Ženy musia stále dokazovať niečo viac ako muži, vraví hokejová reportérka

Reportérka Tereza Kubíčková bude počas MS v hokeji pokrývať zápasy českého tímu.
Reportérka Tereza Kubíčková bude počas MS v hokeji pokrývať zápasy českého tímu. (Autor: archív T. Kubíčkovej)
Miloslav Šebela|9. máj 2024 o 16:05

Reportérka Tereza Kubíčková bude pre TV JOJ pokrývať zápasy Česka na MS.

Hokej a zvlášť Znojmo je jej srdcová záležitosť. TEREZA KUBÍČKOVÁ je novinárka už 20 rokov. Pracovala pre Český rozhlas a komentovala zápasy pre Eurosport.

Na majstrovstvách sveta v hokeji 2024 bude pracovať pre TV JOJ a bude pokrývať zápasy českých hokejistov v A-skupine.

"Na šampionát sa veľmi teším. Ale som aj veľmi nervózna. V podstate to mám rovnaké ako hokejisti. Je to vrchol sezóny, všetci chcú odviezť najlepší výkon," vraví Kubíčková.

Mali ste vždy blízko k hokeju a športu?

Za lásku k športu môžu moji rodičia, ktorí sa mu aktívne venovali. Otecko ma spolu s bratom brával na hokejový štadión v Znojme. Hokej je moja celoživotná láska. Srdcová záležitosť je aj hokejový klub v Znojme. Bola som dosť hyperaktívne dieťa a šport bola dobrá možnosť ako to využiť.

Hrávali ste hokej aj aktívne?

Keď v zime zamrzlo rameno rieky, vtedy ešte býval v zime ľad aj na riekach, tak sa zišli deti z troch panelákov a hrali sme hokej. Častejšie som bývala v bráne. Nik so mnou nechcel hrať v útoku, pretože som vraj bola veľký blázon. Častejšie ma strčili potom do bránky. Skúšala som aj futbal a venovala som sa atletike, ale po zranení som musela so športom skončiť. 

Dnes patríte medzi známe tváre O2 TV. Vždy ste túžili po takejto práci? 

Už na strednej škole som vedela, že sa budem chcieť venovať žurnalistike. A keďže som mala som blízko k športu, nejako som tušila, že budem chcieť ísť týmto smerom. Že som sa stala športovou novinárkou, vďačím aj mame, ktorá pracovala ako marketingová manažérka v týždenníku Znojemsko a v období, keď som začala štúdiá na vysokej škole, som jej hovorila niečo v štýle, že mi chýba u nich viac hokeja a viac zaujímavých rozhovorov.

Ona to spomenula v práci a ich športový redaktor sa mi ozval, aby som si to prišla vyskúšať. Tam sa moja kariéra začala. Vždy som si myslela, že skôr sa budem venovať písaniu, ale postupne som sa cez tlač, Český rozhlas a Radiožurnál dostala k práci pre PR agentúru, ktorá spolupracovala s Českým paralympijským výborom a 6 rokov som bola aj jeho hovorkyňa.

Kapitán HC Třinec Petr Vrána po zisku titulu v českej extralige s Terezou Kubíčkovou.
Kapitán HC Třinec Petr Vrána po zisku titulu v českej extralige s Terezou Kubíčkovou. (Autor: archív T. Kubíčkovej)

A keď som následne odchádzala na materskú dovolenku, vedela som, že tam sa už vracať nechcem a chcem skúsiť niečo nové. Zhodou okolností v roku 2018 vznikala hokejová redakcia O2 TV Sport.

Jej šéf bol môj bývalý kolega a stretla som sa aj so šéfom Markom Kindernayom. Jeho som sa chcela len spýtať, či by som si mohla niekedy odkomentovať nejaký tenis a podobne. A on keď videl, čo všetko mám za sebou, tak mi povedal, že ma okamžite berú na plný úväzok, čo bol pre mňa šok. Hneď ďalší mesiac som nastúpila na polovičný, pretože vtedy mal syn približne rok. To bol môj začiatok v televízii a som v O2 TV dodnes. 

Hokej je prakticky čisto mužský svet. Nemyslím len hráčov, ale aj ľudí v kluboch a novinárov. Museli ste ako žena bojovať s predsudkami a dokazovať, že aj žena môže byť rovnako dobrá športová novinárka ako muži?

Áno. Mám túto skúsenosť a zo všetkých médií, kam som prišla. Začalo sa to už v týždenníku Znojemsko. Znojmo vtedy hralo českú extraligu a na zápasy cestovali skúsení novinári z Brna, a keď sa tam objavila 20-ročná dievčina, tak som cítila od nich veľkú nedôveru. Hovorili si: Ako asi žena môže rozumieť hokeju? 

Lenže ja som žurnalistiku študovala, dokázala som sa im profesne vyrovnať a oni časom pochopili, že vďaka mne budú mať k športovcom ľahší prístup. Našou výhodou je, že ani po ťažkých zápasoch nás športovci nepošlú do hája s tým, že nám nedajú rozhovor. A kolegovia to rýchlo pochopili.

V tom čase mal veľmi negatívny vzťah s médiami Jiří Dopita. S nikým nekomunikoval. No keď som za ním prišla s malou dušičkou, tak mi rozhovor dal. Z toho boli všetci v šoku. Vrátane mňa. Pre mňa bol absolútna legenda.

Časom prišli aj na to, že tým, že celý život hokej sledujem, rozumiem mu a nie som typická žena, ktorá to uhrá len na to, že je žena. Ale podobnú skúsenosť som zažila všade, kam som nastúpila. A myslím, že to platí pre všetky športové novinárky.

Stále musia dokazovať niečo viac ako chlapi. Muži vždy budú mať pochybnosť, či na to vôbec máme a že by nám bolo lepšie pri sporáku. Čo neplatí o mne, pretože neviem variť. (smiech) To je pre mňa ako za trest, ale rada pečiem. Mne to vždy išlo lepšie s mikrofónom, ako s vareškou.

Budete pokrývať aj nadchádzajúce majstrovstvá sveta. Budú to vaše prvé? 

Áno. V úlohe novinárky áno, pretože som robila v minulosti v regionálnych médiách, v rozhlase som robila redaktorskú prácu a mala som na starosti atletiku a tenis. A O2 TV zase nerobilo hokejovú reprezentáciu, tak toto bude pre mňa premiéra. 

Tešíte sa na to? 

Veľmi. Ale som aj veľmi nervózna, pretože je to veľká zodpovednosť voči divákom, voči televízii, ktorá ma oslovila. Aj voči sebe, aby som nesklamala sama seba. Chcem, aby to bol výkon na špičkovej úrovni. V podstate to mám rovnaké ako hokejisti. Je to vrchol sezóny, všetci chcú odviezť najlepší výkon a ja to mám rovnako. Je to pre mňa niečo nové, ale verím, že sa s tým popasujem.

Slovenskí fanúšikovia vás teda budú môcť sledovať na televíznej obrazovke počas majstrovstiev sveta. Čo budete pokrývať? 

Ako reportérka budem mať na starosti všetky zápasy českého tímu, následne štvrťfinálové zápasy v Prahe a uvidíme ako sa bude turnaj vyvíjať a či Česi postúpia aj do semifinále. Budem robiť rýchle rozhovory pred zápasom, po tretinách a spoločne s ďalšími kolegami by sme mali fungovať aj v mixzóne.

Tréner Radim Rulík prekvapil vynechaním niektorých hráčov z nominácie. Čo hovoríte na zloženie českého tímu na MS?

Musím povedať, že niektoré mená ma tiež trochu prekvapili. Veľmi ma prekvapilo, že v mužstve nie je nie je obranca Jiří Ticháček, ktorý do tímu podľa mňa patrí. A rovnako Jakub Rychlovský (najlepší strelec českej extraligy – pozn.), to ma tiež prekvapilo. Ale verím, že Rulík vie, čo robí.

Hovoril pri nominácii, že stavil na bojovnosť a srdce. Mne sa páči, že mužstvo je mix hráčov z NHL, zo zahraničných líg aj z extraligy. Hoci ja by som si vedela predstaviť ešte ďalšie 2 - 3 mená z extraligy. Ale ak si chlapci sadnú, mohli by dosť prekvapiť. 

Radima Rulíka poznám ešte z obdobia, kedy trénoval s Milošom Hořavom v Znojme. A on máva v rukáve nejaké eso, nejaký nápad, ktorý nik nechápe, ale na konci sa to ukáže ako geniálny ťah a dúfam, že to bude platiť aj o tomto šampionáte. 

Šampionáty v Česku berú slovenskí fanúšikovia ako domáce. Na čo sa môžu podľa vás na majstrovstvách tešiť? 

Dúfam, že v prvom rade na dobré výkony slovenského tímu a rovnako na dobré výkony českého tímu. Keď som sledovala súpisky, tak tu bude veľa skvelých hráčov. Kanaďania privezú dve jednotky draftu (Connor Bedard a Owen Power – pozn.).

Aj v slovenskom tíme je veľa perspektívnych hráčov. V českom tíme som zvedavá na niektorých hráčov z extraligy. Napríklad na Jáchyma Kondelíka, ktorý môže príjemne prekvapiť. Dúfam, že sa diváci budú baviť dobrým hokejom, že im prinesieme skvelé rozhovory a že si všetci užijú vrchol sezóny. 

Rozhovor vznikol v spolupráci so spoločnosťou JOJ Group, ktorá je partnerom portálu Sportnet na MS v hokeji 2024

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Ženy musia stále dokazovať niečo viac ako muži, vraví hokejová reportérka