

Hamšík zachránil Neapol

Hrdinom Neapola bol Marek Hamšík, ktorý strelil vyrovnávajúci gól na pôde Besiktasu Istanbul. Búchal sa rukou do hrude, od radosti bol v tranze.

Vystrelil spoza šestnástky. Pohotovo. Ľavačkou. Pritom je pravák. Pre Slováka to však nie je problém. Neapol remizoval 1:1.

V tejto sezóne dal Hamšík štyri góly, z toho dva v Lige majstrov. Celkovo strelil v najprestížnejšej klubovej súťaži sveta už štyri góly. V tejto bilancii je zo Slovákov lepší iba Vladimír Labant.

„Sme trochu smutní, pretože cítime, že sme tento zápas mali vyhrať. Na konci skupinovej fázy to však možno bude pre nás zlatý bod," cituje Hamšíka web Európskej futbalovej únie (UEFA).

Do vyraďovacej fázy si už v utorok miestenku zabezpečili Paríž St. Germain, Arsenal Londýn, Atlético Madrid a Bayern Mníchov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Slovák, pehavý Belgičan, alebo jeho krajan. Kto dal geniálnejší gól?