Siedme finále Venus Williamsovej

SITA|3. júl 2008 o 16:10

LONDÝN 3. júla (SITA) - Američanka Venus Williamsová postúpila ako prvá do finále dvojhry žien na 122. ročníku majstrovstiev Anglicka v tenise vo Wimbledone (dotácia 11,812 milióna libier, tráva). Siedma ...

LONDÝN 3. júla (SITA) - Američanka Venus Williamsová postúpila ako prvá do finále dvojhry žien na 122. ročníku majstrovstiev Anglicka v tenise vo Wimbledone (dotácia 11,812 milióna libier, tráva). Siedma nasadená, obhajkyňa minuloročného triumfu, zdolala v úvodnom štvrtkovom semifinále na londýnskej tráve turnajovú päťku, Rusku Jelenu Dementievovú, za 102 minút 6:1, 7:6 (3).

V repríze finálového súboja z olympijských hier v Sydney 2000 opäť uspela skúsenejšia a na tráve dominujúca Američanka. Počas celého stretnutia V. Williamsová len raz stratila svoje podanie. V bilancii víťazných úderov mala navrch 28:12 a v tomto dueli dvoch silovo hrajúcich tenistiek vyčnievala nad svojou súperkou nielen herne, ale aj po mentálnej stránke. „Hrala som dostatočne agresívne. Základom bolo udržať si podanie na vysokej úrovni počas celého zápasu, lebo v druhom sete sa súperka zlepšila a hrozila obratom. Ďalšie wimbledonské finále je skvelé, už sa teším na sobotu,“ uviedla v prvom mikrointerview pre TV Premiere víťazka.

Vo finále Wimbledonu sa 28-ročná kalifornská rodáčka predstaví po siedmy raz za posledných deväť rokov a stretne sa tam s víťazkou súboja svojej mladšej sestry Sereny s grandslamovou semifinálovou debutantkou, Číňankou Jie Ženg, držiteľkou voľnej karty.

Venus Wiliamsová je šampiónkou z All England Clubu z rokov 2000, 2001, 2005 a 2007 (vo finále neuspela v rokoch 2002 a 2003) a celkovo šesťnásobnou grandslamovou víťazkou. Dvadsaťšesťročná Moskovčanka Dementievová si postupom do semifinále o jedno kolo vylepšila svoje londýnske maximum z predvlaňajška, ale jej grandslamovými vrcholmi zostávajú dve finálové účasti z rokov 2004 (Roland Garros a US Open). V tomto roku však na podujatiach veľkej štvorky sympaticky napreduje: po osemfinále Australian Open prišlo štvrťfinále Roland Garros a teraz semifinále vo Wimbledone.



Dvojhra žien - semifinále:

Venus Williamsová (7-USA) - Jelena Dementievová (5-Rus.) 6:1, 7:6 (3) za 102 minút


Úvodný set bol v réžii favorizovanej Američanky, ktorá však ťažila najmä z chýb svojej premotivovanej súperky. Dementievová striedala svetové údery s obrovskými chybami, pričom tých druhých bolo neporovnateľne viac. Prvý gem vybojovala ruská hráčka až za stavu 0:4 a neskôr v kritickej situácii pri 1:5 prehrala svoj servis na udržanie sa v sete dokonca na nulu. Venus Williamsová pokračovala v koncentrovanom výkone aj na začiatku druhého dejstva a po rýchlom brejku viedla 2:0. Za tohto stavu sa ruská tenistka dostala k dvom brejkbalom. Úvodný síce skvele podávajúca Američanka odvrátila esom, ale pri druhom pomohlo 26-ročnej Moskovčanke „prasiatko“ pri forhendovom údere. Vzápätí Dementievová čelila dvom súperkiným brejkbalom, ale oba odvrátila a dostala sa na 2:2. Od tohto stavu sa hra vyrovnala a diváci okolo centrálneho kurtu začali konečne sledovať zápas hodný semifinále Wimbledonu. Obe hráčky si držali svoje podanie až do stavu 6:6 a začal sa tajbrejk. V ňom mala Ruska výhodu minibrejku za stavu 3:2, ale od tohto okamihu začala kopiť v dlhších výmenách chyby a - čoraz viac frustrovaná - neuhrala už ani loptičku. Za stavu 3:6 pri prvom mečbale súperky poslala po svojom podaní a returne súperky ľahkú loptičku do siete.


Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Siedme finále Venus Williamsovej