Slovák bol najlepším strelcom celej NHL iba raz. Stačilo mu 34 gólov

Peter Bondra (v strede) s Mariánom Gáboríkom (vľavo) a Mariánom Hossom.
Peter Bondra (v strede) s Mariánom Gáboríkom (vľavo) a Mariánom Hossom. (Autor: TASR)
Sportnet|24. okt 2016 o 18:31

Slovák nebol medzi najlepšími strelcami NHL už štyri roky.

BRATISLAVA. Kedysi to bola silná stránka slovenských hokejistov. Strieľanie gólov. V NHL patrili dlhodobo medzi najlepších kanonierov.

V posledných rokoch sa však z popredných priečok streleckých tabuliek prepadávajú čoraz nižšie. Teraz tento trend narušil Richard Pánik.

Slovák a najlepší strelec celej NHL, hoci len po úvodných zápasoch novej sezóny. To tu dlho nebolo.

Útočník Chicaga strelil v šiestich zápasoch rovnaký počet gólov a všetky hviezdy najlepšej hokejovej ligy sveta sú až za ním.

Pre slovenský hokej, ktorý je v poslednom období zvyknutý na oveľa horšie čísla, je to nečakaná zmena.

Naposledy Gáborík

V minulej sezóne bol najlepším slovenským strelcom v NHL Tomáš Tatar z Detroitu. Dal 21 gólov a medzi strelcami skončil na 82. mieste.

Rok predtým bol zo Slovákov takisto najlepší Tatar, za 29 gólov mu patrila 19. priečka.

Medzi najlepšími desiatimi kanoniermi NHL bol slovenský hokejista naposledy v sezóne 2011/12. Marián Gáborík vtedy strelil 41 gólov a v lige skončil tretí.

Slovenskí kanonieri predtým patrili dlhodobo k najlepším v NHL. Za sedemnásť sezón (roky 1995 až 2012) chýbali v Top 10 najlepších strelcov iba trikrát. V štrnástich sezónach patrili do najlepšej desiatky.

Piati Slováci v Top 10

Jediným Slovákom, ktorý vyhral streleckú tabuľku NHL, je Peter Bondra. V drese Washingtonu sa mu to podarilo v roku 1995. V sezóne, ktorá bola skrátená pre výluku, dal 34 gólov v 48 zápasoch.

O tri roky neskôr dal Bondra 52 gólov – rovnako ako Teemu Selänne. Potreboval však na to o tri zápasy viac ako Fín a historické tabuľky ligy ho evidujú na druhej priečke.

Slovenskí hokejisti majú v novodobej histórii celkovo osemnásť umiestnení v Top 10 najlepších strelcov NHL.

Najčastejšie bol v elitnej spoločnosti Bondra – šesťkrát. Za ním nasledujú Marián Hossa (štyrikrát v Top 10), Marián Gáborík, Žigmund Pálffy (po trikrát) a Miroslav Šatan (dvakrát).

Ešte úspešnejší bol slovenský rodák s kanadským pasom Stan Mikita. V Top 10 najlepších kanonierov bol celkovo osemkrát, z toho štyrikrát skončil druhý.

Najvydarenejšie obdobie zažili Slováci v sezónach 2001/02 a 2002/03 – v oboch dali až šiesti hráči tridsať a viac gólov. Všetci sa zmestili do Top 30 najlepších strelcov NHL.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Slovák bol najlepším strelcom celej NHL iba raz. Stačilo mu 34 gólov