Rus mal byť postrachom, hrá však tragicky

Najiľ Jakupov.
Najiľ Jakupov. (Autor: TASR/AP)
Andrej Kuzmány|2. mar 2015 o 21:30

„Najväčším zlyhaním je to, že nenapreduje,“ píše o Najiľovi Jakupovovi Edmonton Journal. Rus v tejto sezóne strelil v 61 zápasoch iba deväť gólov.

BRATISLAVA. Považovali ho za jeden z najväčších talentov svetového hokeja. „So svojou pracovnou morálkou na ľade i mimo neho môže byť hráčom, ktorý pozdvihne šport na vyššiu úroveň,“ hovoril legendárny Rus Igor Larionov.

Hokejista Najiľ Jakupov v juniorskom veku žiaril. Prevyšoval svojich rovesníkov. A v roku 2012 sa stal draftovou jednotkou v NHL - z prvého miesta si ho vybral Edmonton Oilers.

„Každý vidí, čo má v sebe. Jeho schopnosti ho radia medzi elitu. Je typom útočníka, ktorý je nebezpečný pre všetkých súperov,“ vyhlásil po drafte generálny manažér Steve Tambellini.

Veľké očakávania však Rus zatiaľ nenaplnil. Skôr naopak. Patrí medzi najväčšie sklamania súťaže.

V aktuálnej sezóne získal v 61 zápasoch iba dvadsaťjeden bodov. Strelil len deväť gólov. A v štatistike plusových a mínusových bodov je z celého tímu jasne najhorší – má mínus 28 bodov.

Lepší ako Thornton či Stamkos

Jakupova tím pred uzávierkou prestupov nevymenil, hoci médiá dlhodobo špekulujú o jeho odchode. „Nikto nepochybuje, že má vášeň pre hru. Ale od toho úspech nezávisí. Nebol draftovaný preto, aby na ľade preukazoval lásku k hokeju, ale aby dával góly. A tie nedáva,“ píše Edmonton Sun.

Jakupov pritom do NHL nevstúpil zle. Najproduktívnejší bol práve počas svojej premiérovej sezóny. Portál sbnation.com vypracoval štatistiku, podľa ktorej začal v zámorí lepšie ako viacerí úspešní hokejisti.

V prvých 65 stretnutiach zaznamenal tridsaťpäť bodov za devätnásť gólov a šestnásť asistencií. Bodovo slabšie za rovnaký počet zápasov odštartovali svoje kariéry napríklad Steven Stamkos (33 bodov), Vincent Lecavalier (23 bodov), Joe Thornton (10 bodov) či Owen Nolan (20 bodov).

sm-0303-018f-jakupov.rw_r7167_res.jpeg

Najiľ Jakupov (vpravo). FOTO - TASR/AP

„Číslo jeden v drafte automaticky neznamená

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Rus mal byť postrachom, hrá však tragicky