Rusi a Bielorusi neprídu o paralympiádu, súťažiť však budú pod neutrálnou vlajkou

Ukrajinský novinár v rúšku "NIE vojne" na zimných paralympijských hrách v Pekingu.
Ukrajinský novinár v rúšku "NIE vojne" na zimných paralympijských hrách v Pekingu. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR, SITA|2. mar 2022 o 14:30

Medzinárodný paralympijský výbor udelil najprísnejší možný trest.

PEKING. Ruskí a bieloruskí športovci budú na blížiacich sa zimných paralympijských hrách súťažiť pod neutrálnou vlajkou.

Medzinárodný paralympijský výbor (MPV) tak v stredu rozhodol v dôsledku ruskej vojenskej invázie na územie Ukrajiny, ktorú podporilo aj Bielorusko.

"To, na čom sme sa dohodli, je najprísnejší možný trest, ktorý môžeme udeliť v rámci súčasných pravidiel MPV," cituje AP z oficiálneho vyhlásenia prezidenta MPV Andrewa Parsonsa.

Vedenie IPC tiež spomenuté krajiny sankcionovalo vylúčením z medailovej tabuľky krajín a zákazom organizovať športové podujatia pre zdravotne znevýhodnených športovcov.

Rusi a Bielorusi budú mať namiesto národnej pri svojich menách paralympijskú vlajku a v prípade víťazstiev si vypočujú paralympijskú hymnu. 

Na svojich športových úboroch budú mať namiesto nápisu Russia skratku RPC, čiže Ruský paralympijský výbor. Bielorusi zasa musia prekryť svoju vlajku na oblečení.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v pondelok zatlačil na športové orgány z celého sveta, aby vylúčili ruských a bieloruských športovcov zo všetkých medzinárodných športových podujatí. 

Konečné rozhodnutie však nechal na jednotlivé orgány a ponechal im možnosť obísť vylúčenie s tým, že Rusi a Bielorusi môžu súťažiť ako neutrálni športovci, najmä ak ich neúčasť nebolo možné zariadiť pre málo času.

Medzinárodné organizácie v ďalších dňoch suspendovali viaceré športové zväzy a jednotlivcov z oboch krajín. Ide napríklad o krasokorčuľovanie, futbal, hokej či basketbal.

Na ZPH 2022 bude štartovať celkovo 650 športovcov zo 49 štátov. Podujatie sa skončí záverečným ceremoniálom v nedeľu 13. marca.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Paralympijské»Rusi a Bielorusi neprídu o paralympiádu, súťažiť však budú pod neutrálnou vlajkou