Slováci nastúpia proti Bielorusku. Neporazili ich od apríla 2013

Slovenskí hokejisti prehrali proti Bielorusku posledné štyri zápasy.
Slovenskí hokejisti prehrali proti Bielorusku posledné štyri zápasy. (Autor: Ilustračné - TASR)
SITA|15. apr 2015 o 11:32

Musíme sa vrátiť k tomu hokejovému, čo sme predvádzali v prvom stretnutí s Čechmi. V druhom sme veľa faulovali, psychicky sme to nezvládli. Zápasu chýbala herná kvalita, povedal tréner Slovenska.

POPRAD. Dva prípravné zápasy proti tímu Bieloruska obohatia v najbližších troch dňoch prípravu slovenských hokejistov na blížiaci sa vrchol sezóny - majstrovstvá sveta v Česku (1.- 17. 5.).

Prvý odohrajú už vo štvrtok od 17.00 h v košickej Steel aréne.

"Duely proti Bielorusku budú také dôležité ako aj štyri predtým v príprave na MS. Oproti súbojom s Českom nebudeme mať v tíme veľa nových hráčov. Zrejme len obrancov Ďalogu a Mikuša," informoval tréner Vladimír Vůjtek.

Prečítajte si tiež:

K reprezentantom by sa mal v stredu pripojiť útočník Banskej Bystrice Tomáš Surový. Do štvrtkového zápasu však ešte zrejme nezasiahne.

Budú čakať na chyby

Vůjtek si želá, aby jeho mužstvo podalo proti Bielorusom lepší výkon ako v druhom súboji proti Čechom. Slováci vtedy prehrali 1:3.

"Musíme sa vrátiť k tomu hokejovému, čo sme predvádzali v prvom stretnutí s Čechmi. V druhom sme veľa faulovali, psychicky sme to nezvládli. Zápasu chýbala herná kvalita," konštatoval.

Útočník Patrik Lušňák odohral uplynulú sezónu v bieloruskom tíme Junosť Minsk. Obsadil druhé miesto v domácej najvyššej súťaži.

lusnakpatrik.jpg

Patrik Lušňák strelil v prípravnom zápase proti Česku gól. A skúsenosti má aj s bieloruským hokejom. FOTO - TASR.

"Veľa hráčov súpera poznám, lebo som proti nim nastupoval. Tuším, čo by mohli v súboji s nami hrať," rozhovoril sa.

"Budú dobre korčuľovať, nahadzovať puky a šliapať za nimi. V útoku nebudú zbytočne vymýšľať. A tiež budú čakať na naše chyby a z toho chcieť profitovať."

Na najväčšom a najmenšom klzisku

Stretnutia sa odohrajú na dvoch rozdielnych klziskách - v Košiciach na najväčšom a v Poprade na najmenšom spomedzi extraligových na Slovensku.

"V Košiciach si budeme môcť dovoliť niečo urobiť aj kombinačne, zatiaľ čo v Poprade nie. Tam je malé stredné pásmo. Chce to jednu prihrávku do útočnej tretiny a snažiť sa strieľať a dorážať puky," zamýšľa sa Lušňák.

Vo štvrtok podľa všetkého nastúpi v bránke slovenského výberu Július Hudáček. V minulosti na východe zažil tri majstrovské sezóny.

"V Steel aréne si zachytám vždy rád. Darilo sa mi tam počas košického pôsobenia a aj s reprezentáciou. Pevne verím, že to tak bude aj vo štvrtok," uviedol na pondelkovom zraze reprezentantov vo Vysokých Tatrách.

Nominácia SR na duely proti Bielorusku:

Brankári:

Július Hudáček (Örebro HK, Švéd.), Branislav Konrád (Dukla Trenčín), Ján Laco (Barys Astana, Rus./KHL), Denis Godla (Slovan Bratislava)

Obrancovia:

Ivan Baranka, Michal Sersen (obaja Slovan Bratislava), Peter Čerešňák (HC Vítkovice Steel, ČR), Marek Ďaloga, Juraj Mikuš (obaja Sparta Praha, ČR), Dominik Graňák (Fribourg Gottéron, Švaj.), Christián Jaroš (Lulea HF, Švéd.), Milan Jurčina (Dinamo Riga, Lot./KHL), Peter Podhradský (Lada Togliatti, Rus./KHL), Ivan Švarný (Dinamo Minsk, Biel./KHL)

Útočníci:

Milan Bartovič (Slovan Bratislava), Mário Bližňák (HC Škoda Plzeň, ČR), Peter Cehlárik (Lulea HF, Švéd.), Rastislav Dej (HK Mountfield Hradec Králové, ČR), Marcel Haščák (Amur Chabarovsk, Rus./KHL), Libor Hudáček (Slovan Bratislava), Martin Réway (Sparta Praha, ČR), Patrik Lušňák (Junosť Minsk, Biel.), Tomáš Marcinko (HC ČSOB Pardubice, ČR), Michel Miklík (Amur Chabarovsk, Rus./KHL), Ladislav Nagy (Slovan Bratislava), Ján Sýkora (HC Škoda Plzeň), Andrej Šťastný (Slovan Bratislava), Radoslav Tybor (HC ČSOB Pardubice, ČR), Michael Vandas (HC Vítkovice Steel, ČR), Marek Viedenský (HKP Hämeenlinna, Fín.), Tomáš Surový (Banská Bystrica)

Nevyhrali od apríla 2013

Slovenskí hokejisti nezvíťazili nad bieloruskými od 12. apríla 2013. Odvtedy štyrikrát prehrali. Naposledy vlani pred Vianocami na turnaji Arosa Challenge vo Švajčiarsku - 1:2.

Bielorusi v príprave na MS 2015 pred štyrmi dňami podľahli Dánsku hladko 1:6.

"Výsledok je sklamaním, ale mužstvo je vo vývoji. Aspoň môžete vidieť, koľko práce nás ešte čaká do začiatku majstrovstiev sveta," uviedol kanadský tréner bieloruského tímu David Lewis.

Na Slovensku ešte nebude môcť počítať s brankárom CSKA Moskva Kevinom Lalandom. "Po skončení klubovej sezóny odišiel na týždeň do Kanady. K tímu sa pripojí až po zápasoch na Slovensku."

Dvanásť hráčov z KHL

Tradične najviac hráčov v reprezentačnom družstve pochádza z jediného bieloruského tímu v KHL Dinama Minsk - až dvanásť. Osem hokejistov prišlo z najvyššej bieloruskej súťaže.

Medzi najznámejšie mená Bielorusov patria obrancovia Dmitrij Korobov (Atlant Mytišči) a Nikolaj Stasenko (Severstaľ Čerepovec), útočníci Andrej Kosticyn (HK Soči), Sergej Demagin (Torpedo Nižnij Novgorod), Alexej Kaľužnyj (Dinamo Minsk) alebo Jevgenij Kovyršin (Severstaľ Čerepovec).

Aktuálna bilancia zo vzájomných stretnutí Slovenska a Bieloruska je pozitívna pre Slovákov - dvadsaťpäť zápasov, štrnásť víťazstiev, jedna remíza, desať prehier a skóre: 66:41.

Nominácia Bieloruska na zápasy proti SR:

Brankári:

Igor Brikun (HK Gomeľ), Stepan Goriačevskich (Jugra Chanty-Mansijsk/KHL), Dmitrij Milčakov (Dinamo Minsk/KHL), Michail Karnauchov (Dinamo Molodečno)

Obrancovia:

Jevgenij Lisovec, Iľja Kaznadej, Iľja Šinkevič, Oleg Goroško (všetci Dinamo Minsk/KHL), Nikolaj Stasenko (Severstal Čerepovec/KHL), Dmitrij Korobov (Atlant Mytišči/KHL), Andrej Karev, Ivan Usenko (obaja Šachtar Soligorsk), Michail Choromando, Nikita Ustinenko (obaja HK Gomeľ)

Útočníci:

Jevgenij Kovyršin (Severstal Čerepovec/KHL), Alexander Kitarov, Artur Gavrus, Sergej Drozd, Pavel Razvadovskij, Alexej Kaľužnyj, Arťom Demkov, Alexander Pavlovič (všetci Dinamo Minsk/KHL), Andrej Kolosov (HK Gomeľ), Andrej Kosticyn (HK Soči/KHL), Alexej Jefimenko (Sibir Novosibirsk/KHL), Arťom Volkov (Avangard Omsk/KHL), Andrej Stepanov (Neftechimik Nižnekamsk a Dinamo Minsk/KHL), Sergej Demagin (Torpedo Nižnij Novgorod/KHL), Igor Karabanov (Šachtar Soligorsk).

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slováci nastúpia proti Bielorusku. Neporazili ich od apríla 2013