Život mu zmenila počítačová hra. Vďaka nej sa Slovák dostal z ulice na olympiádu

Richard Tury na súťaži v Budapešti.
Richard Tury na súťaži v Budapešti. (Autor: TASR/MTI)
Miloslav Šebela|19. júl 2024 o 09:00

Richard Tury môže v Paríži prekvapiť.

BRATISLAVA. Ideou tohto športu je radosť z pohybu v meste a voľnosť. Stačí vám doska, ktorá má na spodnej strane štyri kolieska. Nič iné nepotrebujete.

Pôvodne vznikol skejtboard ako alternatíva pre surferov, keď nemohli surfovať na vlnách. Na dosku si pripevnili kolieska a jazdili po chodníku.

Postupne však jazdenie na doske nabralo veľkú popularitu a vznikol samostatný šport. 

Teda šport to bol najmä v Amerike a v zahraničí, na Slovensku roky volali na chlapcov a dievčatá na skejtboardoch skôr políciu a mnohí ich vnímali ako chuligánov. Nebol to šport v takom zmysle ako futbal či plávanie.

Naopak, mladých baví kreativita, voľnosť a možnosť testovať svoje schopnosti na schodoch a zábradliach.

Na začiatku bol Tony Hawk

Skejtboarding navždy zostane súčasťou pouličnej kultúry, no od tokijských hier je zaradený v olympijskom programe a v Paríži v ňom bude mať zastúpenie aj Slovensko. 

Richard Tury postúpil v disciplíne park dokonca z ôsmeho miesta. 

Je to unikát, keďže sa mu to podarilo napriek tomu, že na Slovensku prakticky neexistuje kvalitný skejt park a svetová špička jazdí v Amerike a v Japonsku. Z 22 pretekárov v jeho disciplíne je len 5 Európanov.

„Keď som začínal, skejt parky neexistovali. Jazdili sme na ulici, veľa ľudí to pozná, že my sme ´tí, čo všetko ničili´. Vyhadzovali nás, dostal som pokuty od policajtov za jazdenie," spomínal dávnejšie Tury.

Jeho život sa zmenil v momente, keď sa začal robiť prvé triky vo videohre Tony Hawk Pro Skater. Šport si rýchlo zamiloval. Prvé triky skúšal na košickom Sídlisku Ťahanovce. Jazdí a skáče na prekážkach už 24 rokov. 

„Odkedy je skejtboarding olympijským športom, záujem oň rastie. Je zaujímavé to sledovať. Ja som začal jazdiť na ulici a teraz idem na olympiádu. Som za to veľmi vďačný, že sa môžem týmto živiť,“ vraví. 

Na MS bol piaty

Ako mladý o tom nemohol ani snívať. Ešte na prelome tisícročí to vyzeralo ako utópia, že by skejtboarding bol na olympiáde.

Dnes existuje seriál Svetových pohárov aj majstrovstvá sveta. O tom, že Tury patrí do svetovej špičky svedčí, že vlani si na majstrovstvách sveta v Dubaji vybojoval výborné piate miesto. 

Na olympiáde by zrejme taký výsledok bral. 

„Chcel by som postúpiť do finále. Teda medzi najlepších osem. Nedá sa však povedať, ako to dopadne. Niekto môže mať práve vo finále dobrý deň, niekto nie. Ak sa mi podarí zajazdiť, čo chcem, budem spokojný,“ vravel. 

Môže bojovať Tury o medailu? 

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Paríž 2024»Život mu zmenila počítačová hra. Vďaka nej sa Slovák dostal z ulice na olympiádu