Bude ich až 500. Ruskí a bieloruskí športovci sa môžu zúčastniť na Ázijských hrách

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
TASR|8. júl 2023 o 19:40

Na hry nebudú pozvaní žiadni politici z Ruska a Bieloruska a tiež nebudú povolené žiadne symboly oboch národov.

BANGKOK. Až 500 ruských a bieloruských športovcov bude môcť súťažiť na Ázijských hrách v Číne pod neutrálnou vlajkou.

Valné zhromaždenie Ázijskej olympijskej rady to schválilo na sobotňajšom zasadnutí v Bangkoku.

Valné zhromaždenie odhlasovalo, že umožní súťažiť 500 športovcom z vylúčených krajín, aby sa mohli pokúsiť kvalifikovať na OH 2024 v Paríži.

Nebudú povolené symboly oboch národov

"Navrhujeme umožniť ruským a bieloruským nezávislým športovcom súťažiť pod neutrálnou vlajkou," povedal generálny riaditeľ Ázijskej olympijskej rady Husain al-Musallam pred tým, ako zhromaždenie návrh schválilo.

Obe krajiny od ruskej invázie na Ukrajine vylúčili z mnohých medzinárodných športových podujatí.

Al-Musallam dodal, že na hry, ktoré začnú koncom septembra v Chang-čou, nebudú pozvaní žiadni politici z Ruska a Bieloruska. Nebudú tiež povolené žiadne symboly oboch národov.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) začiatkom tohto roka uviedol, že by sa mala preskúmať možnosť účasti Rusov a Bielorusov na budúcoročných OH v Paríži.

Ázijské hry sú jedným z najväčších multišportových podujatí na svete a zvyčajne sa na nich zúčastňuje viac ako 10.000 športovcov z celého kontinentu.

MOV sa odvoláva na podporu 120 krajín

MOV sa odvoláva na podporu 120 krajín, aby umožnil niektorým ruským a bieloruským športovcom kvalifikovať sa na OH v Paríži.

Vo vyhlásení hnutia nezúčastnených krajín, ktorému predsedá Azerbajdžan, sa uvádza, že bolo by silným symbolom ľudstva, ak by v Paríži súťažilo všetkých 206 národných olympijských tímov.

"Ďakujeme prezidentovi Azerbajdžanu Ilhamovi Alijevovi, že sa ujal iniciatívy na prijatie dôležitej rezolúcie," uviedol vo vyhlásení prezident MOV Thomas Bach.

Dokument hnutia nezúčastnených krajín zverejnili po dvojdňovom zasadnutí v Baku. Medzi členmi je väčšina krajín z Afriky, Blízkeho východu, India, Singapur, KĽDR, Kuba či Venezuela. Hnutie vo vyhlásení zdôrazňuje, že šport by sa nemal politizovať.

MOV v marci vyzval olympijské športové orgány, aby posúdili získanie neutrálneho štatútu v prípade Rusov a Bielorusov, ak aktívne nepodporovali vojnu na Ukrajine, ani neboli zmluvne viazaní s vojenskými alebo štátnymi bezpečnostnými agentúrami od februára 2022.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Bude ich až 500. Ruskí a bieloruskí športovci sa môžu zúčastniť na Ázijských hrách